od harpplayer » 25.06.2010 10:45
Předem se musím omluvit, že se mezi Vás, kytaristy, séřu já, foukačkář. Teď k problému: Mám (zatím) půjčené kombo - celolampu PEAVEY Windsor Studio. Dal jsem přednost lampě před nejrůznějšími akustickými komby pro "teplou" (nezaměňovat se sexuální orientací) barvu soundu. Harmoniku hraju přes mikrofon Shure Beta 58. Signál vedu bez úpravy impedance rovnou do komba. Při vybuzení preampu do 2 z celkových 12 pozic to má příjemný čistý zvuk, do 6 je to crunch, až distortion a dál je to prakticky nepoužitelný, jelikož je to strašně náchylný na zpětnou vazbu a začne to hvízdat. Podobně se to chová při maximálním výkonu při vytažení hlasitosti nad 8 (z celkových 12). Pokud atenuátorem stáhnu celkový výkon na cca 1/4 až 1/5, celý se to umravní - dá se to víc vybudit, i celkový volume se dá vytočit až na 12, ale ubráním výkonu klesne hlasitost, která původně byla na 8 dostatečná. Obávám se, abych při venkovních produkcích neplandal za bicíma a basou (hrajeme elektrickou country). Jo, ten mikrofon strkám do Hi - vstupu. Když ho dám do Low vstupu, je to celý takový jako leklá ryba. Kdosi mi radil použít mezi mikrák a kombo trafo, který zvyšuje impedanci. Zkusil jsem to a prakticky se to nedalo ukrotit - i při mírným vybuzení to šlo hned do crunche a bylo to ukrutně náchylný na zpětnou vazbu. Mám to doma první den, zítra to chci zkusit na venkovní produkci. Může někdo zkušenější poradit, jak omezit zpětnou vazbu na úrovni hvízdání? Je to dáno malou místností a venku se to uklidní nebo polohou komba a jeho vzdáleností a nasměrováním vůči mikrofonu nebo je v tom zakopanej jinej pes? Jinak to kombo se mi designově moc líbí a pokud ho ukrotím, rád bych si ho nechal, ale v tuhle chvíli nějak nevím. Upozorňuji, že s lampou prakticky nemám zkušenosti. Doteď jsem hrál na tranzistor (tam to bylo bez problémů) a nechal jsem se zlákat čistým zvukem lampových aparátů.