Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Efektová smyčka v kombu

Efekty, hardware, elektronika, struny, ...

Efektová smyčka v kombu

Příspěvekod whisoure » 29.06.2009 14:54

Potřeboval bych trochu poradit s ef. smyčkou v kombu...mám Laney RB4, potřebovaly bych vysvětlit po lopatě jak s tim zacházet, co to umí, popř. jak zapojit basu s multakem.
Dík
Fender Am. Deluxe JB, Stamar Dreadnought
Hartke LH500 + VX410,Cry Baby Bass 105Q, EHX Bass Blogger
Struny: .045....ruzne
whisoure

Re: Efektová smyčka v kombu

Příspěvekod Nero » 29.06.2009 20:33

Efektová smyčka je místo, kam můžeš vyvést signál mezi preampem a koncovým zesilovačem. Výhodné to je kvůli tomu, že efekty zapojené v této smyčce modifikují signál až po tom, co projde preampem a tedy ekvalizérem a případnými dalšími filtry. Jsou efekty, které je většinou lepší zapojovat před preamp (například zkreslení, wah pedály), některé až za preamp (delay, reverb), nicméně je to jen jakýsi úzus, který nemusí být dodržován.

Pokud máš multák, máš logicky možnost ho střčit před kombo nebo až do smyčky. Zde si to rozmysli právě vzhledem k tomu, co vše chceš za efekty používat. A jak to zapojit? Buď basa -> kabel -> multák -> kabel -> kombo, nebo basa -> kabel -> kombo -> FX send -> kabel -> multák -> kabel -> FX return.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod whisoure » 30.06.2009 16:27

jj dík už jsem to nějak zkoumal, ještě si stim trochu pohraju, měl jsem to popsaný odborně v AJ tak jsem to chtě+l trochu vysvětlit, dík
Fender Am. Deluxe JB, Stamar Dreadnought
Hartke LH500 + VX410,Cry Baby Bass 105Q, EHX Bass Blogger
Struny: .045....ruzne
whisoure

Příspěvekod cervajsss » 22.07.2009 11:18

Můžu se zeptat, kam je lepší šopnout ladičku? ( Boss TU-2 )
cervajsss

Příspěvekod garde » 22.07.2009 11:49

.....tiež som s týmto laboroval, mám Laney RB7, muľťák Korg AX10B, mal som Boss ODB3 a chcel som to pozapájať tak že mulťák by bol šiel cez FX Loop a Boss ODB3 do vstupu pre nástroj, ale pri takom zapojení mi ten mulťák skresloval signál, aj som to konzultoval s predajcom, ale vedel mi poradiť len tolko aby som to zapájal do vstupu pre nástroj, tam to funguje fajn a zvuk je bez parazitného skreslenia a šumu.....a že FX Loop je pre rackové efekty.....možno tebe ten mulťák také problémy robiť nebude.....z praktického hladiska je to lepšie zapájať do vstupu pre nástroj, potrebuješ len dva káble, ktoré môžu byť kratšie a tým sa ti zníži strata signálu, kdežto pri zapojení mulťáka do FX Loop-u potrebuješ tri káble a ak sa budeš chcieť aj troška pohybovať, tak tie káble budú musieť byť dlhšie a pri pasívnom nástroji ti môže dôjsť k strate signálu pri lacných obyčajných kábloch.....ladičku môžeš zapojiť medzi basu a kombo, alebo basu a muľťák ak mulťák zapájaš do v stupu pre nástroj, a potrebuješ len krátky prepojovací kábel, alebo do Tuner out-u na zadnom panely komba, potrebuješ ďalší kábel, v tom prípade signál pôjde len do ladičky a nie ďalej cez ňu, je to výhoda, aj keď väčšina ladičiek je true bypass, ale môžu meniť a žrať signál.....
garde

Příspěvekod Nero » 26.07.2009 19:11

cervajsss píše:Můžu se zeptat, kam je lepší šopnout ladičku? ( Boss TU-2 )

Optimálně hned jako první za basu.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Zpět na Baskytarový hardware, příslušenství, údržba