Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Jak naštelovat krabky na falešný flažolety

Pedály, multiefekty, procesory, syntetizátory, ...

Jak naštelovat krabky na falešný flažolety

Příspěvekod Buldokill » 11.09.2010 21:55

Prosím o radu. Marně ladím a šteluju svoje krabice, abych z nich dostal pěkný, sytý a hutný zvuk, který jde za prstem a na konci zahvízdám falešným flažoletem. Povedl se mi jeden preset, ale to je taková moc ostrá metalová pila. U jiných presetů se mi to nevede. Máte někdo pár rad, který parametry v mulťasu mám vyhnat nahoru, abych to z něj dostal? Nebo přikoupit metalovou pastičku? Šlapátek ale už mám docela dost.
Přílohy
Board.JPG
milenka 1: Gibson SG-SFWCH
milenka 2: Ibanez AEL20E
kombo: Roland Cube
krabky:Korg AC 3000,EH-Nano MUFF
Boss OD2 Turbo, Boss LS2, Boss EG7,Boss AC3,Blackstar HT Dual,Digitech Multi Chorus
Buldokill

Věk: 44

Re: Jak naštelovat krabky na falešný flažolety

Příspěvekod Sadam.S » 11.09.2010 22:47

Kurňa, možná mě tady za to někdo sežere a zflamuje a budu za debila, ale tohle je přesně to, co jsem nikdy pořádně u trandu neslyšel... Jakmile dostane tolik zkreslení, aby to mělo ten říznej, pevnej a hutnej palmmuting a správný flažolety, při normálním hraní je to bzučák... a když to ukrotíš tak, aby to při normálním hraní mělo koule a takovou tu správnou hrubost, zase už nejdou ty flažolety a palm...
Asi je to i v rukách, ale dost tomu (PODLE MĚ A MÝCH NEVALNÝCH ZKUŠENOSTÍ) pomáhá elektronka :oops: :twisted:

EDIT: opraveno 'metalovej' - tak to přeci vůbec není :roll: :mrgreen:
Ibanez GRX-70L (Rotosound Yellows R10) ->( Marshall JH-1, Digitech RP155 )-> St.Anley Tube amp (5W A - ECC83/EL84 2 kanály, Greenback)
Extralow-end španěla AXL Lucida 5207
(Martin 80/20 Bronze ExtraLight)
@Drag_Oncave
Obrázek
Sadam.S

Věk: 19

Příspěvekod bubucci » 12.09.2010 8:07

Můžeš to trošku upřesnit? Máš na mysli flažolety jako např. Wylde nebo chceš aby ti to při zahrání tónu začlo maličko vazbit ? Osobně nemám pocit, že by na to mělo nastavení krabiček nějaký vliv. S umělýma flažoleta by na tranzistoru neměl být problém, ale je jasné, že u lampy to zní přirozeněji. A nezkoušel jsi nějaké lampové kombo nebo stack? To by ti možná pomohlo vyřešit problém.
Music Man John Petrucci 6 /BKP HolyDiver - VHII/
Morley Bad Horsie - TS9DX - TC Polytune - TC Flashback
VHT Pittbull Forty-Five 2x10 kombo
Mesa/Boogie Stiletto - Mesa/Boogie 212 custom
http://schelinger-revival.cz/ https://www.facebook.com/nonrevolverband
bubucci

Věk: 29

Příspěvekod Buldokill » 12.09.2010 8:46

bubucci píše:Můžeš to trošku upřesnit? Máš na mysli flažolety jako např. Wylde nebo chceš aby ti to při zahrání tónu začlo maličko vazbit ? Osobně nemám pocit, že by na to mělo nastavení krabiček nějaký vliv. S umělýma flažoleta by na tranzistoru neměl být problém, ale je jasné, že u lampy to zní přirozeněji. A nezkoušel jsi nějaké lampové kombo nebo stack? To by ti možná pomohlo vyřešit problém.

