Dneska jsem udělal pěknou blbost, když jsem se neudržel a vyzkoušel
Taylor PS14ce. Asi jsem se zamiloval...
Po tom, co jsem posledně zkoušel Taylory od řady 200 po řadu Koa, jsem nečekal, že by ta Presentation mohla nějak extrémně překvapit, protože rozdíly byly směrem k dražším modelům čím dál tím menší. Nicméně mě překvapila dost. Rozhodně jde o nejlepší akustický nástroj, na který jsem kdy hrál.
Zvukově tomu není co vytknout. Má neuvěřitelně bohatý a barevný zvuk, vyšší harmonické z ní úplně vyzařují, basy jsou sice trochu méně výrazné, za to opravdu pevné. Reaguje na nejjemnější rozdíly v dynamice hry. Moc se mi líbila na fingerstyle, doprovodný strumming i hraní trsátkem. Nejen po sluchu, ale i v rukou je cítit, že je postavena z opravdu kvalitního dřeva - hezky vibruje, zvuk se po nese.
Bez pochyb to je nejpohodlnější akustika, kterou jsem kdy měl v ruce. Na akustiku jsem kdysi začal hrát a nikdy mi nedělalo problém, že je oproti elektrice hranatá a objemnější. Nicméně u PS je najednou ohromně cítit rozdíl, když je pod pravačkou (oblouk nad kobylkou) zkosená. Najednou se hraje mnohem příjemněji. Trochu mě překvapilo, že pocitově měla PS o něco málo macatější krk než jiné Taylory, ale možná se mi to jen zdálo.
Zpracování opravdu není co vytýkat. Design se mi moc líbí - sice nemám rád přeplácané kytary, ale k tomuhle to tak nějak patří a vůbec mě to nerušilo. No a kresba dřeva, to je krása.
Suma sumárum - mít tohle doma, rozhodně bych si nestěžoval. Jen škoda, že stojí asi 6,5násobek průměrného platu...