qwer píše:Bummer píše:Chtěl jsem se zeptat, jestli máte někdo přímé porovnání těch starších RATů (80s) a těch, co se vyrábí dneska. Jelikož jsem zjistil, že moje oblíbená kapela sice na konci osmdesátek používala osmikila, ale měla před nimi právě RATy, zajímá mě, jestli má smysl investice do vintage modelu.
po tomhle jsem taky kdysi pátral a něco málo jsem se i dopátral. jde o to, že dnešní raty používají jiný opamp, taky ostatní součástky jsou trochu jiné, ale nejvíc prý záleží právě na opampu - ten se dá u předchozí generace (myslím, že výroba do 2008 ???) vyměnit za ten "původní" a zvukově je to pak nejspíš podobné těm původním krabičkám. Tuhle úpravu dělal třeba Smrčka za pětikilo, takhle upravovaný RAT měl myslím Wikxzen, tak se jej můžeš zeptat, jak se ta úprava projevila. úplně nové Raty jsou myslím dělané už trochu jinak a výměna čipu není tak jednoduchá. Osobně bych šel do nějaké té upravené nové verze, na bazaru se objevují poměrně často a cena je do 2t. Původní RAT totiž bude stát asi trochu jiné peníze.
Je to tak... Stojí, co nejdražší lampové efekty od Blackstaru.