od mmjuz » 28.07.2011 8:27
Na zkreslení signálu v lampovém aparátu se VŽDY aspoň trochu podílí všechny stupně a dokonce i výstupák. Zesílení jednotlivých stupňů je dáno výrobcem, jak výše někdo psal a všechny ty mastery, gainy, volume jen škrtí signál. Jsou to tzv. napěťové děliče ( jak je již výše psáno) pomocí nichž uživatel určuje poměr signálu který pošle dále do obvodu oproti tomu, který uzemní. Můžou být umístěny prakticky kdekoli v obvodu a také při pohledu do historie bývaly občas řešeny až kuriozně. Dnes u moderních vícekanálů často bývá tzv. gain a master v každém kanále a ještě jedno volume, či master, česky řečeno hlasitost společná pro všechny kanály. Proč to tak je, nemá cenu vysvětlovat, to asi každý uživatel ví. Lze tím docílit dominantního zkreslení na triodách ( ať už jich tam je kolik chce ) předzesilovače při relativně nízké hlasitosti vlivem utaženého koncového stupně. Samozřejmě barva zvuku je jiná, než u přebuzených výkonových pentod, či svazkových tetrod a výrazně přesyceného výstupáku, jejichž vliv v tomto případě je minimální. Nicméně nedá se vyloženě říci, že tenhle zvuk je vždy a pouze jen to pravé metalové a naopak zkreslení vyprodukované za vydatné pomoci koncového stupně je na metal nepoužitelné. Teď mám na mysli hlavně dvojčinná zapojení ( PP ) s moderním fázovým invertorem ( PI ). Jinak tomu může být u jednočinných zesíků ( SE ), ty všeobecně na metal moc určeny nejsou, nemluvě o jejich malých výkonech. Tedy i tzv. high gain zvuk okořeněný solidně přebuzeným koncem často uživatelům zní lépe. Většinou si to ani neuvědomují, páč jsou zblblí těmi pověstmi a nepravdami šířenými na podobných fórech, kde se člověk dočítá i takových hovadin, že se metal nesmí hrát na jinou bednu, než 4 X 12´´ s V30 a přímo porušením všech metalových pravidel je použití repra EVM 12L, či jiné koniny. Ono totiž třeba u Marshallů, ale i jiných aparátů se docela výrazně na barvě zvuku podílí přesycení výstupáku, kdy dochází k čitelnému ořezání spodního pásma a dalšímu zkreslení a tedy nárustu harmonických. A to se zase projeví až při solidně otevřeném konci.
Co se týče všech těch potů hlasitosti, tak teoreticky se vždy je dná o RC člen proti zemi, protože i potenciometr má jakousi malou kapacitu a to i v případě úplného otevření. Tedy nám vždy ořezává určitým způsobem zvuk a to na výškách. A když tam jsou tři za sebou, tak už to možná může být slyšet. Tohle je spíš teorie a já moc nevěřím tomu, že by se to nějak výrazně projevilo, ale spousta lidí tomu věří a mají se při svém tvrzení o co opřít. Tedy jak píše Qwer, je možné, že každý tento omezovač trošičku mrví zvuk a to tím, že nám ořízne ty tolik žádoucí vyšší harmonické. Ovšem co je na této konstrukci podle mých zkušeností vůbec nejhorší, jsou ty lidské zvyky a strach z poťáků otevřených naplno. Je-li prostý jednokanál vybaven gainem i master, skoro nikdy se uživatel neodvažuje ten proklínaný master před koncovým stupněm otevřít naplno, aby " se to nepolámalo" a prakticky tak nikdy nedosáhne toho krásného starého blues zvuku aparátů, které měli pouze jedno volume hned někde u prvního stupně. Mám to ověřené Xkrát. Osobně jsem příznivce minima ovladacích prvků, včetně korekcí. Před lety jsem se na to díval jinak a také jsem preferoval gain/volume, třípásmové korekce a čím víc čudlíků, tím lépe. Ovšem myslet si, že se tím dosáhne větší univerzálnosti, či zvukové variability je omyl, z kterého jsem dnes vyveden. Skutečně to jen mrší zvuk z pohledu věrného přenosu charakteru nástroje a navíc to dává uživateli možnosti, jak ten zvuk ještě více zprznit. Viz. torie o základním nastavení korekcí na "dvanáctku" a pod.