Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Hra prsty

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

Hra prsty

Příspěvekod lahy » 29.05.2011 18:08

Zdar, chtěl bych se zeptat jestli je nějak daný jak hrát prsty. Jeden známej mě říkal že bych měl hrát s palcem na snímači/těle/... záleží jak je mě to pohodlný a hrát s "kotvením" že vždycky zahraju a prst se mi zastaví o nížší strunu (zahraju A prst se zastaví o E) a furt tak dokola. Osobně se mě líp hraje že se palcem pohybuju po strunách a zároveň si jím občas vytlumuju některý struny. Jak to teda je, po případě jak hráváte vy? :shock:
lahy

Re: Hra prsty

Příspěvekod Nesst » 29.05.2011 18:19

lahy píše:Zdar, chtěl bych se zeptat jestli je nějak daný jak hrát prsty. Jeden známej mě říkal že bych měl hrát s palcem na snímači/těle/... záleží jak je mě to pohodlný a hrát s "kotvením" že vždycky zahraju a prst se mi zastaví o nížší strunu (zahraju A prst se zastaví o E) a furt tak dokola. Osobně se mě líp hraje že se palcem pohybuju po strunách a zároveň si jím občas vytlumuju některý struny. Jak to teda je, po případě jak hráváte vy? :shock:

"Správnější" je palec volně. Ale každému co jeho jest. Některé věci se tak hrajou hůř (například nějaké metalově šestnáctky apod.), v tu chvíli je lepší mít palec pevně opřenej o snímač/tělo/rameno kytaristy...
Hlavní je, aby tě tvoje technika zbytečně nelimitovala...
sám sobě si dominantou
www.bandzone.cz/fan/nesst
Nesst
Moderátor

Příspěvekod Ijen » 29.05.2011 21:56

Já, jakmile měním strunu, tak i přesouvám palec a opírám ho o struny. Hraju tak i oktávy například, pokud mi umožní tempo tu změnu.

Je to o tom, komu co sedí, tohle přeskakování je náročný na přesnost a na to abys nerozezněl ostatní struny - pak se ti ale snáze hraje a můžeš (alespoň z toho co jsem vypozoroval já) hrát tvrději.

Dělej to, co ti vyhovuje :)
Ijen

Příspěvekod lahy » 30.05.2011 9:02

Fajn, dík za reakci. Asi to měnit nebudu a zustanu u toho co zrovna hraju. Ale naučím se hrát i s kotvením kvuli zrovna zmíněným oktávám. Ty se občas vážně stíhat nedaj :lol:
lahy

Příspěvekod holkoun » 29.06.2011 1:13

lahy: zkus se kouknout na nejakou knizku klasicky hudby - melo by to byt popsany prakticky v kazdy... tech technik je samozrejme nekolik... nemluve treba o flamencu...
holkoun

Příspěvekod Tomas.Tajfun » 1.08.2011 22:12

Já mám třeba takový "neduh", možná je to vážně jen otázka techniky. Ale můj palec se velmi málokdy dostane na strunu A, spíš jen občas na E, jinak vše tlumím prsteníkem a malíčkem. Nějak mi tak ta ruka narostla :D Jsem na to zvyklý a nijak mne to neomezuje. Myslím, že v hudebce (bože chci zpátky do hudebky) by mne za to učitel popravil.
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Student ZČU FEK
Fender Jazz Bass 60' .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. Hocke Bass 400 (na prodej) .:. popruh Planet Waves .:. struny Fender .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Tomas.Tajfun

Věk: 21

Příspěvekod Nesst » 3.08.2011 10:23

Tomas.Tajfun píše:Já mám třeba takový "neduh", možná je to vážně jen otázka techniky. Ale můj palec se velmi málokdy dostane na strunu A, spíš jen občas na E, jinak vše tlumím prsteníkem a malíčkem. Nějak mi tak ta ruka narostla :D Jsem na to zvyklý a nijak mne to neomezuje. Myslím, že v hudebce (bože chci zpátky do hudebky) by mne za to učitel popravil.

Já tak taky hraju. Naopak jsem tak byl i učen :-)
sám sobě si dominantou
www.bandzone.cz/fan/nesst
Nesst
Moderátor

Příspěvekod Tomas.Tajfun » 3.08.2011 10:38

Nesst píše:
Tomas.Tajfun píše:Já mám třeba takový "neduh", možná je to vážně jen otázka techniky. Ale můj palec se velmi málokdy dostane na strunu A, spíš jen občas na E, jinak vše tlumím prsteníkem a malíčkem. Nějak mi tak ta ruka narostla :D Jsem na to zvyklý a nijak mne to neomezuje. Myslím, že v hudebce (bože chci zpátky do hudebky) by mne za to učitel popravil.

Já tak taky hraju. Naopak jsem tak byl i učen :-)

V takovém případě je to v pořádku. :)
Tomi Berašon - Tajfun Karlovy Vary http://bandzone.cz/tajfun
Student ZČU FEK
Fender Jazz Bass 60' .:. Gallien-Krueger 700RB-II + 410RBH .:. Squier by Fender Affinity (Fender snímače) .:. Hocke Bass 400 (na prodej) .:. popruh Planet Waves .:. struny Fender .:. Marshall G10MK-II .:. na doma kombo Torque 65W .:. několik Shure SM58 .:. kilometry kabelů .:. a pár blbostí
Tomas.Tajfun

Věk: 21

Zpět na Hraní na baskytaru, tabulatury