Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Kytara z druhé ruky - kompletní restaurace

Klasické, jumbo, westernové, ...

Kytara z druhé ruky - kompletní restaurace

Příspěvekod 9novi9 » 9.04.2011 17:26

Ahoj. Včera jsem si pořídil no name westernku za 900,- a na kobylce jak mají být ty kolíky, tak v kobylce jsou ty dírky vyčvachtané a jsou tam zářezy od strun. Kolíky, které jsem k tomu dostal tam jdou strašně volně a při navinutí struny se kolík povytahne, bojím se, aby to někomu neublížilo. Zajímalo by mě jestli se prodávaj různy velikosti těch kolíků. Pak mam problém s prvním pražcem, ten je asi nějak níž, když zmačknu strunu na prvním pražci, tak to drnčí o druhej, jinak na jiném pražci to nedrnčí. Jinak místo značky tam je na té kytaře akorát malá kytara v kroužku s křídly :shock: nevíte někdo co to je ? :-D Jo a pak mam taky jednu španělu od táty ( už má dost za sebou ) drnčí všechny struny jen na 5. - 6. pražci ... to vypadá na výměnu pražců co ? ale to je asi zbytečný, investoval bych do toho víc než do nové kytary, pač tam bych potřeboval i mechaniky apod... se můžu vždycky po*rat, když ladim Ečko a Géčko :-D.
9novi9

Re: Kytara z druhé ruky

Příspěvekod džetro » 9.04.2011 18:20

Kolíčky, zkus při navíjení struny zatlačit palcem zpět, , pokud vyloženě nevypadávají když obrátíš kytaru vzhůru nohama, tak se nic neděje. Jinak různé průměry kolíků se dělají. :D
Miluju akustické blues a svoji rodinu.
Art Luherie AMI steel spruce burgundy + L.R.BAGGS Element active
Seagull folk + Godin quantum Q1
Harmony Stella 12 str. r.v. 1968 + L.R.BAGGS Element active
Johnson JM 898 prototype german silver resonator + K&K sound pure resonator pickup + magnetic pickup
http://www.retroblues.net/
džetro

Věk: 46

Příspěvekod jakub.kubaaa » 9.04.2011 18:36

http://www.ikytary.cz/
Nemá takovýhle znak?
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
jakub.kubaaa

Věk: 21

Příspěvekod 9novi9 » 9.04.2011 19:33

A ty rozměry jsou nějak normalizovány ? Já jen abych věděl, co chci až pro to půjdu. Kolíky právě, když je tam dám a nejsou tam struny, tak vypadnou, jeden nebo dva tam zůstanou no...
Jo to je ten znak - dík. Co si o tom "znaku" ( značce to asi ne ) :D myslíš ? Zkusim tam tu kytaru najít. chtěl bych vědět matroš, pač je to docela šílenost :D Ale nečekal jsem vůbec žádnej zázrak.

Vrchní deska: lípa
• Zadní deska a luby: smrk ... ta lípa, nejsem teda skušený v tom ještě, ale spíš mi to přijde, jak něco jinýho nebo je možný, aby se to tak, jak to nazvat.. "třepilo" když šáhnu skrze otvor na kobylku, tak tam jsou ostré kusy třísek, .. aby se to nerozpadlo, když do toho lehce ťuknu nechtěně :D
9novi9

Příspěvekod jakub.kubaaa » 9.04.2011 19:46

9novi9 píše:A ty rozměry jsou nějak normalizovány ? Já jen abych věděl, co chci až pro to půjdu. Kolíky právě, když je tam dám a nejsou tam struny, tak vypadnou, jeden nebo dva tam zůstanou no...

Není nic snazšího než vzít do obchodu kytaru sebou.

Jinak ty kolíky nedrží na většině kytar bez strun, i když tam struny dáváš a natahuješ tak trošku vylézají ven - na tom není nic neobvyklého. Až struny budou natažené trošku víc, tak teprve kolíky rukou zamáčkneš a už budou držet.
Obrázek
jakub.kubaaa

Příspěvekod 9novi9 » 9.04.2011 19:52

jakub.kubaaa píše:
9novi9 píše:A ty rozměry jsou nějak normalizovány ? Já jen abych věděl, co chci až pro to půjdu. Kolíky právě, když je tam dám a nejsou tam struny, tak vypadnou, jeden nebo dva tam zůstanou no...

Není nic snazšího než vzít do obchodu kytaru sebou.

Jinak ty kolíky nedrží na většině kytar bez strun, i když tam struny dáváš a natahuješ tak trošku vylézají ven - na tom není nic neobvyklého. Až struny budou natažené trošku víc, tak teprve kolíky rukou zamáčkneš a už budou držet.

