Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Výkonové brzdy (Powerbrake, Attenuator...)

Lampy, tranzistory, technické problémy, ...

Re: Výkonové brzdy (Powerbrake, Attenuator...)

Příspěvekod mazzi » 24.07.2011 21:31

Nero píše:
grock píše:Já si pro sebe udělal závěr,že bych si místo "dokonalé"brzdy za 500 USD,jak tu někdo zniňoval, radši koupil slabonký apec :D

Najdi mi zvukový ekvivalent Mesy F50 nebo ještě lépe Mark IV, co by byl slabounký, a já rád F50 i s brzdou prodám a koupím si ho :wink:

Samozřejmě, bzda vždy něco na zvuku ubere, to je realita, ale pořád umí v některých případech dost pomoci.

Mark IV :D

Případně DC-2, DC-3 a starý Studio .22 :)
Ibanez RG 1520 A (DiMarzio/IBZ)
Ibanez RG 570 CTAM (DiMarzio D-Sonic + Air Norton + HS-4)
Jackson RR-3 (EMG 81 + 89)
BOSS FT-2, PH-3, CE-2, DC-3, DD-3, RV-3, RC-2

Co jsem vlastnil, prodal a s čím poradím:
Peavey Bravo, Peavey Rockmaster, Peavey Classic 50/50, Mesa Boogie Triaxis, Mesa Boogie Studio Preamp, Mesa Boogie Mark III, Mesa Boogie Mark IV, Mesa Boogie 50/50, Mesa Boogie Thiele, Engl Powerball, Krank Krankenstein, ESH Twin Fifty
mazzi

Příspěvekod grock » 24.07.2011 21:39

Já reagoval na názory,že "s brzdou budu hrát doma na koncertní aparát".Mesu neznám-neměl jsem ji(ne že bych ji nikde neviděl :D ) a co se týká hi-gainu,tak myslím,že zrovna ten umí mulťáky líp než cokoliv jiného.Známý třeba hraje na ART (myslím SGE..) a zvuk mi přijde lepší než z lampáče s brzdou na 25%.Fakt je,že on hrát umí :wink:
Já považuji brzdu za nouzové řešení,které může pomoci při hraní na malém podiu,ale při brždění až na pokojovou hladinu bude zvuk vždy už příliš "jinde".
A stejně-brzda byla vymyšlená pro bluesmany,co jen lehce zkreslují koncem a potřebují nenahraditelnou dynamiku lamp,ne? :wink:
Gibson LP,Fender tele a strat,Roland ready strat,amp Fender,Vox,Hughes-Kettner a PA(QSC,A+H,Crest,Yamaha,Shure,Audix,AKG,Thomas..)Key Roland,Hohner,efx EH,Boss,Dunlop,TC Helicon,Roland GR20synt
grock

Věk: 51

Příspěvekod Nero » 25.07.2011 12:05

mazzi píše:Mark IV :D

Případně DC-2, DC-3 a starý Studio .22 :)

Studio 22 pro mě není zvukovou náhražkou, zkreslený kanál má dost jinde. DC-3 nebo F-30 rozhodně hlasitostí oproti 50W verzí moc nepomůžou řvou i tak (F30 mi přijde skoro i uřvanější než F50), DC-2 je hodně těžko sehnatelná a pořád je dost hlasitá (do paneláku bych si ji nevzal). :wink:

Mark V s přepínačem na 5 W nechme stranou, apec nadoma za 60k, to je trochu overkill :mrgreen:

grock píše:Já reagoval na názory,že "s brzdou budu hrát doma na koncertní aparát".Mesu neznám-neměl jsem ji(ne že bych ji nikde neviděl :D ) a co se týká hi-gainu,tak myslím,že zrovna ten umí mulťáky líp než cokoliv jiného.Známý třeba hraje na ART (myslím SGE..) a zvuk mi přijde lepší než z lampáče s brzdou na 25%.Fakt je,že on hrát umí :wink:

Samozřejmě, koncertní aparát z toho neuděláš, protože tomu pořád něco chybět bude. Ale pořád bude hi-gain lampa s brzdou zvukově mnohem lepší než jakýkoli multiefekt nebo simulace z počítače. Ať už zvukem, tak i tím, jak se na to člověku hraje. Ozkoušeno :wink: Náhražka aparátu je prostě - náhražka...
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod krasty » 25.07.2011 14:41

Doplním Nera:

Navíc ty "lepší" brzdy mají výstup v linkové úrovni, takže se dá pracovat se signálem, na kterém je podepsaný i zvuk koncového zesilovače. Na něj zavěsit oblíbné efekty a pak další zesilovač s bednou. Cybermuff to má na svých stránkách popsaný u zvuku Garyho Moora, Van Halen měl podobné zapojení.
Taky se dá signál zpracovávat ve studiu. Efektovat a pak při vhodně zvolené simulaci bedny se dá dosáhnout dost slušných výsledků. A to vše bez nabíráni kytar při velkých hlasitostech a běhání s mikrofony kolem bedny a hledání toho správnýho zvuku.
A ty "ještě lepší" brzdy už v sobě výstup se simulací bedny mají.
krasty

Příspěvekod rain » 25.07.2011 17:16

krasty píše:Doplním Nera:

Navíc ty "lepší" brzdy mají výstup v linkové úrovni, takže se dá pracovat se signálem, na kterém je podepsaný i zvuk koncového zesilovače. Na něj zavěsit oblíbné efekty a pak další zesilovač s bednou. Cybermuff to má na svých stránkách popsaný u zvuku Garyho Moora, Van Halen měl podobné zapojení.
Taky se dá signál zpracovávat ve studiu. Efektovat a pak při vhodně zvolené simulaci bedny se dá dosáhnout dost slušných výsledků. A to vše bez nabíráni kytar při velkých hlasitostech a běhání s mikrofony kolem bedny a hledání toho správnýho zvuku.

