Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

praskání poťáků, oprava?

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...

praskání poťáků, oprava?

Příspěvekod Milerinho » 13.12.2009 21:31

ahoj kupuji si nové kombo a jeho původní majitel píše že u něj blbně poták drive (poták na zkreslení) tak že když snim točíč tak praská a když ne tak to normálně hraje. To kombo je lampa a nechci aby tam byla taková chyba. nevíte někdo jak to opravit? dat to k elektrikáři? včem může bejt chyba? dik za rychlý odpovědi :)
elektrika: Hamer PRS sunbrust
akustika: Tenson
kombo: Peavey valveking 112, Marshall mg10cd
efekt: Jimi Dunlop Cry baby
Milerinho

Re: praskání poťáků, oprava?

Příspěvekod mmjuz » 13.12.2009 22:03

Nejspíš má potenciometr v háji dráhu. Pokud nepomůže jeho výměna, může být špatný vazební kondenzátor v jeho blízkosti a jde přes něj stejnosměrná složka na ten pot.
mmjuz
Odborník

Příspěvekod Wohma » 13.12.2009 23:25

mmjuz píše:Nejspíš má potenciometr v háji dráhu. Pokud nepomůže jeho výměna, může být špatný vazební kondenzátor v jeho blízkosti a jde přes něj stejnosměrná složka na ten pot.

Huh, zajimave tema, budu lehce OT - chrastil mi volume potak, ale i po vymene za novy Gotoh je na zacatku drahy trosku prsk obcas, myslis, ze by to mohlo byt kondikem u tonove clony? Nechce se mi verit, ze by to byla zase chyba potaku.
PRS CE24, Engl Savage 60, ENGL E212V, Line6 M9
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce

Příspěvekod kubog » 14.12.2009 14:04

Nemusí to byť nutné na výmenu, moja 900vka mala tiež chrastivé poťáky, do každého sme šprtli Kontox a behajú ako nové

Wohma : skús skontrolovať ešte raz spoje poprípade znova preletovať nanovo , poprípade skúsiť taktiež kontox
Gibson Les Paul 1957 Goldtop Historic Reissue 2004, Gibson Les Paul 1955 Custom Wraptail 2011, Navigator NLP370CTM P90, Tokai LS150 2009 Tobacco Sunburst, Gibson SG Standard P90 2009, Hiwatt DR103 1978
kubog

Věk: 21

Příspěvekod Smrťokvítek » 14.12.2009 14:09

Viděl jsem jedno video s amíkem který to vždycky prošplíchl nějakým čističem a potom zbytek vyfoukl vzduchem. Opakoval to dokud nechrastil :D. Taky může být ta dráha oježděná a tam pomůže jedině vyměnit.
(っ◕‿◕)っ :: (╯°□°)╯︵ ┻━┻ :: ᶘ ᵒᴥᵒᶅ
Smrťokvítek
Moderátor

Příspěvekod mmjuz » 14.12.2009 17:38

Wohma píše:
mmjuz píše:Nejspíš má potenciometr v háji dráhu. Pokud nepomůže jeho výměna, může být špatný vazební kondenzátor v jeho blízkosti a jde přes něj stejnosměrná složka na ten pot.

Huh, zajimave tema, budu lehce OT - chrastil mi volume potak, ale i po vymene za novy Gotoh je na zacatku drahy trosku prsk obcas, myslis, ze by to mohlo byt kondikem u tonove clony? Nechce se mi verit, ze by to byla zase chyba potaku.

