Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Co je to za stupnici?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

Re: Co je to za stupnici?

Příspěvekod Loyd » 3.02.2012 19:42

zdravim, zacinam se ucit pentatoniku a nejak mi neni jasny. jakou pentatoniku bych mel hrat napr v F ci H dur tonine. Pentatonika ty tony neobsahuje. Dik moc za odpovedi.
Loyd

Příspěvekod Amid » 3.02.2012 19:55

Loyd píše:Pentatonika ty tony neobsahuje

???

V Fdur tonine budes hrat F dur pentatoniku (F, G, A, C, D), v H dur zas H dur pentatoniku (H, Cis, Dis, Fis, Gis)...
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Amid

Příspěvekod Loyd » 3.02.2012 22:29

myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...
Loyd

Příspěvekod minibb » 3.02.2012 22:47

nějak ti nerozumim... Ta figura je pořád stejná, ale ty tóny se měněj, protože to šoupeš.
Obrázek
Ibanez roadstar II RG530WP (DiMarzio+Seymour Duncan)
Cort TS 250 (díra u krku + Emg 81)
Fokus superstrat
Bugera 333-212 kombo
Boss me-20
minibb

Věk: 15

Příspěvekod Amid » 4.02.2012 4:02

Loyd píše:myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...

ano, pentatonika cdur/amoll obsahuje tony a, c, d, e, g. pokud bys vsak chtel hrat v jine tonine nez je cdur/amoll, musis pouzit take i jine tony nez sou acdeg. Mas v tom este trochu gulas, mel by sis nastudovat trochu hudebni teorie.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Amid

Příspěvekod Nero » 4.02.2012 18:45

Loyd píše:myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...

Sám vidíš, že tyhle tóny jsou pouze C / ami pentatonika. Stupnici ti charakterizuje počet tónů, intervaly mezi nimi a výška daných tónů. Pokud dané pentatonické boxy pouze posuneš, změní se ti jen jejich výška, počet a intervaly zůstanou stejné. Tím pádem uděláš z téhle C / ami pentatoniky posunem o dva pražce výš D / hmi pentatoniku, posunem o dva pražce níž naopak B / gmi pentatoniku.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod Loyd » 5.02.2012 22:05

jo...a jak prijdu na to, ze c dur je vlastne stejne jako a moll, d dur jako h moll atd?? takze vlastne kdyz je pisen c dur, je to jakoby i v a moll? Asi hloupej dotaz, ale potrebuju si v tom udelat jasno...Dik moc.
Loyd

Příspěvekod woro90-1 » 5.02.2012 22:47

C dur obsahuje stejne tony jako a moll, je jejim modem (stejné tony ale zacina na jinem tonu).
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod John M. William » 5.02.2012 23:03

A nebylo by vhodné upřesnit od jakého? :wink:

Na šestém stupni durové stupnice začíná její paralelní stupnice molová (či jak to říct, zní to trochu kostrbatě). U C dur je šestý stupeň A. (naopak to funguje, že na 3. stupni molové stupnice začíná durová). Vysvětlení taky můžeš najít v modální harmonii.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
John M. William

Příspěvekod woro90-1 » 5.02.2012 23:05

Že by C dur od C a a moll od A? :wink:
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod John M. William » 5.02.2012 23:12

woro90-1 píše:Že by C dur od C a a moll od A? :wink:

Ale není to z toho tak jasné.
Obrázek
Obrázek
Obrázek

Jsem odpůrce zkratek.. LP = Les Paul, Long Play, Linkin Park..?

Tabulatury hudbě škodlivé.
John M. William

Příspěvekod ...EDGE... » 5.02.2012 23:50

Ale je..
...EDGE...

Věk: 20

Příspěvekod Nero » 6.02.2012 13:54

Loyd píše:jo...a jak prijdu na to, ze c dur je vlastne stejne jako a moll, d dur jako h moll atd?? takze vlastne kdyz je pisen c dur, je to jakoby i v a moll? Asi hloupej dotaz, ale potrebuju si v tom udelat jasno...Dik moc.

hrani-na-kytaru-tabulatury/neco-o-hudebni-teorii-t7261.html

Čti. Není to tu jen tak pro srandu králíkům.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Příspěvekod Loyd » 6.02.2012 20:58

takze kdyz hraju song v a mollu, muzu do nej hrat jak a moll pentatoniku, tak i c dur? oboji jde?
Loyd

Příspěvekod Amid » 6.02.2012 21:33

Prostě to do podkladu musí sedět. Žádná pravidla, která se striktně musí dodržovat, vlastně ani neexistují.
Těžko se to vysvětluje... musíš znát tóny, na kterých se můžeš pohybovat, pak už je to imho jenom o citu.

Já tohle třeba nikdy moc neřešil - mně vždy stačilo vědět, v jaké tónině podklad je a pak jsem už jsem tam hrál tóny, které do dané tóniny patřily. Určitě záleží i na samotném podkladu, který určuje, do jakého konkretního míste se hodí zahrát ten a onen tón, frázi atp. Moc bych to nerozpitvával a snažil bych se spíš soutředit na cit. Spoléhat jen na teorii taky není moc dobré...Toť můj názor.