Lampu jsem nezkoušel, mám jen tranďáka. No a flažoletama myslím třeba to co dělá Wylde. Brnkneš tón a palcem lehce přitlumíš strunu tak, aby hvízdla flažolet. Měl jsem mulťásek Digitech RP-80 a tam šly bez problému. Jenže Digitech měl ty zvukly dost chemický. Spíš si myslím, že je to v tom nastavení zkreslení. Poměr gainu s basama, středama a výškama. A taky asi nos gate. Je to docela alchimie, udělat si vyhovující zvuk. S lampou by to bylo určitě lepší, ale nejsou money.
Boss OD2 Turbo, Boss LS2, Boss EG7,Boss AC3,Blackstar HT Dual,Digitech Multi Chorus
Buldokill

Příspěvekod citizen.one » 12.09.2010 9:01

teda nevim nevim co na tom ma vliv lampa, snad jen ze to uchu prijemnejsi, ja kdyz se tyhle flazolety ucil, tak naopak na trandaku mi sly strasne dobre a jak jsem prisel do zkusebny a zahral na mesu, kterou nemam moc zkreslenou, nebylo to vubec tak snadny a ze zacatku to ani neznelo idealne, proto mam ted doma na cviceni stary kombo ktery nekresli vubec kdyz se nevytoci a max mu pomuzu lehkym drivem nebo v pripade ze hraju neco konkretniho, tak tim co se k dany veci hodi, ale kazdopadne co se naucim na tomhle, zahraju uz na cemkoli spanelku nevyjimaje, kdyz teda nejde o ryze elektrickokytarovy techniky...
Gibson LP Supreme|PRS McCarty Soapbar|Fender Telecaster Custom MIJ|Fender Stratocaster MIJ|Gibson SG Standard '74|Gibson ES335 '69|Luxor G.60|M/B Cal.50+|M/B212HB|Orange OR80R|Sears Silvertone Twin Twelve|Martamp nr.1|a porad jeste hodne veci na prodej :)
citizen.one

Příspěvekod Buldokill » 12.09.2010 11:48

Abych to upřesnil.
Na starým efektu to šlo, na novým ne. Tudíž to asi rukama zas až tak nebude. Jde mi o rady jako např.: Nejlíp mi jdou flažolety, když mám gain, basy, středy,výšky tak a tak, pomůže tomu třeba compressor,reverb,chorus... Prostě mi jde o nejoptimálnější nastavení s jakým na tohle máte zkušennost.
Buldokill

Příspěvekod Sadam.S » 12.09.2010 12:20

No ony právě ty chemický efekty na RPčku strašně schovávaj chyby :D
Nejlíp z toho ten flažolet vytáhneš, když dáš gain nahoru, vejšky nahoru (potažmo 'tone') - ovšem pak se nedá mluvit o příjemným a hutným zvuku - bude to divná, nekonkrétní pseudopila :)
Ibanez GRX-70L (Rotosound Yellows R10) ->( Marshall JH-1, Digitech RP155 )-> St.Anley Tube amp (5W A - ECC83/EL84 2 kanály, Greenback)
@Drag_Oncave
Obrázek
Sadam.S

Příspěvekod citizen.one » 12.09.2010 16:46

Buldokill píše:Abych to upřesnil.
Na starým efektu to šlo, na novým ne. Tudíž to asi rukama zas až tak nebude. Jde mi o rady jako např.: Nejlíp mi jdou flažolety, když mám gain, basy, středy,výšky tak a tak, pomůže tomu třeba compressor,reverb,chorus... Prostě mi jde o nejoptimálnější nastavení s jakým na tohle máte zkušennost.

