Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Vnitřek Les Paula

Strat, Les Paul, Hard&Heavy, ...

Re: Vnitřek Les Paula

Příspěvekod Red Bull » 9.12.2011 19:02

Red Bull píše:TOP by měl být jedna deska dřeva rozříznutá podle osy x, ale jako vrstva. Přemýšlím jak to napsat lépe. (cca jako krájení chleba - doufám, že všichni krájíme chleba obdobně :D )
Jasně, bookmatched, ale zajímal by mě důvod co se týče kmitů, vlivu na výslednou ekvalizaci apod.[/quote]

Top subjektivně ovlivňuje celkový sound mahagonové kytary. Když jsem měl celo-mahagonovou S470 tak byla zvukově pro mě moc tmavá. Koupil jsme si Schectera s TOPem a v tu chvíli jsem byl spokojený.

Na kytarách je občas spousta nevysvětlitelných věcí, proto bych i Gibsona vybíral kus od kusu a rozhodně bych rezolutně netrval na těle z jednoho kusu.
"MOJO" kills modern music...

Je tu spousta otázek, které již byly zodpovězeny.

Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994]-> Mesa Boogie Studio 22 combo [1988] -> Savannah Ukulele (nové olejové ladící mechaniky) D ladění
Red Bull
Globální moderátor

Příspěvekod grock » 9.12.2011 19:10

Ano, kytara z více kusů lepšího (vhodnějšího) dřeva bude asi lepší než z jednoho kusu horšího (méně vhodného), ale samotné rozřezání z daného dřeva lepší neudělá.
Gibson LP,Fender tele a strat,Roland ready strat,amp Fender,Vox,Hughes-Kettner a PA(QSC,A+H,Crest,Yamaha,Shure,Audix,AKG,Thomas..)Key Roland,Hohner,efx EH,Boss,Dunlop,TC Helicon,Roland GR20synt
grock

Věk: 51

Příspěvekod Red Bull » 9.12.2011 19:14

Zajistí větší šanci na stálost.

Fender Stratocaster photo flame MIJ [1994]-> Mesa Boogie Studio 22 combo [1988] -> Savannah Ukulele (nové olejové ladící mechaniky) D ladění
Red Bull
Globální moderátor

Příspěvekod woro90-1 » 9.12.2011 19:32

Red Bull píše:Top subjektivně ovlivňuje celkový sound mahagonové kytary. Když jsem měl celo-mahagonovou S470 tak byla zvukově pro mě moc tmavá. Koupil jsme si Schectera s TOPem a v tu chvíli jsem byl spokojený.

Na kytarách je občas spousta nevysvětlitelných věcí, proto bych i Gibsona vybíral kus od kusu a rozhodně bych rezolutně netrval na těle z jednoho kusu.
Vždyť víš sám že jsem měl na mysli vliv dvou kusů stejného vs. různého javorového prkna na zvuk.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod Red Bull » 9.12.2011 19:33

Na to jsem odpovídal v druhém odstavci :wink:

Red Bull
Globální moderátor

Příspěvekod Tonda » 9.12.2011 19:43

Red Bull píše:Zajistí větší šanci na stálost.

A ty už jsi někdy viděl zkroucenýho "nestálýho" LesPaula
(kvůli tělu z 1 kusu) :?:
"I took a long, hard look at my current inventory and realized I had enough guitars and gear to supply three garage bands..." (kdosi na FenderForum.com :))
Tonda

Příspěvekod Red Bull » 9.12.2011 19:59

Při kvalitě dnešních dřev, snad nebudeme muset čekat dlouho. Já nejsem fanoušek kytar Gibson, nepotkal jsem ani jednoho, co by podle mého za tu cenu hrál :wink:

Red Bull
Globální moderátor

Příspěvekod shmootik » 9.12.2011 21:39

ad manovi videa: to video kde krájej velkej kus na menší a lepěj ho zase dohromady je továrna godinu a nikde tam nezdůvodňujou proč to dělaj.
ec401vfsh1sh4ns2jcm2000dsl401lpstd2dp155sc2sg1bksh8ehxmmwtb490r498tod2jh1xt2exl110m80
logo na hlavě nástroje nedělá žádnej zvuk
shmootik

Věk: 28

Příspěvekod man » 10.12.2011 15:06

Budu teda vycházet z toho že pokud je dřevo správně vysušený (vlhkost do 10%) tak není důvod ho řezat a tělo udělám z jednoho kusu.
Ještě tady mám jednu zajímavou fotku. Je to Gibson LP Standard Goldtop. Nevím z jakého roku ale pravděpodobně je to nějakej vintage. Je rozříznutej napůl ,takže nejlepší pohled zevnitř jakej může být .
Nevíte někdo co je ta vrstva dřeva pod hmatníkem? Vypadá to na javor. Myslel jsem že krky se u LP dělaj z mahagonu a palisandrového hmatníku.
Přílohy
57gold.10.jpg
man

