![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Nero píše:A upřímně - nakonec je to všechno teorie. Ano, jisté rozdíly tam jsou, ale budete si někdo vybírat nástroj podle hmatníku? Pokud ano, tak spíše kvůli designu nebo tomu, jak se vám na to hraje. Protože ve finále ten vliv hmatníku na zvuk je tak mizivý, že je skoro ukradený - dřevo použité na tělo a krk nebo snímače mají vliv mnohem větší.
(Nicméně pravda - říká se, že javor je jasnější, palisandr kulatější a měkčí, plnější...)
Moon píše:Je fakt,že palisandr dělá podle té knihy měkčí zvuk,ale to se projeví asi jen u kytar,je to záležitost vysokých frekvencí kam basa nesahá.
Moon píše:Dostala se mi do ruky kniha o snímačích. U kytarových se u každého typu uvádí mimo jiné i to,k jakému hmatníku se hodí. U basových ale nic takového není.!!!! Je fakt,že palisandr dělá podle té knihy měkčí zvuk,ale to se projeví asi jen u kytar,je to záležitost vysokých frekvencí kam basa nesahá.
Zvuk dělá hlavně konfigurace snímačů,materiál korpusu a krku a v neposlední řadě struny. Je to asi jen otázka estetiky a pocitu z nástroje,jaký hmatník zvolíte. Takže - kupte si to,co se vám líbí nebo na co se vám lépe hraje.
Mě osobně se líbí u jiných kolegů tmavý hmatník - je to takové klasické - ,ale sám používámi maple necky,hraje se mi na to líp,sám nevím proč!!!!!!!!
Nero píše:Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte...
BuBass píše:Nero píše:Čistě prakticky - Fender jako jeden z mála výrobců nabízí stejné nástroje s palisandrovým i javorovým hmatníkem. Ozkoušejte...
To je přesně to, na co jsem se ptal, zdali někdo máte tuto zkušenost. Neměl jsem nikde možnost zkusit (za rozumných podmínek) dva totožné nástroje, které by se lišily pouze materiálem hmatníku. A jedná se mi o Fender...
Candymann píše:..ale ak ti ide o vintage konstrukciu- cize staru technologiu... pochybujem, ze rozdiel nejaky citelny bude....
BuBass píše:Candymann píše:..ale ak ti ide o vintage konstrukciu- cize staru technologiu... pochybujem, ze rozdiel nejaky citelny bude....
Na vintage kašlu, jde mi o to, aby mi basa sedla, dala mi "můj" zvuk, líbila se mi, inspirovala mne, abych z ní prostě měl radost. Moje vysněná je FENDER Deluxe Jazz Bass, ovšem finančně zatím nedostupná. Tak zatím šetřím a doufám, že si příští jaro projdu pár bazarů na Manhatanu...
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník