Přepisuji téma, bylo blbě napsané. Při hledání co nejlepšího zvuku nástroje a výběru aparatury, pro styly v rozptylu od bebopu, přes latinu,blues, po hraní v baru jsem našel tyto zákonitosti:
1. Z Galliena MB 150 by hrálo dobře i koště, všechny použité baskytary zněly přirozeně, barevně, konkrétně a trochu gumově.
2. Komba Warwick nehrají dobře pasivní basy, hlavně Jazzbass, ale i Gipson The Ripper a el.akustické basy. Zvuk je tenký, studený.
3. Staré aparáty ( Fender Bassman, Acustic, Farfisa ) si nerozumí s moderními nástroji, zvláště s basami Ibanez, které jsem měl 3, od 10 do 40 000,- Menší dynamika nástrojů se sčítá s menší dynamikou a nebarevností zvuku baskytar.
4. Největší omyl byl nákup aparátu Hartke HA 2500 + 2x10 + 1x 15 box. Fender hrál nudně, Spector jako padající kastrůlky.
5. Musicman Sting Ray zahrál silně, konkrétně a barevně v každém kvalitním aparátu, který jsem za 5 let vyzkoušel. Při koncertech i nahrávání byl ale problém s tím, že se ve středech kryl s kytarami, takže se buďto prořvával kapelou nebo mě stáhli tak, že skoro nebyl slyšet. Po výměně za Spectora se problém vyřešil