jak navrhnout reprobox ?

Stavba a úpravy zesilovačů, reproboxů či komb
Odpovědět
Dark_Matter
Příspěvky: 13
Registrován: 12.10.2010 17:30

jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od Dark_Matter » 12.10.2010 17:45

Zdravim chci se zeptat podle ceho mam urcit rozmery reproboxu pro 1x12" osazeny timto reprakem :
http://kytary.cz/celestion-seventy-80-r ... /HN082469/
Nikde u neho neni napsany minimalni objem ozvucnice a jeji min. rozmery.
Uvazoval jsem o stavbe reproboxu vyska 450, sirka 450, hloubka 30. Do horni tretiny zadni desky bych udelal obdelnikovy vyrez.Predem diky za rady s rozmery a zadni deskou.

Uživatelský avatar
core88
Rádce
Příspěvky: 2884
Registrován: 31.12.2009 17:27
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od core88 » 12.10.2010 18:10

Dark_Matter píše:Zdravim chci se zeptat podle ceho mam urcit rozmery reproboxu pro 1x12" osazeny timto reprakem :
http://kytary.cz/celestion-seventy-80-r ... /HN082469/
Nikde u neho neni napsany minimalni objem ozvucnice a jeji min. rozmery.
Uvazoval jsem o stavbe reproboxu vyska 450, sirka 450, hloubka 30. Do horni tretiny zadni desky bych udelal obdelnikovy vyrez.Predem diky za rady s rozmery a zadni deskou.
já sem stavěl toto a musim říct že dost dobry http://www.ax84.com/static/corecabinets ... .08.03.pdf
jen ty rozmery sou v palcich
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek

Dark_Matter
Příspěvky: 13
Registrován: 12.10.2010 17:30

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od Dark_Matter » 12.10.2010 18:20

diky ! Celkem me prekvapuje ta dira vzadu. Jsou tam dane prumery pro ruzne ladeni, ja pouzivam drop c ( CGCFAD ) a tam je nejnizsi drop d :D takze tu diru mam vyriznout jeste vetsi ? Nebyl by ten zvuk lepsi kdybych udelal klasicky open-back ? Asi tak zhruba jak je v obrazku
Přílohy
openback.JPG
..
openback.JPG (8.25 KiB) Zobrazeno 1894 x

Uživatelský avatar
core88
Rádce
Příspěvky: 2884
Registrován: 31.12.2009 17:27
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od core88 » 12.10.2010 18:44

Dark_Matter píše:diky ! Celkem me prekvapuje ta dira vzadu. Jsou tam dane prumery pro ruzne ladeni, ja pouzivam drop c ( CGCFAD ) a tam je nejnizsi drop d :D takze tu diru mam vyriznout jeste vetsi ? Nebyl by ten zvuk lepsi kdybych udelal klasicky open-back ? Asi tak zhruba jak je v obrazku
tam je to udelany tak ze to muzes udelat bud zavreny nebo polootevreny pripadne ten zadni dekl udelat delenej a pak si udelas zavrenej nebo polo uzavrenej box . a stou dirou tu muzes klidne vyriznout tu nejvetsi a pak si tam dat jen plastovy natrubky podle toho jaky budes mit ladeni. jen tak pro inspiraci foto ze stavby. http://core88.rajce.idnes.cz/Reprobox_1x12/
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek

Dark_Matter
Příspěvky: 13
Registrován: 12.10.2010 17:30

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od Dark_Matter » 12.10.2010 18:48

Diky za fotky. Ty tam ale mas jenom diru bez natrubku ne ? A jak to hraje ? Ma to dobry zvuk ajdou z toho dobre basy ?

Uživatelský avatar
core88
Rádce
Příspěvky: 2884
Registrován: 31.12.2009 17:27
Bydliště: Klatovy
Kontaktovat uživatele:

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od core88 » 12.10.2010 19:15

no hraje to docela v pohodě , basů to ma tak akorat . ja tam mam jen diru pac sem ty natrubky nesehnal a ani jiný ladění než E nepoužívam tam sem to tam nedaval.
Dobří umělci kopírují ti nejlepší kradou. - Pablo Picasso
Obrázek

Dark_Matter
Příspěvky: 13
Registrován: 12.10.2010 17:30

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od Dark_Matter » 12.10.2010 19:46

Radsi se ptam,nedavno jsem postavil takove male kombicko spis na hudbu,basy z toho nejdou,kdyz sundam zadni desku tak ty basy taky nejdou slyset moc,pac jdou dozadu do zdi. Takze dodatecne budu dodelavat diry dopredu. Na nejake tovarni natrubky seru,koupil jsem plastove stamprle ktere maji prumer navrchu asi 3,3 cm takze to udelam z toho. staci provrtat dno. Ale u tohohle chci mit jistotu ze to bude hrat dobre. Nechci zjistit,ze az to postavim tak ze to bude mit nejaky zku*eny zvuk.

