od bullseye50 » 4.09.2011 9:57
Ahojte, chcem sa aj ja podelit so svojimi skusenostami s vplyvmi laku na zvuk.
Pred troma rokmi som si z ebayu kupil Fender MIJ Marcus Miller Jazz Bass, vo finishi natural. Po tom co preslo "zamilovane obdobie" som raz vzal basu k vyrobcovi handmade bas a gitar, a porovnal Marcusa s jeho basou. Marcus mal uplne zahuhnane cele Ecko, nebol konkretny, rychlo dochol sustain, bol velmi tichy a vsetko to bolo pocut nielen nasucho ale najma cez aparat. Vsimol som si to uz aj predtym v kapele, ale bral som to ako zalezitost lacneho aparatu. Neskor som zistil ze moja basa ma finish z polyesteru, kdezto ta druha polyuretan. Tak som sa rozhodol pre prelakovanie, pretoze som neveril ze tak drahy nastroj v sebe nema ziadny zivot. Ako alternativu som zvolil vosk, jednak z financnych aj z akustickych dovodov. Stary lak som zbrusil ja a zvysok som nechal na profesionala.. Hned ako som zacal brusit, bol som nemilo prekvapeny. Brusny papier tomu laku skoro vobec neublizoval!!, lak ho doslova zabijal, znicil som toho papieru velmi vela, dole to slo hrozne aj pomocou vseliakych masin, a bolo to hrube min. 2mm! Neskor som sa niekde docital ze ako tvrdost skla je 100, tak polyester je zhruba 80, polyuretan 40 a nitro 20.
Po refinishi bola basa ako vymenena. Akusticky vyrazne hlasnejsia a konkretnejsia. Najlepsie na tom vsak bolo ze kazdym mesiacom hrala lepsie a lepsie. Myslim si teda, ze lak rozhodne ma na zvuk pocutelny vplyv, minimalne teda polyester. Napriek tomu ake su vyhody polyesteru - gitara nastriekana za pol hodiny oproti niekolkym hodinam u inych, je to podla mna najhorsi material aky sa na gitaru moze pouzit. Neskor mi toto potvrdil aj osobne jeden velmi znamy basgitarista, endorsee fenderu.
Inak Jazzman spominal vlkov.. dal by si mi nejake linky na tych co robili pokusy o ich odstranenie? mam totiz jedneho velmi neprijemneho.. Gcko na strune E. Uz to nieje take vyrazne ako predtym, no stale ho dost pocut, najma ked hram v chlade a vlhku.
Dakujem ak ste dosli az do konca!