Větší operační napětí na lampě

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
KodzghlyCZ
Příspěvky: 4
Registrován: 12.01.2018 15:34

Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od KodzghlyCZ » 12.01.2018 15:42

Zdravím. Stavím improvizovaný lampový zesilovač s elektronkou ECL86. Problém je v tom, že mám doma dvě trafa, z nichž jedno má na primáru 5 kontaktů na připojení sítě, takže není možný ho zapojit a druhý trafo má výstupní napětí 6,3V, což je pro mě ideální, problém je ovšem s napětím 300V, které z trafa naprázdno leze. V datasheetu je uvedeno 250V, tak se bojím, že bych to mohl zničit. Proto se ptám, než udělám nějakou blbost. Je OK, abych měl na trafu 300V naprázdno, když lampa chce 250V? Trafo má vyvedený střed, takže po usměrnění to bude pravděpodobně dost tvrdej zdroj.

Díky všem za odpovědi. Nebudu se zlobit, když mi někdo napíše, že to co chci dělat je nereálný.

Uživatelský avatar
core88
Rádce
Příspěvky: 2883
Registrován: 31.12.2009 17:27
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od core88 » 12.01.2018 17:41

To je vpořádku . napětí naprázdno bych nehrotil . Změřil bych to v zátěži , ono to o několik Voltů klesne . Podle tvrdosti klidně i o 20.

Stahni si tady to http://www.duncanamps.com/psud2 a podle toho si navrhni zdroj jakej budeš potřebovat . Lampy jsou v tomke celkem tolerantní .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek

KodzghlyCZ
Příspěvky: 4
Registrován: 12.01.2018 15:34

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od KodzghlyCZ » 12.01.2018 17:57

Díky moc

Uživatelský avatar
Tube Guru
Odborník
Příspěvky: 1649
Registrován: 13.11.2011 21:07
Bydliště: Havířov

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od Tube Guru » 12.01.2018 20:52

Zdar, KodzghlyCZ to je zcela v pořádku. V katalogovém listu - datasheetu je sice uvedeno anodové napětí 250V jak pro triodu, tak pro pentodu, maximální hodnota je ovšem 300V; a to je napětí anody proti katodě, takže napájecí napětí může být ještě o úbytek na anodovém odporu vyšší, datasheet uvádí 550V, tak se nemáš čeho bát. Elektronka je navíc mnohem přívětivější než polovodič (tranzistor) a toleruje i značné prohřešky vůči datasheetu. Síťový transformátor pro radiopřijímače míval na sekundáru zpravidla 6,3V/3A pro žhavení elektronek, 2x250V/100mA nebo 2x300V/100mA pro anody. Mezi tím se nijak nerozlišovalo 250V nebo 300V bylo přiměřené napětí pro zdroj anodového napětí.
Mimochodem proč zavádíš pojem "operační napětí na lampě"? Technické názvosloví je velmi užitečné dodržovat :) . Vymyslet si můžeš sice cokoliv, ale s nikým se pak nedomluvíš, ani datasheet tento terminus technicus nezná. :?
Opravuji nástrojové především elektronkové zesilovače i když tranzistorák je někdy příjemné osvěžení... Neposílejte mi prosím SZ, v případě potřeby mě kontaktujte e-mailem: tubeguru@seznam.cz Dík.

KodzghlyCZ
Příspěvky: 4
Registrován: 12.01.2018 15:34

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od KodzghlyCZ » 12.01.2018 21:20

Omlouvám se, nepřemýšlel jsem nad tím nadpisem :D Ani nechápu, odkud jsem to vzal, ale vždycky říkám žhavící a operační napětí, přitom jsem si to nikdy neověřil. Příště se polepším :D

Uživatelský avatar
Trevor
Příspěvky: 219
Registrován: 18.04.2011 16:32

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od Trevor » 16.01.2018 11:18

Trochu zavadejici je taky tech 300V,jak pises na trafu,predpokladam ze mas na mysli uz ss napeti zdroje? a ne st na trafu.
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ

Uživatelský avatar
core88
Rádce
Příspěvky: 2883
Registrován: 31.12.2009 17:27
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od core88 » 16.01.2018 16:55

Trevor píše:Trochu zavadejici je taky tech 300V,jak pises na trafu,predpokladam ze mas na mysli uz ss napeti zdroje? a ne st na trafu.
Proč myslíš zavádějící ? Psal že změřil 300V na trafu , takže 300V AC . Co ale nenapsal . Jestli je těch 300V Střed vinutí a konec. Nebo jestli je to 300V mezi celím vinutí . Psal že to trafo má vytaženej střed tak předpokládam že měřil tu první variantu.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek

Uživatelský avatar
Trevor
Příspěvky: 219
Registrován: 18.04.2011 16:32

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od Trevor » 16.01.2018 17:59

