Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Piano: za jak dlouho se daji naucit tyto skladby?

Klavíry, keyboardy, digitální piana, syntezátory, ...

Piano: za jak dlouho se daji naucit tyto skladby?

Příspěvekod kcg » 16.11.2011 0:28

Dobry den,
mozna je to hloupy dotaz, ale velmi by mi pomohlo, kdyby mi nejaky zkuseny pianista napsal neco o slozitosti techto skladeb a za jak dlouho uceni se k nim dopidi prumerny adept hry na piano. O pianu vim akorat to, ze mi pianino (zenino) stoji v obyvaku a chodim kolem nej, ale jak se zivot krati dostavam stale vetsi chut to prubnout a sehnat si ucitele. Zatim hraju jen na fletnu sopran/alt/tenor uroven normalni zacatecnik a bohuzel jsou skladby, ktere jaksi na fletnu nejsou ono. Bohuzel se taky presvedcuju o tom, ze to co se mi libi je jaksi slozitejsi kategorie. Obavam se, ze by tomu tak mohlo byt i na pianu. :-)
Tady je psychologicky "spoustec" meho prispevku:
Michael Nyman: The Sacrifice: http://www.youtube.com/watch?v=0Su8LXNS16A + dalsi skladby z filmu The Piano
Dalsi veci, ktere bych chtel vyzkouset:
Dario Marianelli: hudba k Pyse a predsudku z roku 2005, pekne klavirni veci.
Ludwig van Beethoven: Fur Elise -- doufam, ze aspon to je trosku nadejne.
Ludwig van Beethoven: mesicni sonata: http://www.youtube.com/watch?v=4Tr0otuiQuU
Ludwig van Beethoven: tempest sonata (nevim cesky preklad), prvni cast je tady: http://www.youtube.com/watch?v=WTzA6Mg_i7A
Johann Sebastian Bach: co se da, Bach se mi obecne libi az k BWV 565: http://www.youtube.com/watch?v=oLFLhzb9xzs
Jak to vidite, je mozne dostat nejaky odhad? Moje naivni predstava je, ze bych cvicil na digi-pianu (kvuli sousedum) asi 1 hodinu denne (prumer co jsem zatim schopny cvicit na fletne...)
Diky moc!
Karel
kcg

Re: Piano: za jak dlouho se daji naucit tyto skladby?

Příspěvekod Asanoth » 19.11.2011 14:57

Prasácky se to dá naučit do tří pěti let všechno. Pokud to chceš hrát pořádně, je to samozřejmě individuální(pokud nemáš dost talentu, první větu moonlight nikdy nezahraješ třeba :D ), ale můj osobní odhad:
Michael Nyman: The Sacrifice: 2-3roky
Ludwig van Beethoven: Fur Elise 2-3 roky
Ludwig van Beethoven: 5-8 let první věta, 4-6 druhá, 6-10 let třetí
Ludwig van Beethoven: tempest sonata (nevim cesky preklad), prvni cast je tady: +- 8, ale to jsem nehrál, narozdíl od předchozích, tak to neumím tak posoudit.
Johann Sebastian Bach: Když budeš mít nervy to pořádně nacvičit, tak tak 6-7 let, jinak nemá význam :D

Každopádně, pokud Ti bude dostačovat hrát "tak, aby to znělo laikům hezky", ta doba se hodně krátí, napsal jsem to pro případ, že to fakt budeš chtít hrát pořádně(jako Kempf :D ). Pořádně znamená například, že v tom Bachovi bude v bězích každá nota stejná jako ty okolní, jedna jako druhá ohledně délky, síly, atp... Samozřejmě, když budeš cvičit pořádně, správně, a poctivě, tak se to může i výrazně zkrátit...
PRODÁM Laney TT50H+Orange PPC212
Petrof pianino, šedesátá léta

Fender American Standart Stratocaster RW ---->ENGL Screamer 50
Cort "Custom", G-200, Laney LX20, Nashville NW-20C,Tenson Soprano Ukulele Model 1

