![]() |
![]() |
![]() |
|
|
Loyd píše:Pentatonika ty tony neobsahuje

Loyd píše:myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...
Loyd píše:myslel jsem, ze obsahuje tony a, c. d, e, g jenom...ucil jsem se c dur/a moll pentatoniku...mel sem za to, ze se to pak jen soupe po hmatniku ale ty tony ze sou furt stejny...

rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.

rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1 píše:Že by C dur od C a a moll od A?

Loyd píše:jo...a jak prijdu na to, ze c dur je vlastne stejne jako a moll, d dur jako h moll atd?? takze vlastne kdyz je pisen c dur, je to jakoby i v a moll? Asi hloupej dotaz, ale potrebuju si v tom udelat jasno...Dik moc.
Loyd píše:takze kdyz hraju song v a mollu, muzu do nej hrat jak a moll pentatoniku, tak i c dur? oboji jde?
Amoll = A H C D E F G
Cdur = C D E F G A H
Apent = A C D E G

Amid píše:Prostě to do podkladu musí sedět. Žádná pravidla, která se striktně musí dodržovat, vlastně ani neexistují.
Těžko se to vysvětluje... musíš znát tóny, na kterých se můžeš pohybovat, pak už je to imho jenom o citu.
Já tohle třeba nikdy moc neřešil - mně vždy stačilo vědět, v jaké tónině podklad je a pak jsem už jsem tam hrál tóny, které do dané tóniny patřily.
No a jestli se dá hrát C dur pent. do a moll podlkadu? Co já vím... Asi nebude košér cpát do moll podkladu dur melodii.
Striktně dodržované pravidlo? Třeba používání diatonické stupnice, kde se oktáva dělí na 12 půltónů, z nich 7 je používáno v rámci jedné tóniny? Nebo třeba způsob tvorby akordů? Bez toho se moc neobejdeš a moc to alternovat nejde.
Ani sluch, ani teorie nejsou důležitější. Jsou to jen jiné cesty dobrání se k podobnému výsledku, přičemž nejlepší je používat oboje.
Zpět na Hraní na kytaru, tabulatury
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 2 návštevníků