symar píše:Tak asi zcela to sem nepatří, ale chci se zeptat. Všude tady čtu vytavená lampa, vytavenej zesilovač. To je ve smyslu hlasitosti nebo gainu, nebo něco naprosto jiného? Po letech jsem se vrátil ke kytaře, tak hltám co se dá a tohle mi nedá spát.
A to je jeden z důvodů současné obliby lampáčů s nižším výkonem. Kdysi se hrnulo skoro všechno z podia, ale už před x lety Radim Hladík psal, že podle jeho názoru je pro český podia nejlepší výkon tak 30 až max. 50W, protože lampáč potřebuje hrát nahlas, aby se z něj linul ten správnej zvuk, ale pokud to hrneš moc, zatluče tě zvukař do země. Takže otavit lampáč je přesně to pravé - zkreslení koncem má za následek obvykle zpěvnější tón a hezký ataky v porovnání s preampem a koncem potichu (samozřejmě tohle není ultimativní). Vzpomínám si na naše výzkumy, kdy třeba starej Peavey Mace, který měl 160W s 6L6 lampama hrál nejlíp na čistý kanál, ale díky nutnosti volume doprava nám tekla krev z uší. Šikovně to mají vyřešený třeba nový malý (čínský) Egnatery (Rebel 30). Samozřejmě u řady higain zvuků je dneska standard zkreslení preampem a konec čistý, ale já mám podstatně radši, když zazpívá koncák (musí mít mj. špičková trafa, každý lampový zesik to neumí).