Yamaha YDP Clavinova
Asanoth

Příspěvekod kcg » 19.11.2011 23:07

Diky moc za odhad. Dava trosku nadeje, takze abych se poohledl po nejakem digi pianu a uciteli. Asi ty pvni roky cviceni nejsou moc zabavne, ze? :-)
Karel
kcg

Příspěvekod Scorpi.03 » 20.11.2011 0:30

Proč by to nebylo zábavné ? Furt je to hraní na to stejné, jsou i lehké věci, co tě můžou bavit :)
KORG M50 - 61
Scorpi.03

Věk: 19

Příspěvekod Asanoth » 20.11.2011 11:11

To je na jednu stranu pravda, na druhou stranu kousky a Alba Etud 1,2,3,4 nejsou moc zábavné, ale s nimi to jde mnohem rychleji ;) .
Každopádně bych tu viděl 3 možnosti:
1. Hraní toho, co Tě baví, nejpomalejší technický vývoj
2. Hraní čistě cvičení/etud, dost nudné, nemusí rozvíjet hudební cit, nejrychlejší technický vývoj
3. Něco mezi - ideální řešení :)

Cort "Custom", G-200, Laney LX20, Nashville NW-20C,Tenson Soprano Ukulele Model 1

Yamaha YDP Clavinova
Asanoth

Příspěvekod Jazzman » 20.11.2011 15:40

Na klavír často stačí umět hrát i mizerně. Jako obligátní nástroj je učitečné každému muzikantovi, hrajícímu na jiný nástroj, proto se učí povinně na konzervatořích. Myslel jsem, že mi je jazzová kytara ( což je svou filozofií piáno na krk ) nahradí, ale teď zjišťuji, že se na něj daleko rychleji učí harmonie a že bych se mu měl věnovat. Jinak mé vzory na klavír jsou tady:

Jeden génius:

http://www.youtube.com/watch?v=dH3GSrCmzC8

Druhý, o něco modernější:

http://www.youtube.com/watch?v=LZWrtZIGHd4

a mnoho dalších, stejně zajímavých:

http://www.youtube.com/watch?v=wfutTiDJ9L4

http://www.youtube.com/watch?v=JA13_DAGA1g
Hledám možnost hrát jazz v Praze a Berouně. Od swingu po cubano jazz. Nabízím kytaru, conga-bongo-timbales.
Nově předělané stránky - http://janbisek.webnode.cz/
Jazzman

Příspěvekod kcg » 20.11.2011 23:31

Scorpi.03: No, protoze ma predstava je asi takova, ze "sezere" spoustu hodin cviceni vypracovani aspon jakes-takes techniky proto aby se vubec dalo neco trosku rozumejsiho zahrat. Zazil jsem to na fletne a u piana si predstavuju, ze to bude tak 100-10000x tezsi. :-)

Asanoth: presne, cesta cislo 3. je dle meho to prave. Kdyz uz je clovek utahany etudama, musi si dat odpocinek s necim co je vice naplnujici a zahrat si i nejakou hudbu co ho bavi. Na fletnu praktikuju to same.

Jazzman: ty jo, ja tomu jazzu ale naprosto vazne nerozumim. Ta hudba jde naprosto mimo mne, priznavam bez muceni. Pokud je to jeste jazz tak asi nejvic me zatim oslovil Chick Corea a Hiromi Uehara hrajici Spain: http://www.youtube.com/watch?v=BRU1o-sCnqY -- jinak jsem naprosto mimo-jazzovnik. Co si od klaviru slibuju je take to, ze budu moct hudbu prozkoumat trosku blize. Ona me totiz dost fascinuje, ale je potreba se probourat spousty komplexu z detstvi apod. a pustit se do ni trosku vice...

Diky! Karel
kcg

Příspěvekod Scorpi.03 » 21.11.2011 14:00

K té technice, to záleží na každém, jak rychle se to naučí. Můžeš se mimo to učit i něco jiného než máš a stejně to pak budeš umět technicky dobře, když se budeš učit i ostatní věci...(doufám, že nekecám, kdyžtak mě opravte :D).
KORG M50 - 61
Scorpi.03

Věk: 19

Příspěvekod Asanoth » 23.11.2011 0:49

Jazzman píše:Na klavír často stačí umět hrát i mizerně.