Poťáky Gotoh z Data Muzic nejsou zrovna kdoví jak skvělé, ale pravda je, že sehnat u nás lepší není snadné. U kytary to kondíkem určitě nebude. Kde by se tam vzalo stejnosměrné napětí? Předpokládám, že Engl je solidně odladěný. Kontox má spoustu variant, skoro žádný se na propláchnutí potů nehodí. Je spousta "zaručených" receptů: olej concor, leštěnka na nábytek diava a pod. Já osbně s tím nějak skvělé zkušenosti nemám. Pár potů jsem se snažil repasovat - rozdělal jsem je, vypral dráhu lihem, osušil, zlehka očistil uhlík jezdce, přihnul plíšek na kterém drží, ale že bych docílil kdoví jak skvělých výsledků bych neřekl. No, na chvíli se to zlepšilo. Také je dobré dráhu po osušení lehce potřít silikonovou vazelínou co používají rybáři na vlasec.
mmjuz
Odborník

Příspěvekod ohryzek36 » 14.12.2009 19:16

Já to dělávám podobně - po vyčištění od prachu a přejetí dráhy Diavou (mám nějakou snad 20 roků starou) a vyhnutí jezdce trochu do boku (v případě dost prošoupané dráhy) se deset roků starý potenciometr choval jako nový, zatímco ta imitace z GESu odešla ani ne po půl roku - pravda, bylo to v kvákadle, ale i tak jde poznat, jak jsou na tom s životností :roll:

Ohledně původního problému - můžou to dělat i studeňáky na potenciometru - i když je zapájený do desky a utáhlý na panelu, tak stejně může být trochu vykývaný :wink: .
ohryzek36

Věk: 23

Příspěvekod Wohma » 14.12.2009 20:31

Ja mam potak od pana Macha (RM Pickups), ale asi to je fuk. Jaky potaky teda doporucujete? Mam koupit nejaky Fender ci Gibson?
PRS CE24, Engl Savage 60, ENGL E212V, Line6 M9
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce

Příspěvekod mmjuz » 14.12.2009 21:12

Kvalitní poty sehnat je dneska kumšt. Nejlepší zkušenosti mám se starými Tesla TP280, nebo TP290, ale ty nové ( v Brně je koupíš třeba u Bučka na Vranovské ) už se mi tak nelíbí. Kolikrát je lepší starý Alps vytažený někde z nějakého nefunkčního vraku, než nový z GESu, GM nebo obchodů z hudebninami. Ale ty Gotoh jsou ještě relativně slušné, hlavně do kytary jsem je už párkrát dával, tam se nepráší a nevadí tedy, že jsou otevřené.
mmjuz
Odborník

Příspěvekod Dark Axel » 23.12.2009 23:47

já mám teda dobrou zkušenost s poťáky Alpha... kde jsem je zatím měl, tam byly naprosto v klidu a držely :-)
Gear. Sometimes it sets my teeth on edge, other times it helps me control the chaos
Yamaha 302S -> MXR/CAE MC404, booster, SS/BS Fuck Overdrive, Digitech PDS 20/20, Blackout Eff. Fix'd Fuzz, Blackout Eff. Whetstone, Wampler Faux Tape Echo -> George Dennis Mighty Mouse

http://bandzone.cz/apisanteportas, http://apisanteportas.bandcamp.com/
Dark Axel
Moderátor

Věk: 20

Příspěvekod Mr.Freeman » 5.11.2011 22:42

Zdravim
Zajímali by mě informace ohledně orpavy praskání při otáčení potenciometrů.. , dělám to prvně a nemám ,kde sehnat informace.
Přednedávnem jsem koupil X let starej Marshall valvestat o kterej se asi majitel moc dobře nestaral.
Všechny poťáky příšerně praskají ,když se snimi hýbe. Dostal jsem jen radu pročistit to Kontaktolem - prý nevyžírá dráhy ,takže by měl být ok. Když ale hlavu Marshala rozdělám , tak nejen že se vní absolutně nevyznám:o) ,ale netuším jak mám potenciometry vyčistit.. , musím každý zvlášť vyndat? nebo jak se provádí údržba?.. zkoušel jsem to prostříkat kolem dokola a doufal jsem ,že se tam něco dovnitř dostane,.. ale problém přetrvává.
* otázka je jednoduchá.. napsal by mi někdo stručný postup co dělat v 5-ti bodech? děkuji.o)
hledáme zpěváka s tenorovým hlasem a který umí udělat Show - v okolí trutnova/náchoda
Mr.Freeman

Věk: 19

Zpět na Komba, zesilovače, reproboxy