Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Palisandr/javor

Precission, Jazz, Modern, ...

Re: Palisandr/javor

Příspěvekod Nero » 26.06.2010 11:16

BuBass píše:
Nero píše:Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte...

To je přesně to, na co jsem se ptal, zdali někdo máte tuto zkušenost. Neměl jsem nikde možnost zkusit (za rozumných podmínek) dva totožné nástroje, které by se lišily pouze materiálem hmatníku. A jedná se mi o Fender...

Nějak přesněji mohu posloužit zkušeností z kytar, stejné basy s jiným hmatníkem jsem neměl možnost vyzkoušet. Mně ten hmatník opravdu nepřipadá jako směrodatný faktor co se týče zvuku. Když si vezmu dva totožné Straty od Fendera, jeden s hmatníkem z javoru, druhý z palisandru, větší je pro mě rozdíl v tom, jak se mi na to hraje. A tady ti nikdo neporadí, co je lepší, to si musíš ohmatat sám. Pokud jde o zvuk, tak dle mého mají větší vliv použité struny a jejich stáří. Proto bych z hlediska zvukového ty hmatníky fakt nepřeceňoval.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod Jazzman » 26.06.2010 11:41

Mám Fendery v různých materiálových kombinacích. Javor více jiskří, lépe se prosazuje v mixu a má více středů. Palisandr, naopak, roztahuje tón, měkké středy. Sám materiál hmatníku u Fenderů má slyšitelný vliv na zvuk, asi jako typ pražců. Velký rozdíl je ale mezi javorovým krkem s javorovým hmatníkem a javorovým krkem, kde není nalepený hmatník ( pokud se takový krk povede, nic jej nepřekoná, potíž je, že většina nemá vyrovnaný tón )
Hledám možnost hrát jazz v Praze a Berouně. Od swingu po cubano jazz. Nabízím kytaru, conga-bongo-timbales.
Nově předělané stránky - http://janbisek.webnode.cz/
Jazzman

Příspěvekod Moon » 4.08.2010 22:37

Jazzmanne - jakým způsobem ovlivňují zvuk pražce? Dřevo,lak,snímače,kobyla -to bych pochopil ! Vím,že jsou pražce různých šířek a materiálů,to má nějaký vilv?
Moon

Příspěvekod woro90-1 » 4.08.2010 23:40

Pražce trochu ovlivňují podíl vyšších harmonických svým poloměrem zakřivení, podívej se jak funguje bzučivá kobylka na sitaru.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Předchozí

Zpět na Baskytary