Nero píše:Olihen: Hele, jednoduchá otázka - když se ted vydávají nové nahrávky různých klasických skladatelů (Bach, Beethoven, Verdi, Wagner atd. atd.), proč se to všechno nahrává s klasickým orchestrem a nepíše se to teda v MIDI, když by to mělo být lepší?
1)tradice
2)ty songy už jsou složené.Nikdo by se nesral s tim,dělat v midi nějakou cizí skladbu,ktera by se komerčně nepoužila.
3)ani jednou jsme nezmínil že by měla být poslechově lepší,ale lepší k praktickemu komerčnímu využití.Když už se dává klasika do filmu,tak se to dělá tak.Že maj filmaři nakoupeny banky s klasickejma songama už nahratejma a jenom je do filmu dosazujou.
Atkins:V kruhu se motáš ty.Jak jsem řikal už asi 2x rozdíl ve zvuku dělají hodně taky použité polohy mikrofonu.Filmová hudba a ty VSTčka se nahrávaj na mikrofony těsně u hráčů což dělá onen "Hollywoodsky zvuk" zatímco klasika se nahrává na overheady myslim.
Nevim proč by to nemělo bejt na seriozní práci s hudbou.Já filmove soundtracky normálně poslouchám,,pro mě je to spolu s klasickou hudbou konce 19 a začátku 20. století nejkvalitnější hudba co jsem měl zatim možnost slyšet.Moderní skladatelé nemají o nic méně invence než staři mistři(dokonce mi přijdou mnohdy mnohem invenčnější než ti "Mozarti a Beethoveni") a navíc mají díky moderním technologiim mnohem širší paletu vyrazových prostředku jako "nehudební zvuky",syntáky a efekty(Obzvlášt Hans Zimmer si s timhle hraje mistrně,u něj to pusobí dojmem,že to do toho orchestru fakt patří).
Poslouchám jak živé nahrávky(Pán prstenu) tak MIDI(Matrix) tak kombinovane (piráti z karibiku-ti jsou z části midi a z části orchestr je to míchany i v ramci jednoho songu) a rozdíl mezi nimi je neznatelný.
Ty ukázky VSL nemusí bejt uplně směrodatny.Hodně záleží na tom kdo to dělal a jak moc si s tim vyhrál prostředky velkofilmu se budou pohybovat asi uplně jinde než když zamstnanec vsl dostane ukol "nahraj nějaky demáče"
Technika už dnes dokáže divy a rozvijí se šíleně rychle.MIDI orchestrace udělala za 10 let obrovský skok.Banky co museli být před 7 lety uplny terno už jsou dneska standart a hi-end se pohybuje mnohem víš.Vienna je jeden z nejlepších PRODAVANYCH syntaku,ale ti hollywoodští borci maji svoje vlastni banky(Jako třeba již zminovany Zimmer).
Samply se už svojí podstatou nemohou ZVUKOVĚ lišit od živeho nástroje,protože co jiného je sampl než zaznam živého nástroje?http://www.youtube.com/watch?v=F8qulnJ6-9Izhledem k tomu,že ten sampl má třeba 120 dynamickych vrstev tak lze myslím mluvit i o věrnosti zmeny barvy s dynamikou?ediny o co jde je lepení tonu na sebe a to záleží na zrušnosti orchestrátora.
Dle mě se Atkinsi koukáš na věc pohledem konzervativního skeptika držícího se ozubeného kolečka v hodinách v době digitálu.
Já nejsem zatížen předsudky,mám rád ozubená kolečka nostalgii....ale musím taky uznat,že pokrok přináší nové možnosti a že kombajn sklidí obilí stejně dobře jako lidé s kosou