Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Sedmistrunná kytara

Klasické, jumbo, westernové, ...

Sedmistrunná kytara

Příspěvekod golf33 » 24.01.2011 20:53

Omlouvám se, jestli to tady někde je, ale já nic nenašel. Chtěl bych zkusit sedmistrunnou akustickou kytaru. Zajímalo by mě, jestli máte nějaké zkušenosti (elektrika mě moc nezajímá, už proto, že na ni vůbec neumím, nikdy jsem ji nedržel v ruce). A jestli je nějaká sériově dělaná, nebo je to možné jen na zakázku (což se mi k učení zdá dost drahá varianta). Byl bych rád za jakékoliv postřehy, ladění, podladění, hra, akordy, co je shodné s elektrikou, hra trsátkem a prsty, prostě cokoliv. Na netu toho o sedmistrunných akustikách moc není. Jen vím, že na sedmistrunnou kytaru hrával Bulat Okudžava. Díky za názory :)

edit: než mě začnete kamenovat, samozřejmě téma o elektrikách jsem četl :)
T.Burton Rambler Dreadnaught/Cut
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

http://www.youtube.com/watch?v=qBnB4H_zJ6U
golf33

Re: Sedmistrunná kytara

Příspěvekod ...EDGE... » 24.01.2011 21:08

No, standardni ladeni je od H, tzn. je pridana nejtlustsi basova struna.
Jeste pokud vim, tak na sedmistrunne akustiky hrali KorN sve album unplugged. Ladeni byli do A. Tzn. o ton niz.
...EDGE...

Věk: 20

Příspěvekod Paris » 24.01.2011 21:12

standardni na cem? ono tech sedmistrunnych nastroju bude asi vic (viz treba ta zminka o Okudzavovi .. ten asi ladil jinak. a zrejme i jinak, nez je bezne na ruske kytare).

edit: golf33: asi bys mel trochu specifikovat, jaky typ nastroje te zajima. jestli ten rusky .. nebo brazilsky .. nebo ten moderni (jak zminoval Edge).
Paris
Rádce

Příspěvekod hyenik » 24.01.2011 21:37

jedna je i v cesku v kapele Cruel
hyenik
Rádce

Příspěvekod Paris » 24.01.2011 21:40

i Nohavica nejakou musi mit, kdyz hral Okudzavu a Vysockyho.

edit: v ladeni DGHDGHD ... dalo se to najit.
Paris
Rádce

Příspěvekod golf33 » 24.01.2011 21:44

No, specifikovat. Toho Okudžavu jsem slyšel jen jednou na nějakém videu, ale hlavně je pro mě zajímavý styl, jakým hraje Jarek Nohavica. Na konci roku měl tři koncerty v Ostravě a tam právě na sedmičku hrál a znělo to moc hezky. Kouknu na youtube, jestli tam z toho koncertu něco najdu. Jestli jo, přihodím odkaz.

edit tak toho Nohavicu s tou sedmičkou jsem nenašel, ale hrál na to svoje písničky, rozdíl ve stylu doprovodu nebyl
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

golf33

Příspěvekod woro90-1 » 25.01.2011 18:34

Zajímaý nástroj je tradiční ruská sedmistrunka - má neskutečně jednoduché prstoklady akordů (dost se používá palec, podobně jako na balalajce) a zajímavý zvuk. Standardtní ladění DGHDGhd, tedy open G.
Naposledy upravil woro90-1 dne 27.01.2011 1:44, celkově upraveno 1
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod golf33 » 26.01.2011 0:11

Tak jsem trošku zapátral a zjistil jsem, že tu Nohavicovou kytaru dělal pan Michálek z Jihlavy, viz. citace z internetové sedmičky :

Zrovna v červenci si odvezl z Jihlavy novou kytaru Jaromír Nohavica. Místo šesti však měla sedm strun. „Díky tomu jsou písně skládané na ni trochu jiné. Spousta lidí je po Nohavicovi zkouší hrát na obyčejné kytary, ale nikdy to nebude ono, dokud nevezmou do ruky tutéž sedmistrunnou kytaru v ruském ladění,“ usmívá se Michálek. Letošní nástroj byl už třetí, který si od něj Nohavica koupil.

Takže jsem měl na mysli právě tohle. Vím, že na ni hraje dost často píseň Mařenka.
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

golf33

Příspěvekod Atkins » 26.01.2011 10:13

DGBDGhd
Woro? :lol: Podívej se prosím, cos namaloval abys nemátl začínající... :lol:
Blues, folk, classic, jazz - nějaké akustiky a semiakustiky, basa a masterkeyboard..
Atkins

Příspěvekod Ol'Dawg » 26.01.2011 11:38

golf33 píše:...Spousta lidí je po Nohavicovi zkouší hrát na obyčejné kytary, ale nikdy to nebude ono, dokud nevezmou do ruky tutéž sedmistrunnou kytaru v ruském ladění...