Uživatelský avatar
feki
Příspěvky: 690
Registrován: 11.05.2006 20:30
Kontaktovat uživatele:

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od feki » 12.10.2010 23:08

U těch boxů 1x 12" se to dá dobře vychytat. Pravidlo uzavřeného boxu je dodržet objem 60 litrů a zadní stěnu utlumit. U typů Tiehle ( Mesa) je trochu jiná konstrukce, je tam basreflex a dokonce i u normálmích typů je konstrukce řešena prvotním postavením bitelného kompletního rámu, a na něj se klíží překližka.
Pokud budeš dělat Open nebo polo, rozměry přední ozvučnice by neměli být menší než průměr repra + jeho 1/4 průměru.
Já jsem stavěl dvě, jednu skosenou a jednu rovnou viz foto :
http://feki.webnode.cz/gear/blog/cabinet-1x12/
Boxy jsou hluboké 14cm, áčková je ve spodní části 18cm.
Přesto že jsou open, dolaďoval jsem ve studiu KhZ - charakteristiku vytlumením, pro mic Schure SM57, hrajou velice dobře.
Takže jsou tlumené pro nazvučování - což v konečné fázi na podium nemine nikoho a přesto že nahoře to hraje jak se říká Grof a chlapci si libijí jak to " Tlačí", realita s pozice posluchače bývá z 99% jiná, protože vše co s toho leze pod 60hZ letí fejdrem dolů. Tam je prostor pro basu !
Zrovna včera jsem dělal nějaké testy s nazvučením mic S606 ( http://kytary.cz/Vyhledavani.aspx?ftxt=sennheiser+606 ) který jsem si pořídil, tak dám link i sem.
E530_HiGain_box_A.mp3
E530_HiGain_box_B.mp3
E530_LoGain_box_A.mp3
E530_LoGain_box_B.mp3
E530_stereo_LboxA_RboxB.mp3

http://soundcloud.com/feki-1
Jackson Soloist SL-3
Rack I. E-530/GSP1101/Engl E-840/2x Engl 112 Pro Stage/Line6 G90/Switch relay - Microdesignum./ FCB1010
Rack II. ADA MP2 / g-Major / FCB1010/ HB GPA-400 / 2X CAB. FANE V30 - 75W
PC - Live. NB - ASUS K73 (i7) / Liveprofessor Board / VST Poulin / Scarlett 2i2 /FCB1010

mmjuz
Odborník
Příspěvky: 1924
Registrován: 23.03.2009 11:17
Bydliště: Brněnsko

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od mmjuz » 13.10.2010 16:26

Feki, můžeš nastínit z Tvého měření a ladění, kolik toho Tvé boxy s Fane repro zahrají pod 60Hz? Nejlépe v db proti průměrné citlivosti. To by mě docela zajímalo. Jo a jakým zesilovačem to krmíš?
A těch 60 litrů Vas je pravidlo pro všechna kytarová repra? To je velmi originální tvrzení... Prakticky všechna kytarová komba s jedním repro na světě by měla mít 60l? Výrobci Tě nějak neposlouchají. Lumpové si dělají, co chtějí. Hm a vždy uzavřenou bednu tlumit. To myslíš vážně? Vysvětli to. Také zkus osvětlit, jaký má smysl tlumit otevřený reprobox, bedna na Tvém obrázku je první, kterou jsem v životě viděl a byla takto řešena.
Co Ti říkají věci jako rezonanční kmitočet, či ekvivalentní objem repra? A to chudáci Jim Marshall, Leo Fender, Jennings a další průkopníci na to nikdy nepřišli, že je nutno tlumit kytarové bedny? Jsou to holt břídilové. Nebo byli...

Lachim
Příspěvky: 880
Registrován: 1.06.2007 16:04

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od Lachim » 13.10.2010 22:22

No, já postavil pár Hi-Fi bedýnek a i 2 páry PA beden a zadní stěnu u kytarovek bych tlumil určitě. Se ty středy strašně odrážej a dělaj bordel. Ale víc ne.
Pokud někdo chce blbnout s repro Eminence, tak mohu poskytnout jejich EMINENCE designer.
- MusicMan Axis bay Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Seagull Artist Mosaic Quantum II, Tele MIK,
- VOX V847 TB, BBE Opto Stomp, ZenDrive HM, BlackStar Dual, ZOOM MS-100BT
- Mmjuz Junior

mmjuz
Odborník
Příspěvky: 1924
Registrován: 23.03.2009 11:17
Bydliště: Brněnsko

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od mmjuz » 14.10.2010 18:01

Ach jo. Jak se můžou středy odrážet? To už byl Feki blíže pravdě s těmi 60Hz. Středy nemají s ozvučnicí vůbec nic společného, stejně jako výšky. Ve vícepásmových hi fi, či PA boxech se běžně střeďáky uzavírají do malých komůrek, případně se celý koš střeďáku obalí nějakým bordelem ( např. starší boxy AA Craft ), a to proto, aby vlnění způsobené pohybem basového repra netlačilo na membránu střeďáku. Dokonce se běžně vyrábí střeďáky s plným košem bez prolisů, právě aby se tomuto jevu předešlo.

