Jelikož jsem sám bývalý klávesák, pak kytarista,teď obojí, tak jen odpovídám za sebe, že Yamaha má ze všech značek nejpřirozeněji znějící kytary, tedy aspoň ty akustické. Elektrické kytary hrát na klávesy skutečně raději ne, říkám jako kytarista i klávesák po 30 letech hraní

Sám si raději nahrávám rify a vybrnkávané akustiky na kláves než na elektroakustiku. Pokud nemáte westernovku za aspoň 30 tisíc, tak Yamaha Tyros, ale už i S 710/910 (v rámci SuperArticulation voices) nebo jakýkoli Motif mají skutečně dokonalé zvuky elektroakustik. Dokonce bych řekl, že společně se smyčci a pady jsou to nejlíp znějící zvuky na Yamahách. Třeba tak dokonalé kytary jsem ani nenašel ani neslyšel dosud na žádném Rolandu ani Korgu, ty jsou ale zase třeba výrazně lepší v jiných kategoriích nástrojů. Ale je to jenom moje subjektivní zjištění, třeba někdo jiný zase preferuje zvuk kytar třeba z Korga, lepší samohrajky Korg PA řady mají speciální kytarový mód, nicméně Yamaha podle mě je i bez nějakých special módů prostě zvukově možná i dokonalejší než elektroakustiky střední třídy, tedy samozřejmě při patřičném stylu hry, musíte vědět, jak by to zahrál skutečný kytarista a pak to jde hrát i na klávesy, s pomocí aftertouch a dynamiky pohoda. Každý patch je z několika samplů, které se aktivují podle síly úhozu nebo pak aftertouchem nebo i podle stylu hry legato, takže jde hrát online opravdu snad všechny finesy a glisy jako na skutečném hmatníku. Teda mně to jde

.