Dobrý den, přicházím za vámi s několika dotazy. Jsem aktivní 6 let hrající bubeník. Před cca třemi roky jsem se začal učit na kytaru, avšak nemohu říci že jsem to vzal za dobrý konec. Moje hra spočívá pouze v tom, že hraji spíše doprovodně, tedy používám výhradně a jen akordy (které stejně neznám dokonale). Nyní chvilku před maturitou, kdy má člověk dost času na to, aby se věnoval svým koníčkům, jsem se rozhodl, že svoji hru na kytaru trošičku vylepším.
Co s techniky týče, na tu si dávám záležet. Jeden moc šikovnej kytarista mě naučil tzv. páva (či pštrosa, či nějak jinak) na pravé ruce, kvůli držení trsátka. Učil mě též nehrát na kytaru zápěstím, nýbrž pohybovat předloktím a setrvačnou silou tak donutit zápěstí k pohybu a ještě mě řikal, že je nejlepší při stisku struny udržovat pravé úhly, tedy že prst by měl být pokud možno kolmo na krk kytary. Myslím si tedy, že techniku bych mohl zvládat.
Rád bych se vás zeptal Co, jak a proč cvičit, abych se dostal co nejefektivněji a nejrychleji dále?
Totiž mým cílem je to, abych dokázal sesmolit z "fleku" nějakou vyhrávku do melodie. Kytarista z naší skupiny vždycky vysolí nějaký parádní sólo a všechno shazuje na pentatoniku, tak jsem začal cvičit pentatoniku a zároveň s tím cvičím stupnice (tedy umím Céčkovou na 8 pražci Ečka a 3 pražci Ačka), neboť jsem usoudil, že pro orientaci na hmatníku to bude asi to nejlepší.
Tak jsem se chtěl zeptat, zda-li je můj "harmonogram" správný a jestli třeba neexistují nějaké tabulatury pro jednotlivé stupnice, abych je měl z čeho okoukat.
A ještě jeden dotaz: Když hraji např. C7 nebo D7 za pomoci baréček, struna G mi jaksi bohužel vynechávám, tedy že ji tím ukazovákem spíše tlumím. Jak bych to tedy měl hrát správně tak, aby ta struna zněla?
Děkuji