Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Co musí umět sólista?

Tabulatury, noty, školy, kytarové techniky, cvičení ...

Re: Co musí umět sólista?

Příspěvekod patrik_m » 18.10.2011 8:46

Sólo je alchymie. Je to pokus-omyl, ale stejně musíš vědět kam saháš, aby jsi nesáhl úplně mimo. Musí se to cítit ze srdce. Solo je pro mě kus osobnosti. Jednou mi jeden můj učitel řekl, že sólování není v rychlosti, ale v hudebních nápadech. Umět si dát dohromady 1+1 a pochopit skladbu do které sólo patří. Musím vědět jaká v té skladbě je harmonie (nálada), aby to solo nebylo až moc optimistické a naopak. :-)
Je jasný že solo musí gradovat a zase upadat, aby to nebyla nuda. To je základ Harmonie. Všechny kvalitní skladby mají svoji harmonii (jedna velká vlna), která jde nahoru a dolů, chvíli je napínavá a hned v zápětí je zase odpočinková. Stejné prvky by mělo mít i sólo. Napínavé a pak uvolňující.
Mělo by také být vrcholem celé skladby, musí to tak vypadat, aby to působilo alespoň trochu majestátně.

Sólo není snadná záležitost. Bez základních znalostí stupnic (alespoň pentatonických) to skoro nejde, takže pro začátečníka dost obtížná záležitost. :-)
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> kabel -> Kvákadlo Jim Dunlop -> Hlava Peavey Valveking VK100 -> Efekt. smyč. Boss GX700 -> Reprobox Marshall 1960V
patrik_m

Věk: 19

Příspěvekod Nero » 18.10.2011 18:26

patrik_m píše:Je to pokus-omyl,

Není.

Nebo spíš nemělo by být.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod patrik_m » 19.10.2011 10:10

Neměl by být, ale když nevyzkouším jednu frázi nebo postup nemohu s jistotou říci že se tam hodí/nehodí
Ibanez RG420EG/Schecter OMEN 7 EXTREME -> kabel -> Kvákadlo Jim Dunlop -> Hlava Peavey Valveking VK100 -> Efekt. smyč. Boss GX700 -> Reprobox Marshall 1960V
patrik_m

Příspěvekod woro90-1 » 19.10.2011 12:14

Ale můžeš. Říká se tomu hudební představivost a spousta lidí na to zapomíná.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod Nero » 20.10.2011 17:42

Přesně. Buď to je o hudební představivosti nebo o vědomém použití teorie v praxi. A nejlépe o obojím najednou.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Příspěvekod Jack31 » 20.10.2011 19:37

Co musí umět sólista?

Hrat!
"Realny svet je pre tých ktorý nemajú fantáziu"
Jack31

Příspěvekod feki » 24.10.2011 17:26

Dobré :-)
Jasně že pokud má ten dar od " ↑ " tak spoustou dřiny přijít na to jak ho využít. :-)
Jacsnon Soloist SL-3 > Engl E-530 ( Midi Switch Relay )> GSP1101 ( FCB 1010 ) > Engl E-840 > 2x box 75w V-30
feki

Příspěvekod Graywolf » 26.10.2011 22:56

patrik_m píše:Je jasný že solo musí gradovat a zase upadat, aby to nebyla nuda. To je základ Harmonie.

Obávám se že slovo harmonie používáš v poněkud špatném významu. Harmonie je nauka o akordech a jejich uspořádání. To o čem mluvíš už je dynamika skladby.

Jinak, pokud jsem to nepřehlídl tak tady nebyla zmíněna ještě jedna podstatná věc bez které se sólista na žádný nástroj neobejde. Musí umět skládat hudbu. Všechny ostatní věci za vás v kapele někdo vymyslet může, sólo ne. Pokud člověk neumí skládat tak z něj vyleze jen změt stupnic a ověřenejch postupů. A k tomu aby se mohl naučit skládat si musí spojit uši s nástrojem (jinýma slovama, odposlouchávat, odposlouchávat, odposlouchávat).
Cvičit, hrát si, cvičit, cvičit, hrát si, jamovat a cvičit :)
www.bandzone.cz/thecreeps
Graywolf

Příspěvekod patrik_m » 1.11.2011 9:34

Graywolf píše:
patrik_m píše:Je jasný že solo musí gradovat a zase upadat, aby to nebyla nuda. To je základ Harmonie.

Obávám se že slovo harmonie používáš v poněkud špatném významu. Harmonie je nauka o akordech a jejich uspořádání. To o čem mluvíš už je dynamika skladby.

Mno určitě jsem to myslel dobře, ale asi jsem to špatně zformuloval a nevyznělo to tak jak bych chtěl :-D
Myslel jsem že sólo, které hraji musí být také složené z tónin akordů a podobných záležitostí. Jak známo Akord "dim" je napjatý, každý ho zná a ví že je prostě trochu depresivní... vedle akordu durového bude působit ještě depresivněji. A i v sóle se musí takhle krásně střídat tóniny ve kterých se hraje momentální změť tónů. Snažím se také hodně používat takzvané "citlivé tóny'', což je vlastně vždy jeden tón ze stupnice (nebudu dál rozvádět - jste v hudbě znalejší než já) :twisted:
patrik_m

Předchozí

Zpět na Hraní na kytaru, tabulatury