kytarákjames píše:Nero píše:Ten kus plastu je struník.
Dal si ho tam zcela stejně? Máš struny v těch drážkách? Jak velký jsou rozdíly v ladění?
jo dal jsem ho tam úplně stejně.....a rozdíl je v ladění je fakt velkej....prostě to vůbec neladí....
Asi nezbývá než zkontrolovat seřízení, někde bude něco špatně i přes odborný zásah.
1.) Prohnutí krku.
Přimáčkni strunu na prvním a posledním pražci a podívej se ze strany, kolik je místa mezi vrškem 6. pražce a strunou. Mělo by tam být něco kolem půl milimetru, možná i méně. Já na tohle používám tenké trsátko, už si nevzpomenu jak tlusté je, ale někde ho mám a používám ho když si nejsem jistý svým odhadem.
2.) Výška nultého pražce.
Pokud prohnutí krku sedí, podívej se, kolik je místa nad prvním pražcem. Pak zmáčkni strunu na prvním pražci a podívej se, kolik je místa nad druhým pražcem. Nemělo by to být o moc méně a v žádném případě by to nemělo být více.
3.) Dohmat nad 12. pražcem.
Změříš ho poměrně snadno - prostě navrstvíš různě tlustá trsátka mezi pražec a strunu, a jejich tloušťky sečteš.
4.) Intonace.
Vezmeš si ladičku, naladíš a pak zmáčkneš strunu na 12. pražci, tedy zahraješ stejný tón, jen o oktávu výš. Pak zapíšeš o kolik centů a kterým směrem to neladí, pokud to tvoje ladička umožňuje. Pokud ne, zapisuješ např. E++ H+ G-- D- A E+, tedy tenké E je hodně vysoko, u H je to o kus lepší, G je dost nízko, A sedí atd. Mimochodem pokud by ti výsledek vyšel takto, máš sedlový pražec (prostě ten plastový bazmek) skutečně obráceně. Pokud ladíš podle ucha, porovnáváš flažolet nad 12. pražcem (položíš prst na strunu nad 12. pražcem, ale nestiskneš, pak brnkneš) s normálním tónem na 12. pražci (normálně to přimáčkneš na pražec) a zapisuješ ty + nebo -.
Pak sem napiš jak to dopadlo, hlavně výsledky s ladičkou, kdyžtak se uvidí co dál.