Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Les Paul vs. Stratocaster

Strat, Les Paul, Hard&Heavy, ...

Les Paul vs. Stratocaster

Příspěvekod J.Page » 21.11.2010 22:11

Zajímaly by mě vaše názory, osobní zkušenosti, ale hlavně porovnání těhle legendárních kytar.
Díky
J.Page

Re: Les Paul vs. Stratocaster

Příspěvekod woro90-1 » 21.11.2010 22:24

To zavání flamem, skalní fenderisté kritizují gibsonisty za slepé následování tradice, ignoranci pokroku a snobismus, skalní gibsonisté se fenderistům vysmívají za malou zdobnost, laciné a funkcionalistické konstrukční řešení zaměřené na pásovou výrobu a laciné materiály.

Navíc je to srovnávání nesrovnatelného.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod panedge » 21.11.2010 22:50

Já bych řekl,že nejlepší je,je mít obě :wink: Ostatně jako většina kytaristů
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
panedge

Věk: 35

Příspěvekod pupack » 21.11.2010 22:52

To je jednoduchý,

Les Paul a Strat jsou každá natolik jedinečná a ROZDÍLNÁ kytara, že nemá vůbec smysl je srovnávat. Typově, zvukově atd atd. Nejlépe je mít defacto obě ;)

Tečka :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack

Věk: 32

Příspěvekod mirko » 21.11.2010 23:11

Skôr by bola lepšia téma PRS vs Gibson. Mám tú česť denne hrať na oboch typoch gitár a si myslím, že Gibson a Fender "srdcom" nie sú až tak odlišné ako by sa zdalo. I keď hrať na nich je úplne iné, iný pocit, iný zvuk. Pre mňa je skôr oveľa väčší rozdiel Fender a Ibanez.
FENDER Classic 50s Stratocaster, Epiphone Les Paul Standard
VOX AC4 TV Cab | Hand Made Fuzz | CryBaby Classic | Monster Cables
Dean Markley .10 .13 .15 .26 .32 .38 | Joe Perry Boneyard Slide
mirko

Věk: 22

Příspěvekod citizen.one » 21.11.2010 23:19

Pro me je nezbytne mit jak Tele, tak Strata, tak LP, tak SG, tak PRS :D
a jen co budou penize, tak i Firebirda, JazzBass a PrecisionBass...a asi jiny LP...
Zvukove jsou vsechny tyhle kytary tak rozdilne, ze je stoji za to mit vsechny, u me je to treba tak, ze nektere dny mi sedi jen nektere kytary, jindy vsechny, ale vzdycky mam po cem sahnout, byt ted vseobecne hraju vic na singly...
Gibson LP Supreme|PRS McCarty Soapbar|Fender Telecaster Custom MIJ|Fender Stratocaster MIJ|Gibson SG Standard '74|Gibson ES335 '69|Luxor G.60|M/B Cal.50+|M/B212HB|Orange OR80R|Sears Silvertone Twin Twelve|Martamp nr.1|a porad jeste hodne veci na prodej :)
citizen.one

Příspěvekod jakub.kubaaa » 22.11.2010 0:54

citizen.one píše:Pro me je nezbytne mit jak Tele, tak Strata, tak LP, tak SG, tak PRS :D
a jen co budou penize, tak i Firebirda, JazzBass a PrecisionBass...a asi jiny LP...

Ať žije megalomanismus :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
jakub.kubaaa

Příspěvekod Kinx » 22.11.2010 1:07

citizen.one píše:Pro me je nezbytne mit jak Tele, tak Strata, tak LP, tak SG, tak PRS :D

ja jsem se postupem casu dostal k tomu ze v soucasny dobe mi staci jen PRS, strat a strat s humbuckerem a noiselessama. to jsou veci ktery mi charakterove pokryjou prakticky cely spektrum. pak samozrejme chci 67 flying V, tele, lubovku s P90,parkera, osmistrunny jazzmaster a dvoukrky SG ale nepotrebuju je, fakt uz dlouho se mi nestalo ze bych se trapil tim ze nedokazu dostat z tehlech tri kytar co pouzivam nejakou barvu kterou potrebuju v muzice a ty kytary ji nemaj.

