Ivan.ps píše:Zdravím. Chcel by som sa spýtať, aké je na lampových ampoch najbežnejšie nastavenie channel volume a master volume? Totižto mám taký silný aparát, že nedokážem mať dostatočne vybudené obe hlasitosti a tak by zaujímalo, či na na výslednej kvalite zvuku viac podiela channel alebo master volume??? Ďakujem.
Já, protože 40W není extra síla, na to jdu podle toho, jak moc chci mít pevný resp. čistý zvuk. Protože hraju hlavně s modernějším (myšleno relativně k tomu, co HT-40 zvládne) zkresleným zvukem a mám hodně rád úplně čistý clean, začínám (ve zkušebně samozřejmě) vytočením master volume na desítku, přičemž pak reguluji hlasitost pouze pomocí channel volume. Pak mám volume na čistém kanálu mezi 1..2, což mi zajistí (s Fender voicingem) poměrně pěkně čistý zvuk, na zkresleném (dle zkušebny, kde hraji) od 2 do 5, kdy pořád kreslí hlavně preamp.
Tedy dle mých zkušeností s mojí bednou bez znalosti podrobností o tom, jak to funguje uvnitř: Master volume přiškrcuje celkovou hlasitost aparátu, přičemž trochu ovlivňuje (negativně) dynamický rozsah aparátu. Channel volume ovlivňuje hlasitost aparátu s ohledem na nastavení master volume, přičemž s vyšším channel volume je zvuk lepší - resp. lampovější (což právě nemusí být vždy žádané) - a dále roste zkreslení. Preampové (?) zkreslení mírně naroste také s vyšší hlasitostí obecně, ale (pro mě) těžko říct, nakolik je to věc zesilovače a nakolik vybuzení reprodukturu.