Ohledně značek, Valentina Lisitsa preferuje Bösendorfer pro jeho jemný zvuk. Já osobně zase Petrof pro jeho krásně znějící basy a mohutný zvuk. Mezi další zvučné značky patří také Bechstein - na koncertním typu nahrávala album Tarja Turunen (i když její klavírní schopnosti jsou značně podprůměrné) a má ho rád i Christian Kretschmar (klávesák kapely Schiller) má takový "sladký a kulatý" zvuk. Takže se skutečně dá říct, že co člověk to názor a co klavírista, to jiné preference. Každý kus klavíru má svůj zvuk, doporučuju vybírat podle zvuku konkrétního kusu. Poslední dobou se čím dál víc dere mezi akustické klavíry značka Yamaha - s akustickou nemám zkušenost, nevím jak zní.
To, že křídlo má lepší/kvalitnější zvuk než pianino nemusí být pravda. Jednou jsem hrála na 1/2 křídlo v prodejně hudebnin cena cca 15 000 - zvuk byla tragédie, a klaviatura měkká jako bláto. Pak jsem zkusila zvýšené pianino petrof (
http://www.petrof.cz/upright-piano-petrof-p-125-f1.html . tohoto typu) a byla to naprostá paráda. Klaviatura příjemně tvrdá, a ten zvuk radost poslouchat. Opravdu povedený kus (byl bazarový cena cca 30 000). Jde o to, do čeho tedy investovat a kolik. Nové piano do 30 000 bude pravděpodobně tragedie. To je opravdu lepší volba zvýšené pianino.
Jde o to dořešit prostor, kde klavír bude stát. Pianinu je to de facto jedno, když je v suchu, není nalepené na zdi. A také u křídla je třeba počítat, že pokud jsou sousedé jen přes zeď, nadšení nebudou + větší prostor s vhodnou akustikou (pro dobrou rezonanci zvuku určitá výška stropu, místo koberců jsou vhodné parkety, stálá teplota bez velkých výkyvů, mimo přímý dosah topení atd. ), pokud má místnost špatnou akustiku, tak je jedno co tam stojí.
Klaviatury by se daly popsat jako "měkké" a "tvrdé" zase je to na preferenci hráče, já osobně preferuji tvrdé.
Jen bych dodala, že za rozumné peníze se dají koupit bazarové klavíry velmi dobré kvality, ale jak už psal Atkins je potřeba se optat na spoustu věcí. Např. i na to, kde všude klavír stál/byl zaskladněný, mrknout na plsť na kladívkách - zda není moc jetá a nepotřebuje výměnu atd. ...