Příspěvekod woro90-1 » 10.12.2011 17:24

To vypadá že výplň kanálu výztuhy je skutečně javorová - krk je mahagonový, ale když se do něj vyfrézuje kanál pro výztuhu, musí se přes výztuhu dát ještě kousek dřeva, a pokud je to dřevo tvrdé, je vcelku jedno, co to přesně je. U Fenderů tak vznikl ten tmavý pruh - v době, kdy se dělaly celojavorové krky z jednoho kusu, tedy s kanálem pro výztuhu frézovaným zezadu, se tam dával kus ořechu, a z estetických důvodů tam zůstal i po zavedení palisandrových hmatníků a frézování ze strany hmatníku (stejně jako zde).
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod Tonda » 10.12.2011 20:19

man píše: .... zajímavou fotku. Je to Gibson LP Standard Goldtop. Nevím z jakého roku ale pravděpodobně je to nějakej vintage. Je rozříznutej napůl ,takže nejlepší pohled zevnitř jakej může být .
Nevíte někdo co je ta vrstva dřeva pod hmatníkem? Vypadá to na javor. Myslel jsem že krky se u LP dělaj z mahagonu a palisandrového hmatníku.

není to vintage, ta kytara je Reissue 57 Standard (ale starý to měly stejně, pochopitelně), ta fotka koluje v mnoha podobách na netu dávno :wink:

a ten proužek je filler strip jak píše Woro, tady ho chytli v řezu, jinak je jen úzký,

tady třeba je/není,podle řezu:

Obrázek

a tady enface:
Obrázek
takže samozřejmě krky jsou mahag-/palisandr (kromě javorovejch norlinů)
"I took a long, hard look at my current inventory and realized I had enough guitars and gear to supply three garage bands..." (kdosi na FenderForum.com :))
Tonda

Příspěvekod man » 10.12.2011 21:14

Tonda:
To jsou zajímavý fotky. Co je to za kytary? Jsou to různý druhy spasování krku s tělem podle různých období u Gibsonu nebo jsou to různí výrobci ? Nebo je to ukázka chyb? Na té první fotce tam ten krk zrovna moc nesedí.
man

Příspěvekod Tonda » 10.12.2011 21:47

To jsou typy spojení krk-tělo ("tenon") - dole původní (a reissue, ), nahoře jak to dělá Gibson USA u běžný produkce (jednodušší nastavení správnýho úhlu, tj levnější výroba).
Všecko je to gibson, jiný výrobci tě teď snad nezajímaj ne

Hle stavba - studuj: :wink:

http://www.mylespaul.com/forums/luthier ... build.html
Tonda

Příspěvekod woro90-1 » 11.12.2011 1:00

To opravdu není ukázka chyb, takhle se to prostě dělá. Jsem rád, že tu tahle fotka koluje, protože se hodí k oblíbenému mýtu o tom, že LP má dlouhý sustain díky tomu, že má lepený krk, který je daleko víc "dřevo na dřevo" než šroubovaný. Aby nevznikla mýlka, nepovažuji lepený krk za něco méněcenného, je to prostě jedna z technologií a to, co dělá se zvukem, má své využití.

Zásadní věc je, že ten proužek je z tvrdého dřeva - o něj se totiž opírá vnitřní strana zahnuté výztuhy.
Obrázek
woro90-1
Rádce

Příspěvekod man » 11.12.2011 22:37

Na té fotce toho Goldtopu nahoře je ten krk ale napasovanej dokonale. A pokud to je teda 57 reissue jak říká Tonda tak na tom ta současná výroba není zas tak blbě. Bude to asi kus od kusu. Oni se s tím totiž ve fabrice Gibsonu vůbec nemažou.
man

Příspěvekod Bejk » 11.12.2011 22:50

A řekni mi která fabrika dnes ano.
S cenou klesá kvalita...
Ukaž mi fabriku kde tohle neplatí...
Akustika: Yamaha FG 700MS, Noname španěla
El. kytara: Epiphone Les Paul
Aparatura: VOX VT30
pak nějaký kabely, trsátka a spousta dalšího bordelu (whistle Clark Sweetone D, pár zobcovek...)
Bejk

Příspěvekod Tonda » 11.12.2011 23:06

man píše:Na té fotce toho Goldtopu nahoře je ten krk ale napasovanej dokonale. A pokud to je teda 57 reissue jak říká Tonda tak na tom ta současná výroba není zas tak blbě. Bude to asi kus od kusu. Oni se s tím totiž ve fabrice Gibsonu vůbec nemažou.

57 Reissue je Custom Shop - to není běžná produkce Gibson USA, takže z toho nemůžeš dělat obecný soudy o současný výrobě.
Logicky - Historic Reissue se dělají "postaru" a to je pracnější a trvá dýl..
přece nebudou dělat spoj krku tou novou "rychlou" metodou ..
(jejíž hlavní výhodou je, že se úhel nasazení krku donastaví aniž by se muselo dlátkem ožižlávat dřevo aby to přesně sedělo, proto je to taková kolíbka - než lepidlo uschne tak to dorovnaj a finito)
Tonda

Předchozí

Zpět na Elektrické kytary