richtig píše:1) Obecně: jaký tvar kytary je na můj styl vhodný? Má smysl pořizovat hluboké tělo oproti mělčímu (narážím např. na Yamahy APX vs. CPX) nebo je to jenom o vazbách a zvuku nasucho? Je to s těmi vazbami u hlubších kytar opravdu tak zlé? Jaké dřevo je na můj styl (hudby i hry) lepší (narážím hlavně na rozdíl v přední desce smrk vs. cedr)?
2) Byl bych moc vděčný i za konkrétní doporučení. Na škále detailu značka/modelová řada/konkrétní model stačí úroveň modelová řada

Od svých hudebních vzorů se moc nepoučím, protože v Oasis hrál Noel povětšinou na Gibsony, ale všechny akustické Gibsony, které jsem zatím viděl/slyšel, byly hrozný. Na druhou stranu nevím, jestli na můj styl hraní je vhodný zrovna Furch. Z mého dosavadního průzkumu ho mám (ani nevím, proč) spojeného spíš s klasickým folkem.
Budu opravdu moc rád za vaše tipy a rady. Předem díky.
po navratu z nemocnice, navrat k tematu.
Nechci si vyslouzit nejakou agresivni reakci jako kolegove, ale bohuzel to zadani neni jeste dost konkretni, takze budu trousit spis obecne doporuceni.
ale ze zacatku hned pekne zostra

Jestli planujes kytaru hlavne na ozvucene koncerty, tak bych nezvedal hlavu k 25, ale s ledovym klidem bych se poohledl v kategorii okolo 10 a zbytek vrazil do nejakeho komba (aktivniho monitoru) a maleho multacku. Lepsi nastroj ti na koncerte lepsi zvuk stejne neprinese. Mala ilustrace z realu... uz pomerne znamy "folkar" H.Zamboch ma spickoveho Martina vybiraneho z x kusu v americe a koncerty hraje na svoji prastarou Takamine (ne z duvodu setreni drahe kytary, ale protoze na koncerte je to vlastne fuk.... prehanim jenom trosku)
Ano, vazbu bych resil zasadne, ale opet zalezi na situaci. Neco jineho je to pro solistu a neco jineho pro viceclenna telesa, zalezi taky na stylu hry atd. Vzdycky je to neco za neco, tenší telo = mensi zvuk, ale taky mensi nachylnost na vazbu. Snimac muze byt drahy jak chce, porad se to sejmuti mikrofonem nevyrovna, takze je imho zbytecne utracet penize za prilis drahou elektroniku. Vlastnim kytaru z takove kategorie
http://www.audiotek.cz/product-35644-ya ... 16-naturali kdyz pred rokem teda byla jeste za 35, ma dokonce chvaleny snimac ART, ktery je opravdu prirozenejsi nez bezne piezo, .... ale protoze je deskovy, je zas nachylnejsi na vazbu (klasicke neco za neco).
kdyz bychom to zacli postupne rozpletat, tak je to na hodne dlouho, proto se to pokusim nejak shrnout.
Smrkovy dreadnaught (coz je obecny kompromis) - klidne i polomasiv - nejaky snimac (pro lepsi sound se stejne pouzivaji ruzne kombinace) - svuj monitor (kvuli konzistenci odposlechu) - multacek (Zoom, Korg, Boss, Yamaha.... ktery pri citlivem nastaveni udela na podiu vetsi rozdil nez 30 litru v cene kytary)
Ono totiz u akustickeho solisty je samotny hrac a jeho songy nesrovnatelne dulezitejsi nez otazky cedr/smrk nebo decko /jumbo. Coz je fakt nad kterym se neni nutne prilis rozohnovat, a i kdyz bluegrass se hraje nejcasteji na dreadnaught, napr. moje osobni kytara je dreadnaught a s bluegrassem nemam naprosto nic spolecneho

Zvlast kdyz navic neexistuje zadna kytara na kterou by prevazne hrali zrovna indie songwritteri. V teto oblasti proste zadne pravidla nejsou, viz napr. zminovane Ovationy, ktere ja mam osobne docela rad, na rozdil od obecneho nazoru akusticke obce. A v pohode na ne masti treba Adrian Legg nebo Kaki King.
Fakt nezbyva nez zajit nekam kde tech kytar maji dost a vybirat dle sveho libida. Osobne jsem presvedceny, ze tomu zadani vyhovi dnes kazda kytara nad 10 litru.(a dost kousku i hluboko pod 10.... ale to uz je kazdeho osobni boj)