Jen tak na okraj - nikdy nezahraju to, co ty a ty zas nezahraješ to, co já. Tak už to chodí. Sedmička by v tomto případě byla podmínkou sice nutnou, ale nikoli dostačující. BTW kdosi tu kdysi měl v podpisu "quote", vybízející k hraní vlastních věcí, anžto pak nikdo nemůže říkat, že vypadáváš z rytmu atd. Veliká pravda...

JInak na sedmičku hraje Tony Ackermann (hrával s Kratochvílem). Taky má 14strunnou kytaru...
Hrajete dobře, když vám to připadá snadné.
http://kytara.totalh.net
Ol'Dawg

Věk: 59

Příspěvekod golf33 » 26.01.2011 20:59

Já taky nepsal, že bych chtěl kopíravat jeho hru. :) Pouze jsem zde vložil citaci pana Michálka z jednoho rozhovoru v internetovém článku. Spíše jsem tady zadal toto téma ohledně zkušeností atd. s těmito kytarami. Taky si myslím, že hra na kytaru není o kopírování, ale o to vymyslet si nějaký doprovod sám, s tím plně souhlasím. A když se něco podaří, o to je větší radost ze hry. :)
Furch D 22 SR 12str.
Furch D 24 SR 6str.

golf33

Příspěvekod woro90-1 » 27.01.2011 1:45

Atkins píše:
DGBDGhd
Woro? :lol: Podívej se prosím, cos namaloval abys nemátl začínající... :lol:
Šit, nemohl jsem si vzpomenout jak se ta sedmička vlastně ladí, tak jsem to oprásknul z wikipedie a přeložil jen jedno H :lol:
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod Latam » 26.02.2012 14:00

Asi nejhezčí "sedmička" :)
Obrázek
sorry za OT, ale teď jsem to viděl na dvojce a nemohl jsem to sem nedat :)
Fender US standard strat 89', Gibson LP studio 91', Cort G 250, Yamaha APX 500
Marshall JMP 2203 79', Blackheart BH5, Hughes&Kettner Crunch master

pedalboard
Latam

Re: Sedmistrunné cello

Příspěvekod cherreda » 6.03.2012 14:46

Hezké, to je asi nějakého virtuoza, ne? Jen odhaduju podle fotky, ale myslím, že na tom musí být náročné udržet šmitec v lajně a neštrejchat o struny vedle. :) Páč rozteče jsou hodně zúžené a kobylka mi přitom přijde ve standardním obloučku.
(nehraju na cello, jen jsem se s ním potkal)
-parker-weber-yamaha-kobrle-schecter-mesa-engl-fryette-rivera-esh-t.c.electronic-digitech-morley-pmt-mxr-g.lab-boss-zoom-dunlop-fishman-aphex-okko-l.r.baggs-rcf-alesis-neumann-jz.mic-shure-spl-tl.audio-summit.audio-allen&heath-beyerdynamic-behringer-motu-rme-novation-electrovoice-...atd.-
cherreda

Příspěvekod Latam » 6.03.2012 14:51

No, tady je nějaká historie. http://cs.wikipedia.org/wiki/Viola_da_gamba Je to fakt zajímavý nástroj. Viděl jsem na čt pořad s tímhle chlapíkem a dostalo mě to. http://www.petrwagner.com/homepage.html
Fender US standard strat 89', Gibson LP studio 91', Cort G 250, Yamaha APX 500
Marshall JMP 2203 79', Blackheart BH5, Hughes&Kettner Crunch master

pedalboard
Latam

Příspěvekod cherreda » 6.03.2012 15:01

Jo to je viola, aha. :) Z fotky není znát poměr. :) To si zkouknu.
-parker-weber-yamaha-kobrle-schecter-mesa-engl-fryette-rivera-esh-t.c.electronic-digitech-morley-pmt-mxr-g.lab-boss-zoom-dunlop-fishman-aphex-okko-l.r.baggs-rcf-alesis-neumann-jz.mic-shure-spl-tl.audio-summit.audio-allen&heath-beyerdynamic-behringer-motu-rme-novation-electrovoice-...atd.-
cherreda

Příspěvekod cherreda » 6.03.2012 15:02

...a když už se tohle téma po roce probudilo, tak jo, sedmistrunku pořád mám (viz. odkaz od Hyenika výše) a i po pár letech pořád velká spokojenost, už bych šestku nechtěl, připadám si na ní ošizený. :) Je náročnější řešit vhodné struny, ale to se zlepšilo, už víc výrobců dělá baritone sady.
cherreda

Příspěvekod Jester » 6.03.2012 20:31

Jojo, kde jsou ty časy koncertů Janoty s Irenou a Vojtěchem Havlovými ... to byla paráda.
Jester
Rádce

Věk: 46

Zpět na Akustické kytary