Chlape n***r mě :D :D :D
Teď vážně, velmi dobře rozumím, jak to myslíš, ale pokud autor chce hrát(a tím hrát nemyslím "pinkat") Měsíční sonátu, tak mizerně, ba ani obstojně, nestačí. Ono je "hrát na klavír" a "hrát na cokoliv jinýho a k tomu mít přehled, kde je která nota na pianu" :) Autor se snaží o první záležitost, z toho bych vycházel. Ale to jen tak na okraj, myslím, že si rozumíme :)

Ten poslední příspěvek jsem moc nepochopil, ale: Etudy(=ty nudné záležitosti) velmi výrazně zlepšují technickou stránku hry. Samozřejmě, většinu lidí to nebaví, například já si před pěti lety konečně pořídil Cramerovo album a ještě jsem do něj nekouk :D , ale to je hodně i tim, že teď už žel moc nehraju, každopádně, když budete hrát etudy, tak nebudete trávit hodiny a hodiny u jednotlivých skladeb vycvičováním něčeho technicky náročnějšího, protože to uý zvládáte z těch etud. Proto se hrajou :)

Yamaha YDP Clavinova
Asanoth

Příspěvekod kcg » 30.11.2011 1:07

Asanoth ma pravdu. Nechci jen tak pinkat. Chci si to fakt zahrat tak aby mi to prineslo uspokojeni. To jest dobre. Treba jako Valentina Lisitsa. :lol:
kcg

Příspěvekod aldaliny » 11.03.2012 2:49

Zdarec.Tak já si tak matně pamatuji že jsem chodil za hudebku:-) a pak mě to chytlo až po čase...cvičit se musí to je jasné ...k tomu něco jednoduchého co tě baví a k tomu třeba zkoušet vymýšlet vlastní...pro mě třeba i nejtěžší věc na světě , zapamatovat si to do druhého dne...:-)
A s těma rokama to nebude tak hrozné... první 1-2 přežít a vydržet...víc jak hodinu asi v kuse ze začátku stejně nevydržíš tak si postupně přidávat...
aldaliny

Příspěvekod kcg » 12.03.2012 9:37

Diky! Uz jsem zacal, listopadu 2011, snazim se cvicit tu hodinu denne prumer. Vedu si presny log v excelovske tabulce na tabletu kolik cvicim takze vidim jednotlive prumery na mesice apod. Ucim se samozrejme s ucitelem (1 hodina tydne) a podle Nove klavirni skoly (1. dil) od pani Janzurove a Borove. Samozrejme to ma uskali v tom, ze musim skousnout skladby jako Vesely ptacek, Smutny pejsek apod. :-) Nicmene jsou tam i hodne pekna cviceni, typicky me nejvic vytaci ty podepsane J.Gnesina, to je fakt naprosta cvicici genialita (aspon pro mne). Takze presna statistika ke vcerejsku: hraju 106 dni, nacviceno 97,45 hodin coz je ~55 minut denne. V ucebnici mam rozjeta cviceni na strane 78-84. Samozrejme, ze mimo cviceni si jeste hraju i svoje veci, to se ale nepocita do cvicicich hodin, tedy vesmes ne (vyjimkou je nova skladba, takze to pocitam jako cviceni cteni not, pripadne skladba s nejakym "trikem"). Mimo ucebnici mi jeste ucitel dava skladby od W. Gillocka. Zatim tedy 2.
Hlavni zasadou cviceni, kterou jsem prevzal z pianowordu.com je ale to, ze i jednoducha cviceni se daji zahrat muzikalne. Takze o to se snazim a razem je i z jednoduchych cviceni pekna fuska, ale zase clovek nehraje jako automat a je vetsi poteseni z uspechu. Uspech je, kdyz mi ucitel rekne, ze uz to znelo jako hudba a muzu si to odskrtnout jako hotove cviceni.
Az dam tu Elisku, dam vedet statistiku. :-)
kcg

Zpět na Klávesové nástroje