pehve píše:sahání na činely se neubráníš, krátký udery se tlumí rukama a ty bývají většinou zpocený.
Před uložením do futrálu plechy otři, švédská utěrka je ok. Bude pořád špinavá protože zvonovina se stírá. Činel nikdy nevycídíš tak abys měl čistou hadru. Slitiny B20 (turci) špiní více díky vyššímu obsahu cínu a taky dříve získávají patinu. Patina podle mě vypadá líp ale chápu že to někdo nechce. Kdysi jsem hrál v orchestru, hráli jsme různý nobl akce, fesťáky, přehlídky, i v zahraničí a kapelník vyžadoval všechny vercajky nablejskaný jak psí kulky, činely obzvláště

.
Bylo to spíš na otravu.
Levný mosazný plechy a slitiny B8 se udržují v lesku líp. Nekupuj na to ty předražený firemní sr*čky, neabrazivní prostředek na nádobí bohatě postačí.
Jen malý postřeh k tomu co špiní víc a co míň. Osobní zkušenosti. Kdysi Amáti plechy - ty se "zas..y" kdykoliv a na ně nic nemělo:) Později třeba Paiste 2000, 2002 i 3000 při troše slušného zacházení se držely celkem v čistotě a pohodě. Další zkušeností pro mě byla firma MEINL. Jejich levnější řada Lazer se špinila celkem průměrně, dražší Raker skoro ne. STAGG myra, nebo DH - vyšší řady levné značky a co se týče špinění - takřka vůbec!!
SABIAN B8 a B8PRO (tedy dle tebe ta málo špinivá slitina) tak tam bych to přirovnala spíš ktěm Meinl Lazer, tedy tak nějak průměrně:)
V současnosti hraju na zmiňované "turky" ze slitiny B20, tedy ANATOLIAN různých řad, převážně v povrchové úpravě briliant a je to naprosto v klidu!!! Žádné špinění, spíše jen stopy paliček (hlavně hajtky a ride)... takže mi to trochu popírá tvou teorii
Mám je sice "jenom" druhý měsíc, no dostávají celé léto zabrat. každý víken minimálně jeden kšeft, převážně tancovačky (venku a všicni víme jak sychravo letos bývá) občas dvoják, nějaký fest, tedy rychlé přestavby kde není čas hledět na opatrné sklízení a čištění...
Bicí GRETSCH Catalina Maple, snares MAPEX, drumrack, doublepedal a ostatní HW GIBRALTAR, plechy ANATOLIAN, blány REMO, paličky BALBEX... a ruce i nohy k nezaplacení:)))
" Co neuhraješ neukecáš!! "