spis bych ty kytary potreboval jeste jednou kvuli zaloze na koncerty a ruznym ladenim :) ale na to tele a Vcko dojde urcite (prave kvuli tem zaloham a ladenim, barvy jsou samozrejme ruzne ale v muzice to proste neni tak znat). a nejakou hezkou sedmu z olse :)
Hip Hop vládne světem!
Metal nechte dětem!
Kinx

Příspěvekod jackpaci » 22.11.2010 20:14

Já osobně sem zastáncem Les Paulu,klasickej stratocaster je prostě nuda!!!
jackpaci

Příspěvekod Flajtr » 22.11.2010 20:16

jackpaci píše:Já osobně sem zastáncem Les Paulu,klasickej stratocaster je prostě nuda!!!

Tak to vidíš, a já to mám přesně naopak. A celkově svým přístupem a tím co ty firmy dělají je mi mnohem mnohem milejší Fender ;)
Flajtr

Příspěvekod 911 » 22.11.2010 20:55

Mám to podobně,kdykoliv jsem nějakého LP prodal,tak se mi po něm po čase stýskalo,ale pohodlněji se mi hraje na strata,líp mi sedí na těle.Tak,jako tak pošilhávám po PRS,asi to bude ideál.
Gibson LP Limited USA,Fender Strat USA De Luxe ,Fender Tele USA De Luxe ,Vox Tonelab Le,zvuk KV2,Bose,RCF,mix Dynacord CMS,mic Shure Beta,VW T4 a spoustu dalšího bordelu.
911

Věk: 56

Příspěvekod jakub.kubaaa » 22.11.2010 22:39

Flajtr píše:
jackpaci píše:Já osobně sem zastáncem Les Paulu,klasickej stratocaster je prostě nuda!!!

Tak to vidíš, a já to mám přesně naopak. A celkově svým přístupem a tím co ty firmy dělají je mi mnohem mnohem milejší Fender ;)

Mě taky víc baví Strat, přijde mi použitelnější na víc věcí, od hlubšího hendrixovského tónu po nějaký břinkavý doprovod ... A to se s LP podle mě až tak moc dobře nedá. Ale LP bych taky bral mít peníze navíc... I když až budou peníze navíc tak budu šetřit na lepšího a lepšího Strata :lol:
"Nezáleží na co hrajete ani přes co hrajete, ale jak hrajete" R. Hladík
Obrázek
jakub.kubaaa

Příspěvekod Prejdák » 22.11.2010 22:48

Co se mi na stratu líbí je zvuková variabilita...
Navíc mám rád jak je správně uřvanej + "perkusivní zvuky"
Sokratés: "Nevidí se tedy proto, že jest viděné, nýbrž naopak, protože se vidí, proto je viděné; ani se nevede proto, že jest vedené, nýbrž protože se vede, proto je vedené; ani se nenese, protože je nesené, nýbrž je nesené, protože se nese. Zdalipak ti je docela jasno, Euthyfróne, co chci říci?" Platón, Euthyfrón str. 7
Prejdák

Věk: 19

Příspěvekod panedge » 22.11.2010 22:53

Obě maj něco do sebe,pro mě je bez debaty nejlepší Gibson
Gibson LesPaul Goldtop Traditional,Fender Stratocaster Eric Clapton sig., Gretsch G 5122 DC ,Fender Stratocaster,Epiphone Les Paul Standard,akustika Ashton,pololubovka Fokus,VOX AC 30 CC2,Laney TF300
panedge

Příspěvekod Zejus » 22.11.2010 23:11

Myslim si ze strat ma krapet vetsi vyuziti (rozsah) nez Les Paul. Ale mozna je to jenom muj dojem
Zejus

Příspěvekod panedge » 22.11.2010 23:14

Tady je hezkej článek,přesně pro tenhle thread
http://www.axdom.com/refhtm/FenGib.htm
panedge

Příspěvekod citizen.one » 23.11.2010 0:46

jakub.kubaaa píše:

