Když jsem pořizoval novou basu (4str. bezpražec), byl jsem přímo u pána, co ji stvořil a ten mi řekl o krku a strunách asi toto:
- Když přimáčknu strunu (třeba E) současně na prvním a posledním "pražci", měla by být uprostřed mezi strunou a hmatníkem (je to bezpražec) malá mezera (desetina mm). Takže klidně jako prkno - na opačnou stranu bych to ale asi prohýbat nenechal

- Potom nastavíš dohmat (pomocí kamenů), mě doporučil něco přes 2,5mm nad posledním (bez)pražcem. Tahle vzdálenost samože závisí i na tom, jestli struny drnčí a to zas závisí (v mým případě hodně) i na strunách a stylu hraní: já hraju na tenký struny, často nad hmatníkem, takže dávám dohmat malinko větší, aby to nedrnčelo příliš. Silný struny mívají při hraní menší rozkmit... blabla

- Step #3 - oktávy - naladíš naprosto přesně, zahraješ flažolet a zahraješ příslušnej tón - musí ladit. Když je flažolet vyšší, posuneš kámen dál (směrem ke kobylce), když opačně, tak opačně. (snad jsem to neotočil - člověku to je jasný, když to dělá, ale popsat to...)
Píšu to celý proto, že si myslim, že na (skoro) každý base se dá nastavit žádoucí dohmat, ladění a tak, což některý lidi nechtějí přijmout a hrajou na děsivě seřízený nástroje...
Samozřejmě děkuju za připomínky a opravy příp. omylů