od potkanX » 25.01.2012 0:36
hmmm, hravam na starych cundrspecialoch na kovovych strunach celkom casto, kedysi to byvalo este o hodne castejsie, hraval som samozrejme v roznych fazach znecitlivenia vplyvom roznych tych alkoholov a podobne, casto som po par hodinach hrania mal krvavu gitaru a zodratu kozu na pravej ruke, struny som od doby jako sa to dalo vybrat kupoval 9ky, neskor dokonca nejaku dobu 8cky, hravali sme casto vo vacsich grupach, kde clovek do toho musel mydlit, ale nejako som struny nezvykol pri tomto sklbat. ano, za cias komancov sa zvykli na siriuskach trchat pletene Gcka, ale to uz je davno prec. hraval som trsatkom vacsinou, zvykol som mavat 08 ci 09 nylonove dunlopy vacsinou, alebo pripadne nudzovo vystrihnute z roznych telefonnych kariet a podobne, clovek zistil naco je dobre mat na prirucnom svajcaraku noznicky... a napriek tomu struny netrham. asi to neviem ci co...
za mna na staru cundracku spanelku kovove struny jednoznacne ano, ten zvuk je nicim inym nenapodobitelny a mne, jakozto staremu magorovi to znie neporovnatelne lepsie jako westernovky, ktore zvyknem oznacovat za struny vysokeho napatia. samozrejme, majstrovsky nastroj by som na toto nezneuzil.
na podobne veci mam svoju staru spanelku, za ktoru som kedysi dal 4 stovky za nastroj z druhej ruky, ked to este boli peniaze. v ramci kovovych uprav som do nej dal vystuhu pod novy hmatnik, vymenil som preglejkovu prednu dosku za smrekovy masiv zbruseny na celkom hrubych cca 3mm, struny taham 9ky pripadne 10ky, mechaniky mam klasicke nylonove, pretoze kovove valceky by takisto zmenili zvuk, co nechcem. po upravach bez problemov, ale upravy boli vynutene nie degradaciou od kovovych strun, ale to proste bolo rozbite.