Aha... a kdo ze zdejších diskutujících to tak dělá, že jsem tak smělý ? Nemám nic proti attenuatorům, ale dost se to tady myslím přeceňuje a zbytečně řeší (mezi námi amatéry...) :D . IMHO jsou počítačové simulace (třeba LePou) spolu s konvolucí hodně blízko reálnému aparátu s dynamikou pokřivenou attenuací... Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...
rain
Odborník

Příspěvekod grock » 25.07.2011 17:28

rain píše:
krasty píše:Doplním Nera:

Aha... a kdo ze zdejších diskutujících to tak dělá, že jsem tak smělý ? Nemám nic proti attenuatorům, ale dost se to tady myslím přeceňuje a zbytečně řeší (mezi námi amatéry...) :D . IMHO jsou počítačové simulace (třeba LePou) spolu s konvolucí hodně blízko reálnému aparátu s dynamikou pokřivenou attenuací... Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...

Přesně tak!Simulace se dá použít rovnou a bez brzdy.A kdo to na nahrávce z nás pozná??
BTW:před měsícem jsem na návštěvě zkusil zapojit kdysi pomlouvaný Boss HM2 do clonu Fender Deluxe (12w) a byl jsem velmi mile překvapen!
Myslím,že na doma jsou obě možnosti (simulace nebo krabka+miniamp)lepší než brzda..
Gibson LP,Fender tele a strat,Roland ready strat,amp Fender,Vox,Hughes-Kettner a PA(QSC,A+H,Crest,Yamaha,Shure,Audix,AKG,Thomas..)Key Roland,Hohner,efx EH,Boss,Dunlop,TC Helicon,Roland GR20synt
grock

Věk: 51

Příspěvekod krasty » 25.07.2011 18:06

rain píše:Aha... a kdo ze zdejších diskutujících to tak dělá, že jsem tak smělý ?

Já to tak dělám! Sice ne vždy, ale ta možnost tu je i pro ostatní. A jestli to někdo dělá jinak, nemám proti tomu jediný křivý slovo. Dobrat se výsledku lze spoustou cest.

rain píše:Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...

Nahrávat čistý zvuk se dá, pokud máš čas se s tím dál zabývat, ale kdo jednou platil drahý studio, je rád, že tím ušetří čas a tedy peníze. Samozřejmě pokud máš zvuk vychytaný.

Mě brzda pomáhá, takže za mě je to věc potřebná a využitelná. Že si můžu na své oblíbené aparáty zahrát v rozumné hlasitosti i doma je pro mě plus navíc. Neočekávám, že to bude hrát stejně jako naplno, ale je mi to příjemnější, než simulace či efekty. Třeba v reakci na dynamiku úhozu a reakci na volume poťák je simulace zatím hodně pozadu.
Podotýkám, že proti simulacím nic nemám, dost často je také používám.
krasty

Příspěvekod Nero » 25.07.2011 20:21

rain píše:IMHO jsou počítačové simulace (třeba LePou) spolu s konvolucí hodně blízko reálnému aparátu s dynamikou pokřivenou attenuací... Pro nahrávací účely a následné laborování se zvukem je mnohem výhodnější nahrávat čistý neefektovaný zvuk kytary a pak reampovat, konvolučně reverbovat, efektovat atd...

Pro nahrávací účely možná (nemám s tím tolik zkušeností, v této oblasti se tolik nepohybuju, proto říkám možná), ale při hraní mě ta simulace prostě neuspokojuje - vadí mi, jak se chová, jak reaguje na moje hraní, nehraje se mi na to zkrátka dobře.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod denniskarol » 26.10.2011 18:42

Souhlas - mám doma THD hot plate a je naprosto bez problémů. Jediné co je třeba vzít v úvahu je, brzda sama nezhorší kvalitu zvuku výstupu ale že tím že sundáte výkon koncáku - reproduktory hrají tišeji a to se projeví na charakteristice zvuku který z nich leze. Čím menší má výkon bedna, tím bude zvuk lepší.

Já mám i zesík 2061 což je 20w - je super ale v běžném klubu to bez brzdy nejde pustit naplno páč je to stále moc hlasité (pozor tyhle zesíky bez Master jsou fakt výkoné) - takže ho jedu s THD na bednu 2x12 (50w) a je to zcela o.k. Podobně kámoš provozuje 100w Mesa boogie s THD na bednu 150W , protože 300W bedna byla na nižší výkony víc zahuhlaná. Takže THD můžu doporučit ale je docela drahá... ale zas máte jistotu že vám neodejde předčasně koncák trafo jako u různých handmade brzd.
denniskarol

Předchozí

Zpět na Komba, zesilovače, reproboxy