![]() |
![]() |
![]() |
|
|
LACHMANĚ píše:Krasnej večer měl bych takoví možná hloupí dotaz dozvěděl jsem se že se 12 struna kytara da dat struny obraceně čili začít tou silnějšim E prý toma lepší zvuk co je na tom pravdy moc děkuji.
Nero píše:Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
huxd píše:Nero píše:Mám dojem, že jedna poměrně dost známá firma dokonce továrně osazuje oktávové struny v opačném pořadí. Ale ted si za boha nemůžu vzpomenout, která to je...
Myslím že Rickenbacker to takhle dává na svoje 12ctky, ale nevim to jistě.
Atkins píše:Mirosložile:A jakpak Ty víš, k čemu je určena dvanáctka? Myslíš, že k řezání akordů přes všechny struny? Mnohdy se používá jako inteligentní doprovodný nástroj a pak se na ní samozřejmě i "basuje". A v tu chvíli se daleko lépe hodí obrácené osazení basových strun.
Atkins píše:Aby se zvuk blížil Nashville ladění, tzn. aby oktávové struny zněly výrazněji. Historicky ovšem (u louten) byla oktávová (sborová) struna dole - typicky 11. strunná loutna barokní.
charliealpha píše:Když se na to podívám čistě z fyzikálního hlediska, tak pokud by tlustší struna byla výše než tenká, mohla by ji při hraní trsátkem hlavním úderem shora dolů "zastínit", což při opačném pořadí nehrozí a vždy zahrajeme obě dvě struny.
Uživatelé procházející toto fórum: Frostys, proudoveletadlo a 3 návštevníků