to prave rukama bude, nekterej ten efekt vic kryl chyby jak pise sadam.s , stejne jako se tyhle veci, potazmo techniky lip provadeji na modernich aparatech, ktery jsou jakoby napumpovany na ukor barvy a reakci zesilovace. Je to samozrejme otazka vkusu, nicmene kdyz se treba pichnu do rectifiera, tak se mi hraje strasne lehce, mimodek je to i reprakama, kdy mi pripada ze na V30 se hraje taky dost lehce tim jak bzucej. Rikam no, na trandaku se mi daleko lip delaly flazolety i tapping, kterej doted nehraju na tom co pouzivam ted vubec idealne, pravda pri jemnym krapnuti je to stejne fuk a zkresleni FuzzFacem tomu taky nepridava.
Gibson LP Supreme|PRS McCarty Soapbar|Fender Telecaster Custom MIJ|Fender Stratocaster MIJ|Gibson SG Standard '74|Gibson ES335 '69|Luxor G.60|M/B Cal.50+|M/B212HB|Orange OR80R|Sears Silvertone Twin Twelve|Martamp nr.1|a porad jeste hodne veci na prodej :)
citizen.one

Příspěvekod Wohma » 12.09.2010 21:46

1) Drzeni trsatka (VELMI dulezite!)
2) Samotne trsatko
3) Struny
4) Snimace
5) Vyska snimacu
6) Kytara celkove
7) Nastaveni aparatu (predevsim presence, gain a pripadne stredy a vysky)
8) Reprobox

Vsechno tohle se dost vyznamne podepisuje na kvalite a snadnosti sazeni umelych flazoletu. Mne se tohle dost zlepsilo ve dvou pripadech: 1. Kdyz jsem zacal drzet trsatko trochu vic ucebnicove a ruku si postavil taky vic ucebnicove (opirani malickem u ramecku snimacu), 2. kdyz jsem poridil PRS (pritom predtim jsem mel 2 kytary se snimacema SD), v obojim pripade v tom byl obrovskej rozdil. Ted mi tam skacou pomalu samy.

Co se tyce samotnyho nastaveni - pokud mas danej aparat a neni to digital, tak s tim stejne moc neudelas, krome pofidlani gainu a mozna presence.
PRS CE24, Engl Savage 60, ENGL E212V, Line6 M9
‘Men have become tools of their tools.’ ~Henry David Thoreau
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce

Příspěvekod Sadam.S » 12.09.2010 22:26

Wohma píše:opirani malickem u ramecku snimacu

To jako že ses toho zbavil, nebo naopak, žes s tím opíráním začal? :oops:
@Drag_Oncave
Obrázek
Sadam.S

Příspěvekod Wohma » 12.09.2010 22:27

Zacal.
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce

Příspěvekod Sadam.S » 12.09.2010 22:34

Gr8, nemusim se přeučovat :mrgreen:
@Drag_Oncave
Obrázek
Sadam.S

Příspěvekod Wohma » 12.09.2010 22:35

Sadam.S píše:Gr8, nemusim se přeučovat :mrgreen:

To nemusi nikdo, ale vetsinou se myslim neco podobnyho doporucuje, stejne jako je urcity standardni drzeni trsatka, ktery ale zdaleka ne vsichni dodrzuji (vcetne tech opravdu dobrych kytaristu).
Konec OT :)
Somnus Aeternus
Wohma
Rádce

Příspěvekod Solstice » 12.09.2010 22:41

Sadam.S píše:Kurňa, možná mě tady za to někdo sežere a zflamuje a budu za debila, ale tohle je přesně to, co jsem nikdy pořádně u trandu neslyšel... Jakmile dostane tolik zkreslení, aby to mělo ten říznej, pevnej a hutnej palmmuting a správný flažolety, při normálním hraní je to bzučák... a když to ukrotíš tak, aby to při normálním hraní mělo koule a takovou tu správnou hrubost, zase už nejdou ty flažolety a palm...
Asi je to i v rukách, ale dost tomu (PODLE MĚ A MÝCH NEVALNÝCH ZKUŠENOSTÍ) pomáhá elektronka :oops: :twisted:

S tímhle souhlasím, protože mám stejnej pocit. Možná je to tím, že lampa vytváří obecně pro hru dynamičtější vyznění a tím pádem i líp přenáší různý hráčský fígle, jako tyhle Wyldovo flažolety. A díky tomu stačí i míň gainu, abys tam tyhle triky do hry dostal. Já mám teda zkušenosti pouze s jedním podomácku vyrobeným tranzistor kombem a to teda bzučák určitě byl, kdy jsem chtěl aby z toho lezl metal.
Solstice