Ať žije megalomanismus :lol:

do nejakych 10-15 kytar kdyz jsou kazda vyrazne jina to povazuju spis za minimalismus :)

nerikam, ze se v urcitych castech spektra neprekryvaji, ale LP je s HB, paradoxne asi i tim, ze ma moderni snimace, je tenci nez SG s HB, ktere je spis do zvuku Claptona nez klasickych SG, PRS je P90 moderna, tvrdsi zvuk od santany po metal, tele je tenci,ale pekne perkusivni, na to hraju vetsinu min zkreslenych veci, a stratu jsem tak dlouho nemohl prijit na chut, az jsem si poridil Fendera (mel jsem predtim x ruznych jinych stratu) a az po docela dlouhy dobe jsem ho zacal hodne pouzivat. Rikam pro me to neni ani uz tak veci pokryti stylu, jako variability hry a mimojine na kazdou z tech kytar prichazeji ruzne napady, ktere by me pri hrani na jednu kytaru nepotkaly :)

Jinac jak jsem byl driv Gibsonista, tak ted bych skoro rekl, ze me Fender bavi vic kvuli mekkosti, kterou ty HB proste nemaji, nicmene verim ze az jednou sezenu LP ktere splni me predstavy o idealu, zase se docela vratim, nedavno jsem zkousel kus z roku 61 s PAF a to by byl tak ideal, perkuse a skoro twang, pritom vsechny superlativy LP, proste uplne jiny zvuk nez dnesni produkce...
Gibson LP Supreme|PRS McCarty Soapbar|Fender Telecaster Custom MIJ|Fender Stratocaster MIJ|Gibson SG Standard '74|Gibson ES335 '69|Luxor G.60|M/B Cal.50+|M/B212HB|Orange OR80R|Sears Silvertone Twin Twelve|Martamp nr.1|a porad jeste hodne veci na prodej :)
citizen.one

Příspěvekod Tonda » 23.11.2010 2:16

citizen.one píše:.. verim ze az jednou sezenu LP ktere splni me predstavy o idealu, zase se docela vratim, nedavno jsem zkousel kus z roku 61 s PAF a to by byl tak ideal, perkuse a skoro twang, pritom vsechny superlativy LP, proste uplne jiny zvuk nez dnesni produkce...

no, to jsi asi nemoh - protože poslední LP vyrobili v roce 60 :wink: ... v roce 61 už jen SGčko (pravda, ze začátku ještě pod jménem Les Paul SG.) .. a pak samozřejmě zas až od konce 60.let.

Srovnávat LP z konce 50.let s dnešní produkcí (Gibson USA, chambered) opravdu nelze, ale s LP z custom shopu ano. Aspoň to píšou lidi, který mají obě LP, vintage i nový - a myslím, že nemaj důvod si vymýšlet. Zvlášť se to týká začátku CS (1993-),resp.i některý prehistoriky, a pak od r. 2007.

Nepoužívají sice uz brazil.palisandr, taky jiný lepidlo, trussrod je "historicky nekorektně" zabalenej v plastovym obalu, atd. atd .. ale jestli chceš najít "ideální" LP, který hraje jak LP má - hledej tady
"I took a long, hard look at my current inventory and realized I had enough guitars and gear to supply three garage bands..." (kdosi na FenderForum.com :))
Tonda

Příspěvekod citizen.one » 23.11.2010 10:19

to jo, kazdopadne u tohohle bylo psano ze je z 61ho, z hlavy kody gibsonu neznam, tak jsem veril, a na netu obcas taky nekdo prodava z roku 61, otazka jestli to nebyly nekdy posledni kusy...

CS jsem bohuzel (az na ty obcas v kramech, coz nepovazuju za zkouseni,ze ktereho bych vedel, co ta kytar umi nebo ne)moc nezkousel, ale popravde bych uz sel jednoznacne do staryho, uz jen kvuli snimacum, kde mi vyhovuje z nejpozdejsich ty T-Topy ktery delaly nez presly na silnovystupovy T-Topy...

Na druhou stranu chapu ze si nekdo poridi jak novy,tak stary, rozdil je opravdu tak velkej, ze je to skoro jak jiny kytary...
citizen.one

Příspěvekod mtmccox » 23.11.2010 10:49

Podle mě je nejlepší strat SC-HB-SC, tam je pak slušná dávka zvukových možností :)
But I did it, though, because he lied
Because he took you for a ride
And because time was on his side
And because I . . .
                                                                                I want you. So bad.
mtmccox

Další

Zpět na Elektrické kytary