Já jsem si též nejprve říkal, že B struna je jenom "drahý thumbrest". Sice tak nízké polohy málokdy potřebuji (většinou hraju folk, country, "historickou hudbu" nebo spirituály), ale pokud dám ruku na 5. pražec, mám pod ukazováčkem opět E a mohu pohodlně zahrát oktávu a půl (plus ještě nějaké tóny "hlouběji", což se občas taky hodí). Kromě toho (nejsi-li metalista) odpadá nutnost hrát na "prázdných strunách", což je pro mne další velká výhoda.
Mít na baskytaře místo tlustého Bčka tenké Cčko je podle mne blbost. Tím zbytečně polezeš do rozsahu kytarám. Pokud při skládání basové linky najednou zjistíš, že takovou strunu potřebuješ, asi by ses měl zamyslet a podívat se na notový papír kritickým okem z dálky, jestli tady náhodou není něco špatně

V ladění basy podle kytar nevidím nic nereálného, jde to. Občas jsem potřeboval basu naladit podle flétny a musím říci, že to velký problém nebyl. Lidské ucho je schopno porovnat dva tóny i pokud jsou o oktávu, dvě, tři ... jinde. Často se na kytarách dělá to, že hráči porovnávají zvuk tlustého a tenkého Ečka.