od Jazzman » 14.08.2009 20:36
Milý kolego,
jasan nemůže být masiv ani omylem. Jako masiv je používán na korpusy jen na el. kytarách, případně jako vrchní vrstva překližky, kvůli hezké kresbě.
Nevím, jestli mé pozorování odpovídá všeobecnému, ale materiály na vrchní desku bych dělil asi takhle:
Smrk, různé druhy - jasný tón, syčivé výšky, čisté basy. Nejstabilnější vrchní desky. Podívej se na předválečné Martinky, už by měly být zbořené a na mnoho z nich jde stále hrát. Někomu nevyhovuje tvrdší a sušší zvuk.
Cedr- měkčí dřevo, náchylné na otěr, barevný zvuk. Nejčastější použití na folkové kytary ( menší korpusy ). Rychle se vyhrávají, mají menší životnost. Všiml jsem si, že slušně zahrají i tenčí struny.
Mahagon - hraje, jak vypadá. Sametový, měkký, tmavý, méně výrazný, zvuk. Martin D 15 je super kytara, hlavně na blues.
Koa, cocobolo a jiná exot.dřeva - tvrdší hrají hlasitěji, měkčí barevněji. Rozdíly ve zvuku jsou slyšet hlavně při srovnávání kytar. Většinou jde o hodně drahé nástroje.
Dýhy, různé - na akustiku nevhodné, zvuk krabicovitý, na el.akustiky to tolik nevadí. Kvalitní dýhy kombinují vlastnosti různých dřev, použitých ve vrstvách, ale ty se nepoužívají na levné kytary.
Kompozity - pryskyřice s uhlíkem nebo kevlarem - zvukové zajímavé, málo používané, v budoucnu asi půjde o častý materiál, spíš na el.akustiky, případně na žebování apod.
Na zvuk kytary má vliv vše, konstrukce, velikost, kvalita materiálu, síla krku.............ale největší tvoje hra.
Zvuk Cobainovy el.akustiky mi připadá hnusný, ostrý, krátký. Co se ale nelíbí mně.............Jde o Martinku, se zničenou deskou, ( vyřízlá díra pro snímač na místě křížení žeber ) osazenou singly pro el. kytaru. Jestli chceš podobný zvuk, tak použij magnetický snímač do otvoru kytary. Do rockové kapely bych asi použil raději některou z el.akustických "placatek" se slabým tónem a variabilním snímáním, kvůli vazbě.
Naposledy upravil
Jazzman dne 6.09.2009 2:31, celkově upraveno 1
Hledám možnost hrát jazz v Praze a Berouně. Od swingu po cubano jazz. Nabízím kytaru, conga-bongo-timbales.
Nově předělané stránky -
http://janbisek.webnode.cz/