No a jestli se dá hrát C dur pent. do a moll podlkadu? Co já vím... Asi nebude košér cpát do moll podkladu dur melodii. Vyzkoušej sám a uvidíš... Proč se ptát někoho, když se můžeš "zeptat" vlastních uší?
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Amid

Příspěvekod arguit » 6.02.2012 22:19

Loyd píše:takze kdyz hraju song v a mollu, muzu do nej hrat jak a moll pentatoniku, tak i c dur? oboji jde?

ano muzes..

protoze

Amoll = Cdur a Amoll.pent je podmnozina Amoll/Cdur

Kód: Vybrat vše
Amoll = A H C D E F G
Cdur  =     C D E F G A H
Apent = A   C D E   G

vsechny ty stupnice obsahuji stejne tony C, D, E, F, G, A, H
Obrázek
arguit

Věk: 28

Příspěvekod Nero » 7.02.2012 21:20

Amid píše:Prostě to do podkladu musí sedět. Žádná pravidla, která se striktně musí dodržovat, vlastně ani neexistují.
Těžko se to vysvětluje... musíš znát tóny, na kterých se můžeš pohybovat, pak už je to imho jenom o citu.

Já tohle třeba nikdy moc neřešil - mně vždy stačilo vědět, v jaké tónině podklad je a pak jsem už jsem tam hrál tóny, které do dané tóniny patřily.

No a jestli se dá hrát C dur pent. do a moll podlkadu? Co já vím... Asi nebude košér cpát do moll podkladu dur melodii.

Ad 1: Ta pravidla existují - že nejsou a že je to o citu jen výmluvou těch, kdo je neznají a nebo jsou líní je pochopit.

Ad 2: Tóny, které patří k tónině, jsou právě jedno z těch "pravidel" :wink:

Ad 3: Kdybys tušil něco o teorii, věděl bys, že je to úplně jedno, pokud jsou dané moll a dur stupnice enharmonicky záměnitelné. Což Cdur a amoll je. A běžně se to využívá.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Příspěvekod Amid » 7.02.2012 22:12

Ad 1. Existují, to taky nepopírám, ale uveď mi nějaké pravidlo, které se musí striktně dodržovat. Já si klidně budu stát za svým. Není na škodu teorii rozumět, ale nevidím důvod ji rozpitvávat úplně do detailů. Stejnak sluch je důležitější než znalost hudební teorie :P

Ad 3. Moc sem to teda nepochopil. Já vždycky měl za to, že enharmonická záměna je cis/des apod. :lol: . Ale v té teorii se teda dost slovičkaří (až zbytečně moc), to se teda musí uznat. Pokud si to myslel tak, že C dur je paralelní tónina k a moll, z čehož plyne že obsahuje stejné tóny, tak budiž. Já to totiž myslel tak, že asi nebude ideální cpát do mollové akordové progrese durovou melodii.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Amid

Příspěvekod Nero » 8.02.2012 21:35

Do mollových akordů klidně hraj durovou melodii. Na tom není vůbec nic špatného. Jde jen o zvukové barvy, kterých chceš dosáhnout.

Striktně dodržované pravidlo? Třeba používání diatonické stupnice, kde se oktáva dělí na 12 půltónů, z nich 7 je používáno v rámci jedné tóniny? Nebo třeba způsob tvorby akordů? Bez toho se moc neobejdeš a moc to alternovat nejde.

Ani sluch, ani teorie nejsou důležitější. Jsou to jen jiné cesty dobrání se k podobnému výsledku, přičemž nejlepší je používat oboje.

Stůj si každopádně, za čím chceš, mě to nějak moc netrápí :wink:

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Příspěvekod Amid » 8.02.2012 22:21

Striktně dodržované pravidlo? Třeba používání diatonické stupnice, kde se oktáva dělí na 12 půltónů, z nich 7 je používáno v rámci jedné tóniny? Nebo třeba způsob tvorby akordů? Bez toho se moc neobejdeš a moc to alternovat nejde.

No a co ti zakazuje zahrát sem tam tón, který do tóniny nepatří? Celkem běžně se to dělá. Pravidla se stejnak odvíjela od toho, co dříve lidé v hudbě upřednostnovali. To, že někomu se líbí všeobecně nelibozvučná věc ještě neznamená, že je to špatně. Každý není většina.

Ani sluch, ani teorie nejsou důležitější. Jsou to jen jiné cesty dobrání se k podobnému výsledku, přičemž nejlepší je používat oboje.

Sluch je je dle mého názoru důležitější. Právě díky sluchu se rozvinula taková hudební teorie, jakou ji známe v dnešní podobě. Teoretická díla vznikala na základě sluchových preferencí, ne naopak.

A ještě podotýkám, že nejsem žádný odpůrce hudebí teorie, akorát se zastávám názoru, že člověk by se měl více spoléhat na sluch než na znalosti hudební teorie.
Obrázek
Obrázek
Obrázek
Amid

PředchozíDalší

Zpět na Hraní na kytaru, tabulatury