Stará známá pravda je, že u kytarového aparátu hraje repro a u hi fi hraje box. A to prostě platí. Stačí si zahrát na nějaké otevřené kombo s luxusními repry.
Leč s levnými ošizenými šmejdy je nutno trochu s tou ozvučnicí zabojovat. Na Fekiho bednách se mi libí, že je má poměrně mělké a vzadu otevřené. Dále naprosto souhlasím s tím, že nejdůležitější je obsah čelní stěny, v které je repro usazeno. Dá se s nadsázkou říci, že čím je větší, tím lépe. Ale s rozumem. Na výpočet litráže nemá moc smysl hledět, vždyť ani výrobci ekvivalentí objem u kytarových reproduktorů často ani neuvádí. Kouzlit pak s basreflexem, či tlumením je pak opravdu záležitost pro hifistu a ne pro kytaristu. Pokud chceš, aby Ti z aparátu lezl pevný konkrétní bas, musíš mít prvně zesilovač, který ten zvuk bude umět zahrát a pak reproduktor, který to také dokáže. Pokud budeš nekvality zesu a repra dohánět ozvučnicí, docílíš maxiálně nějakého toho hučení, nikoli hezkého basu. Nedávno jsem stavěl kombo s EVM12L vzadu úplně otevřené a hluboké 25cm, pochopitelně jsem nic netlumil. A bas to má, že by Tě odfouknul. Chvilku na to hrál MrB14ck s kytarou 1 X singl a i tak tak to byla řádná pecka, zeptej se ho.

Lachim
Příspěvky: 880
Registrován: 1.06.2007 16:04

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od Lachim » 14.10.2010 21:28

Jj, pravda. Střeďáky jsou často uzavřený, nebo se uzavíraj do komory (ale i ty komory se povětšinou tlumí). Ale to je střeďák střeďákovej, ve více pásmu. Když jsem dělal dvoupásmo, kde středobas hrál do 2500 Hz, tak to bez tlumení na nižších středech hrálo na figu. A bez zadní desky to nehrálo vůbec (a nebezpečí akustického zkratu). Ale je fakt, že to jsou jiná repra. Gumovej závěs, velkej zdvih, malá citlivost.... Na mym kombu je v zádu otevřeno a spokojenost. Ale kdybych si dělal uzavřenku, tak zadek prostě utlumim a basta 8)
- MusicMan Axis bay Pořízka, HOHNER Revelation RTX, Seagull Artist Mosaic Quantum II, Tele MIK,
- VOX V847 TB, BBE Opto Stomp, ZenDrive HM, BlackStar Dual, ZOOM MS-100BT
- Mmjuz Junior

Uživatelský avatar
MrB14ck
Příspěvky: 1561
Registrován: 26.08.2008 16:59
Bydliště: Chotěšov (u Plzně)

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od MrB14ck » 15.10.2010 10:39

mmjuz píše: Nedávno jsem stavěl kombo s EVM12L vzadu úplně otevřené a hluboké 25cm, pochopitelně jsem nic netlumil. A bas to má, že by Tě odfouknul. Chvilku na to hrál MrB14ck s kytarou 1 X singl a i tak tak to byla řádná pecka, zeptej se ho.
mohu potvrdit :twisted:
krásnej konkrétní bas kterej nehučel ale kopal - tak to má být...
ARIA->BlackAudio Super Buzz Fuzz->TC Polytune mini->BlackAudio Munch Drive->Line6 DL4->St.Anley Model T 15W
BLACK AUDIO - moje bastlení efektů

Uživatelský avatar
feki
Příspěvky: 690
Registrován: 11.05.2006 20:30
Kontaktovat uživatele:

Re: jak navrhnout reprobox ?

Příspěvek od feki » 15.10.2010 18:25

mmjuz píše:Feki, můžeš nastínit z Tvého měření a ladění, kolik.........
Omlouvám se za chybu, je to 30 litrů, u 12" repra v uzavřeném bou. u komba jako převážně otevřeného boxu jak jsem psal to neplatí a nikdo netvrdí že ostatní výrobci jsou břídilové. Tlumení boxu i otevřeného není nijaká vzláštnot, je to k vuli přeznívání rezonancí.
Jackson Soloist SL-3
Rack I. E-530/GSP1101/Engl E-840/2x Engl 112 Pro Stage/Line6 G90/Switch relay - Microdesignum./ FCB1010
Rack II. ADA MP2 / g-Major / FCB1010/ HB GPA-400 / 2X CAB. FANE V30 - 75W
PC - Live. NB - ASUS K73 (i7) / Liveprofessor Board / VST Poulin / Scarlett 2i2 /FCB1010

Odpovědět

Zpět na „Aparatury“