Osobně jsem se přistihl, že používám gainu méně a méně a rozhodně to má na moje hraní pozitivní dopad. Člověka to donutí se lépe naučit vibráto nebo třeba legato. Do struny je potřeba prstem pořádně praštit a naučit se silněji odtrhávat. Ale je pravda, že to zas na druhou stranu trochu schovává chyby. Obecně se tu říká, že vyšší gain chyby skryje, ale to platí jen doma. Ve zkušebně naopak když hraji s vyšším gainem nějaký riff, co ještě pořádně neumím, tak je pain in the ass to zahrát tak, aby ostatní poznali, co hraju. Je taky dost znát, že nechávám (nejen) výšky úplně vytočené, aby to pěkně kousalo.
Úsměvné bylo, když k nám do zkušebny před týdnem přišel kytarista a já mu půjčil aparát. Zkusil něco zahrát, zkroutil obličej, přidal gain, zas špatně, gain na plno, pořád málo, eq do V a pořád nic.
Tak prohlásil, že nic moc a vytáhl z pod stolu starší Crate GT212, připojil na něj mulťák a něco zahrál a bubeník povídá: "Ty vole, jsi z toho udělal basu, ne?" Tak ty basy trochu zkrouhnul, ale gainu stejně nechal hodně a pak už to i vypadalo, že umí hrát.
A jako asi fakt umí, ale přecijen mě hodně pobavilo, když jsem ho pustil ke svému drobečkovi a on ho ne a ne zkrotit.