No pro mě je to napsané nejasně, proč se řeší kolik je na trafu (což vlastně ani jistě nevíme)
protože, pokud je to jak říkáš, od středu, tedy 2x300, tak po usměrnění je stejně vysoko nad ss napětím v katalogu, takže si musí trochu počítat, třeba proud elektronkou, impedance výstupáku by taky byla trochu jinde atd.
Nekritizuju, ničí příspěvky, jen bych chtěl mít u řekněme začátečníka (podle typu dotazu) uplně jasno v tom co píše a on by měl zas mít jasno v tom jak to funguje.
Ať zdroj zapojí, měří napětí, dá umělou zátěž pro zhruba odhadnutý proud podle toho napětí a pak se dá něco zase řešit, to že někde naměřil 300V a nikdo neví ani jistě kde vlastně, to mi přijde to zavádějící.
(On píše 250V ss v katalogu a nejednou hop a jsme na 300V st na trafu o kterém nic nevíme)
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ

Uživatelský avatar
core88
Rádce
Příspěvky: 2883
Registrován: 31.12.2009 17:27
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od core88 » 16.01.2018 21:21

No ono to sice je 2x300 ale když použiješ dvoucestnej usměrňovač tak napětí po usměrnění bude cca 420V . A v zátěži to ještě spadne . To se v pohodě vyřeší zdrojem . Dal sem mu odkaz na návrhovej program na zdroje .

Těch 250V vzal v datašitu elektronky a 300V změřil na trafu . Psal že trafo má vyvedenej střed tak předpokládam že ví co to znamená a jak se to měří .


Jinak jeho postup se mi zdá celkem logickej . Napřed zjistim kolik dává trafo . Pak kolik vim kolik V a mA potřebujou elektronky . A podle toho se navrhne zdroj

dávat trafo do umělí zátěže nemá moc smysl .
Naposledy upravil(a) core88 dne 17.01.2018 21:09, celkem upraveno 1 x.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek

Uživatelský avatar
Trevor
Příspěvky: 219
Registrován: 18.04.2011 16:32

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od Trevor » 16.01.2018 22:27

No nevim, mě se to moc nezdá, žhavení naměří přesně 6,3V bez zatížení, což moc nesedí u staršího trafa pro 220V na primár. Vidím to asi trochu z jiného úhlu, chtělo by to zakladatele aby se k tomu vyjádřil, co kde jak měří.
Ty trafa jsou dělaná pro vakuový usměrňovač který se chová naprosto jinak než diody a tam je např. moc dobrá umělá zátěž a nejen tam, ale program je pro orientaci hezký, já radši měřím přímo : )
No ale jde o nějakou nouzovku u které je jedno jak bude hrát, tak asi nemá moc smysl řešit co jak má být, třeba ještě napíše jak projekt dopadl ..
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ

Uživatelský avatar
core88
Rádce
Příspěvky: 2883
Registrován: 31.12.2009 17:27
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od core88 » 16.01.2018 23:17

Ano to máš pravdu že když se k tomu nevyjádří tazatel tak je tahle diskuze vícemeně o ničem .

No s tim žhavicím napětím je to kdoví jak . Neví se na kolik je primár (ale nejspíš na 220V jak píšeš) , neví se kolik je reálně v síti , kolik reálně on naměřil . Já taky když naměřím žhavicí napětí třeba 6,6 tak to beru jako 6,3 . Ty 3 desetiny nejsou žádná tragédie.

Rozdíl mezi diodama a lampou je ten že úbytek napětí na diodách je pár voltů a na lampě je to cca 20V a ještě je tam omezení kapacity 1. filtračního kondíku aby se nepřekročil max, proud lampy . Většinou se v v takovým zdroji používá ještě tlumivka . Takže zdroj usměrněný diodama je tvrdší než ten co je usměrněný lampou.

Ten návrhovej program je v pohodě . Dělal sem v tom zdroje pro 2 zesíky . Když se tam dosadí správný hodnoty tak rozdíl tak napětí sedí na +- 5V Ještě se tam nechá zobrazit průběh nabíjení jednotlivých kondíků a jak moc je zvlněný napětí na jednotlivých kondenzátorech .

Ale každýmu vyhovuje asi něco jinýho takže nemá cenu se v tom nějak víc vrtat .
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek

KodzghlyCZ
Příspěvky: 4
Registrován: 12.01.2018 15:34

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od KodzghlyCZ » 19.01.2018 16:21

Už jsem to vyřešil. Abych v rychlosti zodpověděl na některé z vašich otázek: Trafo mělo po usměrnění a vyhlazení ještě víc, než původně psaných 300V, ovšem stále naprázdno. Po několika hodinách laborování jsem zapojil jiné trafo, které dávalo příjemných 250V při zátěži, což bylo přesně to, co jsem potřeboval.
Děkuji všem, že se mi snažili pomoct, vím, chci všechno, ale nenapíšu skoro nic, tak se alespoň dodatečně omlouvám za nekompletní dotaz.

Uživatelský avatar
Trevor
Příspěvky: 219
Registrován: 18.04.2011 16:32

Re: Větší operační napětí na lampě

Příspěvek od Trevor » 23.01.2018 21:54

To přijde časem, hlavně že se to vyřešilo technicky vlastně nejlepším způsobem : )
Provádím základní měření elektronek a drobné opravy a úpravy elektronkových aparátů a věcí kolem hraní. Vše je na domluvě - Severní Čechy
Dotazy prosím do SZ

Odpovědět

Zpět na „Aparatury“