Aha. díky. Jsem odchovanej na španělce no, tohle je pro mě něco new. Jinak kobylka má bejt prej z palisandru, tak to čumim, pač jestli je palisandr tak měkkej, tak mě se zešikmujou oči :D. Ale co jsem četl na foru tady, tak u těhle cenovejch kategorií je normální, že maskujou pravdu mtr. Jo co s tím prvním pražcem ? Na prvním to drnčí, jinde ne. S krkem moc hejbat nechci, dokud si nebudu jistej, že je to tím.
9novi9

Příspěvekod jakub.kubaaa » 9.04.2011 20:10

No a co jinýho než povolit krk bys chtěl dělat - leda že bys zjistil že to vážně drnčí jen o ten jeden pražec, tak bys ho trošku zbrousil.
Obrázek
jakub.kubaaa

Příspěvekod shoooter » 9.04.2011 20:29

Dírka má mít zářez na strunu, kolík NESMÍ držet strunu proti vytažení. Struna drží právě v té drážce.
Ten kolík jen aretuje strunu v tom zářezu. Kolík může při správné montáži pouze trochu povylézt, ale NEMŮŽE ho struna vytáhnout! Proti vytažení ho potom drží právě tah struny.
Někdy struny drží i po vytažení kolíku.
Je to jen taková závlačka - jistí, ale sama o sobě nic nedrží.
Martin D-28 ♦ D-TAR Multi-Source Wave-Length
Art&Lutherie AL12E-AB ♦ Godin Quantum I EQ
Furch D-61
Shure Beta 58A ♦ AKG C1000 S
M-AUDIO Fast Track PRO ♦ Roland R-05
shoooter

Re: Kytara z druhé ruky - kompletní restaurace

Příspěvekod woro90-1 » 9.04.2011 23:38

Tvá slova zde vyřčená do kamene tesati - už jsem se chystal napsat to samé, než jsem dočetl na konec. Struna za ten kolíček nesmí tahat, ten je tam jen od toho, aby zúžil otvor tak, aby kulička neprošla. Ta se má opírat z jedné strany o vrchní desku zevnitř a z druhé strany o bok kolíčku, tam kde má drážku. Já mám třeba volnější kolíčky rád, aspoň nikdy není problém je při výměně strun tahat ven. A při hraní vypadnout nemůže, drží ho právě ta kulička struny, která na něj ze strany tlačí.

Sounder není zrovna proslavený dobře usazenými pražci, spíš naopak. Pěkně se to u nich fláká. Ale za tu cenu... Přebrousit, vypilovat korunky, dopilovat nultý a nazdar.

Ta kobylka může být z čehokoli, u Staggu jsem viděl černě natřenou javorovou (nebo z něčeho takového, prostě tvrdší světlé dřevo), tady to bude asi to samé. Ostatně stejně jako u spousty lubských Cremon.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod shoooter » 10.04.2011 7:55

woro90-1 píše:Tvá slova zde vyřčená do kamene tesati - už jsem se chystal napsat to samé, než jsem dočetl na konec. Struna za ten kolíček nesmí tahat, ten je tam jen od toho, aby zúžil otvor tak, aby kulička neprošla. Ta se má opírat z jedné strany o vrchní desku zevnitř a z druhé strany o bok kolíčku, tam kde má drážku. Já mám třeba volnější kolíčky rád, aspoň nikdy není problém je při výměně strun tahat ven. A při hraní vypadnout nemůže, drží ho právě ta kulička struny, která na něj ze strany tlačí.

Sounder není zrovna proslavený dobře usazenými pražci, spíš naopak. Pěkně se to u nich fláká. Ale za tu cenu... Přebrousit, vypilovat korunky, dopilovat nultý a nazdar.

Ta kobylka může být z čehokoli, u Staggu jsem viděl černě natřenou javorovou (nebo z něčeho takového, prostě tvrdší světlé dřevo), tady to bude asi to samé. Ostatně stejně jako u spousty lubských Cremon.

Krásný obrázek míval na webu Furch, bohužel mají stránky předělané, a už to tam není.
Furch D-61
shoooter

Příspěvekod woro90-1 » 10.04.2011 10:26

Pokud někde uvidím roztřískané déčko, vyfotím to zevnitř. V létě jedu Berounku, takže tam možná něco takového potkám :D
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod Ol'Dawg » 10.04.2011 10:48

Vypadá to asi nějak takhle:
Přílohy
kobylka-kolicky.jpg
kobylka-kolicky.jpg (7.21 KiB) Zobrazeno 384 krát
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
http://kytara.totalh.net
Ol'Dawg

Věk: 59

Příspěvekod shoooter » 10.04.2011 11:15

Ol'Dawg píše:Vypadá to asi nějak takhle:

Jo pěkný. Ten Furch tam měl vícero dobrých nákresů, snad to tam zase dají.

EDIT: www.furch.pl jsou pořád ty staré stránky
Furch D-61
shoooter

Zpět na Akustické kytary