Příspěvekod Tuczech » 12.09.2010 22:55

Vyzdvihl bych bod 4.) výše od Wohmy - snímače. S EMGčkama na mém SG jdou flažolety samy, na starém LP 100 (jsou tam nějaké noname Alnica) je to už horší. Jde dost o sílu snímače.
Macho PRS Custom 24, Epiphone SG Custom Prophecy EX (EMG verze), Peavey Valveking 212 + Vox Satchurator, ProCo kabeláž a pár efektů
Tuczech

Věk: 21

Příspěvekod bubucci » 12.09.2010 23:00

nakopl jsem pívíčko 128 k tomu napichl digitech RP55 /čili home training machina/ a flažolety z toho lezou naprosto v pohodě. Tuším, že případ, kdy nejde zahrát flažolet je spodní poloha wah pedálu, tam to prostě nepískne a když tak nad tím přemýšlím, ta 98% je v rukách a ne v aparátu, ten má vliv na celkové vyznění, ale ne na to, jestli zazní nebo ne, to jde vždycky od strun. Jde to i na špaňelce, takže aparát je out.
Music Man John Petrucci 6 /BKP HolyDiver - VHII/
Morley Bad Horsie - TS9DX - TC Polytune - TC Flashback
VHT Pittbull Forty-Five 2x10 kombo
Mesa/Boogie Stiletto - Mesa/Boogie 212 custom
http://schelinger-revival.cz/ https://www.facebook.com/nonrevolverband
bubucci

Věk: 29

Příspěvekod Sadam.S » 12.09.2010 23:04

No, pokud je tam fakt kopa gainu, tak to je schopný vytáhnout do protáhlýho flažoletu každý drobný zapísknutí (někdy i nežádoucí), ale jinak souhlas - aparát má vliv hlavně na to, jak to zní
@Drag_Oncave
Obrázek
Sadam.S

Příspěvekod Buldokill » 13.09.2010 17:33

[quote="Wohma"]1) Drzeni trsatka (VELMI dulezite!)
2) Samotne trsatko
3) Struny
4) Snimace
5) Vyska snimacu
6) Kytara celkove
7) Nastaveni aparatu (predevsim presence, gain a pripadne stredy a vysky)
8) Reprobox

Díky,
Kytaru mám Gibson SG-SF, snímače Alnico 490R + 490T - 5mm pod strunama, Struny Ernie Ball Hybrid slinky 09-46, měním je 1-2x za měsíc. Trsátka používám Jim Dunlop H, Fender Heavy, někdy Dunlop 2mm(černý s krokodýlem). Držení trsátka si myslím, že mám v pořádku, alespoň podle Kytarové kliniky Luboše Andršta. Aparát mám tranzistor kombo Crate FW 120. Krabky mám vypsaný dole v profilu. Zkreslení beru z Korgu, nebo z pastiček.
Nějaký tip na změnu?
Naposledy upravil Buldokill dne 13.09.2010 18:05, celkově upraveno 1
Buldokill

Příspěvekod citizen.one » 13.09.2010 18:05

me pripada ze je to na tohle idealni minimalne z hlediska zahratelnosti :)
citizen.one

Příspěvekod Dark Axel » 13.09.2010 18:47

Podle mně je to na 100% v rukách :) cvič a trénuj
Gear. Sometimes it sets my teeth on edge, other times it helps me control the chaos
Yamaha 302S -> MXR/CAE MC404, booster, SS/BS Fuck Overdrive, Digitech PDS 20/20, Blackout Eff. Fix'd Fuzz, Blackout Eff. Whetstone, Wampler Faux Tape Echo -> George Dennis Mighty Mouse

http://bandzone.cz/apisanteportas, http://apisanteportas.bandcamp.com/
Dark Axel
Moderátor

Věk: 20

Další

Zpět na Kytarové efekty