shoooter píše:Myslím, že Furch nedělá 45mm standardně. Bluegrass, jazz a další řady mají standardně 43mm.
Ale třeba u Milenií dělá 45mm.
Hodně muzikantů vybírá na co jsou zvyklí ze svých ostatních nástrojů - třeba i z elektriky.
Při stejné šířce ořechu mohou mít krajní struny jinou roztěč, a to považuju za důležitější. Třeba Taylor co jsem měl, měl struny strašně u kraje krku, a občas jsem strunu stáhnul z pražce. Nesedělo mi to.
no ono casto sa clovek brani tomu, ked ma skusit nieco nove, ked je raz niekto zvyknuty na 45mm brani sa 43mm a naopak. ja mam napr. 45 na akustike a 43 na elektrike... ked som zacinal na akustike bal som sa, ze na tych 45 si nezvyknem a ked chytim elektriku so 43mm bude problem lebo "mam v prstoch 45". ale na vsetko sa da zvyknut a teraz mi to pride uplne prirodzene hrat aj na 43 (elekt) aj na 45 (akus). vobec sa to nebije
kazdopadne ten, kto hra vacsinou prstami na akustike, pride casom na to, ze vacsia roztec strun (45/55) je pohodlnejsia. ked hram prstami na 43 mala roztec sposobuje, ze casto zavadim o susedne struny a pazvuky su na svete...