Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Mosfet

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...

Re: Mosfet

Příspěvekod woro90-1 » 3.01.2011 0:19

mmjuz píše:A vůbec největší gól je to, že co dělá lampáky jedinečné není dynamika, ale přesně naopak.
Sranda je, že to, co se nazývá u lampáků dynamikou, je právě ta komprese, která způsobuje slyšitelnější změny než změny v hlasitosti - proto je to tak často vnímáno jako výraznější dynamika. Ony ty lampáky skutečně znějí dynamičtěji, ale s hlasitostí to má málo společného. Přesně jak píšeš, to, že "tón jde za rukou" jsou produkty této komprese, zvýraznění vyšších harmonických způsobující zdánlivý nárůst hlasitosti. Ale to už tu snad přešlo v povědomí, že ta dynamika je zdánlivá a s amplitudou výstupního signálu má pramálo společného.

Federmanne, jak to vypadá s tou hi-fi FETovou bestií? Daří se? A na jakém principu to šlape? Něco jako Leach, nebo co?
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod pupack » 3.01.2011 0:51

mmjuz píše:A vůbec největší gól je to, že co dělá lampáky jedinečné není dynamika, ale přesně naopak. Je to ten krásný komprimovaný zvuk přebuzených lamp ve všech stupních, přesyceného výstupáku a měkkého zdroje. To je právě to, co jiné technologie nedokážou. Také se tomu říká, že "zvuk jde za rukou" a podobně. Je to tzv. komprese signálu, tedy čím více je signál komprimovaný, tím méně, logicky, může být dynamický.

To se mi tady líbí, jak často kde kdo omílá různé všeobecné "pravdy", aniž by byl schopen se nad tím zamyslet.

k tomu snad není co dodat..

Někdy jsou ty "dogmata" o dynamice lamp opravdu směsná, obzvlaste od lidí co hrají defacto jen s gainem na max :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack

Věk: 32

Příspěvekod SUK » 3.01.2011 1:00

Dynamiku u lamp jsem teda vzdy chapal jinak - ze je tam nejaka hystereze, ktera u tranzistoru zrovna moc neni....
A jako dalsi vec - ze zkresleni signalu u lamp neni tak ostry, jako u tranzistoru, kterej defakto orizne jak nozem zatimco lampa ten signal pekne zakulati.

Jistej si jsem zatim jen jednim, ze lampa a trandak se chovaj uplne naprosto jinak :) Najdete si Danyka a jeho videa s teslakem a elektronkou. Tam je pak videt docela zajimavej rozdil....
Vintage hulební fóry co maj mojo!
SUK

Příspěvekod woro90-1 » 3.01.2011 1:25

SUK píše:u tranzistoru, kterej defakto orizne jak nozem
Ani to není zrovna přesné. Vem si jak funguje třeba Fuzz Face. A u každého typu tranzistoru je chování v limitaci jiné. Jinak clipují germaniové BJT, jinak křemíkové BJT a úplně jinak FET. Ostatně i toho se využívá u zkreslovacích krabiček. A škoda že se mi nepovedlo plně zprovoznit ten můj domabastl, jinak bych ti ukázal měkké zkreslení z přebuzených JFETů :wink:

Ale jsem hrozně zvědavý, jaký rozdíl přinese polovodičový zesilovač, který chodí vcelku rovně do neobvykle vysokých frekvencí, oproti klasickému tranďáku. Hlavně jsem zvědav, jak moc to je slyšet (o měřitelnosti nepochybuji). Pro kytaru to sice nebude k ničemu, pro kytaristy to bude mít "sterilní" a "suchý" zvuk, protože si ho to nebude nijak přibarvovat, jenže tu přece nejde o maximální přiblížení lampáku - jde o eliminaci nedostatků tranzistorů.
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Příspěvekod flametop » 17.12.2011 15:34

woro90 píše:V tom případě se možná neobtěžovali nasimulovat závislost napětí na anodě na napětí na mřížce (exponent 3/2) a nechali FETy ať se chovají po svém (exponent 2) nebo špatně nastavili pracovní bod. To by vysvětlovalo nedostatek dynamiky. Navíc se takto dá nasimulovat jen několik málo zapojení lamp. Ještě to není dokonalé a nikdy to nebude stejné, ale můj názor je, že se i z tranzistorů dá vytáhnout tak dobrý zvuk jako z lamp - jen bude trochu jiný.

Rozhodně souhlasím s tím, že FET je hudebně mnohem víc použitelnější než BJT. To, jestli by se výrobci zvukově přiblížili elektronkovým aparátům, kdyby se opravdu snažili, by mě hodně zajímalo.
Můj soukromý dojem je, že mosfetové aparáty jaksi zmizeli proto, že by příliš konkurovali zavedené lampové lobby, hlavně té britské. Prostě: Jsi mladej a blbej, kup si blbě hrajícího předraženýho tranďáka, až vyrosteš kup si předraženou celolampu..
Kytara: Flying V (Kent Armstrong Rocker)
Aparát: preamp JCM 800, 2xEL34 power amp 50W, box 2x12"
Efekt: Boss MT-2
flametop

Věk: 82

Příspěvekod Federmann » 17.12.2011 17:29

Jediné srovnatelné posouzení je poslech. Dnes mám k dispozici velmi slušný MOSTET a je možné porovnávat, stačí když někdo projeví opravdový zájem a můžeme hledat společnou řeč, dohadů o zkreslení a odlišnosti chování již bylo více jak dost, ale poslechové srovnání zatím žádné.
Federmann

Předchozí

Zpět na Komba, zesilovače, reproboxy