Okolo 2k je celkem jedno co koupíš - pokud chceš dreadnoughta (kovové struny, úzký krk, velké tělo, hraje se na to většinou trsátkem, zvaný též westernová kytara), zkus sehnat něco, co má předek ze smrku a zbytek z mahagonu, zní to přece jen lépe než lípa. Pokud španělku (nylonové struny, široký krk, hraje se na to prsty většinou klasika, případně někdy folk), není asi co doporučit, protože za takové peníze neseženeš víc než mizernou lípu (můžeš narazit na poměrně slušný kus jako moje sestra - sehanala asi za 1.5k lipovou španělku, která zní jako tří až čtyřtisícová záležitost, jenže "hrát" to prý začíná až od 7k, u těch nejlevnějších nejsou až takové rozdíly ve zvuku). Já mám dreadnoughta Stamar KA-120, ten se sice prodává za 3k, ale já jsem narazil na kus se špatně namalovanými značkami na boku hmatníku a drobnými oděrkami, který navíc zněl nejlépe ze všech kytar, které jsem zkoušel. Je to samozřejmě překližka, ale za tyhle peníze masiv neseženeš. Každopádně porovnávali jsme ho s
tímhle, což je kytara stejné cenové kategorie, a ten stagg se vůbec nechytal. Lípa se hodí tak na basovky, na dreadnoughta je potřeba smrk+mahagon.