Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

reverse delay zaroven s hraným tónem

Pedály, multiefekty, procesory, syntetizátory, ...

reverse delay zaroven s hraným tónem

Příspěvekod tomkinson » 21.09.2011 16:20

dobrý den, kytaristé. chtel bych se zeptat, jestli by mi nekdo z vas mohl doporučit, připadne ma nejake zkušenosti s krabičkou tvořící reverse delay? jsem tím zvukem okouzlený a chtel bych ho využít i při hraní živě, ale dostal jsem se k tomuto problemu: podstatou je to, že se mi libi, když je "normální, hraný tón" podkreslen právě reverse, čehož docilim snadno ve studiu tím, že nahraju(příp. vytvořim z jedné stopy) dvě a jednu z nich normalne a jednu reverse, ale můžete mi poradit co při hhraní živě, máte nekdo s nečím takovým zkušenosti?
tomkinson

Re: reverse delay zaroven s hraným tónem

Příspěvekod Teorge » 21.09.2011 17:42

nešlo by to vytvořit tím, že by jsi použil normální delay a za něj hodil reverse reverb s minimálním zpožděním?
A bus station is where bus stops. A train station is where train stops. On my desk I have a work station...
Teorge

Věk: 28

Příspěvekod tomkinson » 21.09.2011 22:56

díky za odpoved. i když, hodil by se mi konkretni tip na nejakou jednu krabku, která by to umela. ale uznavam, hlavne zkušenosti v tomto ohledu mi schází - tudíž si nejsem jistý, zda by se to vyřešilo, když by byl zapojen delay a za tím reverse jiný, "nevyhraje" jen jeden? měl jsem na mysli, pokud nekdo nevite o nečem ve stylu nejakeho harmonizeru či octaveru, aby hrali jakoby dve kytary s tim, že ta "druhá" bude s reverse delay.. předem děkuji
tomkinson

Příspěvekod Latam » 21.09.2011 23:02

Chtělo by to efekt, který má potenciometr mix (nebo podobně), který udává poměr zefektovaného a nezefektovaného signálu. Myslím, že by tím každá slušnější krabička měla disponovat. Nebo to řešit hraním do sterea, kde jeden výstup z delaye je čistý a druhý zefektovaný.
Fender US standard strat 89', Gibson LP studio 91', Cort G 250, Yamaha APX 500
Marshall JMP 2203 79', Blackheart BH5, Hughes&Kettner Crunch master

pedalboard
Latam

Příspěvekod Nero » 21.09.2011 23:30

tomkinson píše:nahraju(příp. vytvořim z jedné stopy) dvě a jednu z nich normalne a jednu reverse, ale můžete mi poradit co při hhraní živě, máte nekdo s nečím takovým zkušenosti?

Tohle ti žádný delay nedá, pokud chápu dobře, že to chceš mít de facto bez zpoždění.
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod Dark Axel » 22.09.2011 0:07

Taky jsem silně skeptický - podle mně nemáš šanci

sám píšeš "reverse delay" - to slovo delay značí, že to vždy bude se zpožděním, no ne? :wink:

a krátké zpoždění mu moc nepomůže - i ta opakování pak budou krátká, protože tam bude nastupovat další echo. A stejně tam vždycky to zpoždění bude
Gear. Sometimes it sets my teeth on edge, other times it helps me control the chaos
Yamaha 302S -> MXR/CAE MC404, booster, SS/BS Fuck Overdrive, Digitech PDS 20/20, Blackout Eff. Fix'd Fuzz, Blackout Eff. Whetstone, Wampler Faux Tape Echo -> George Dennis Mighty Mouse

http://bandzone.cz/apisanteportas, http://apisanteportas.bandcamp.com/
Dark Axel
Moderátor

Věk: 20

Příspěvekod Teorge » 22.09.2011 0:42

tomkinson:Já tě asi blbě pochopil. Myslel jsem, že chceš ten upravený signál jen v "ozvěnách" delaye.

Jestli to má být "jen" reverse ke všemu co hraješ, tak to asi nijak použitelně udělat nepůjde. Z principu, že by jsi musel mít minimálně zpoždění o délce toho, jak dlouhý by jsi ten reverse chtěl mít. Efekt prvně musí stejnou délku nahrát, aby to pak mohl otočit.

EDIT: přes několik krabiček by to určitě šlo pořešit, že by ti neupravený i reverse lezli do zesilovače zároveň, ale celé by to muselo být opožděné. A nedokážu si představit hrát se zpožděním 2s a taky záživnost toho hraní.
A bus station is where bus stops. A train station is where train stops. On my desk I have a work station...
Teorge

Věk: 28

Příspěvekod 60'Rock_N'_Roll » 22.09.2011 1:20

a reverse je vždy digitální? nejde to udělat analogovou cestou?
60'Rock_N'_Roll

Příspěvekod Cybermuff » 22.09.2011 7:53

Když vynechám reverse v G-major 2, mohu zmínit line 6 echo park a dl4, samozřejmě klon echoparku od behringera EM 600, a nakonec skončit u své oblíbené mašiny na kouzla s reverse delay v kombinaci s harmonizérem, na což používám starýho Rolanda GP100, který tohle umí skvěle. Má pětihlasý harmonizér, každý hlas může být libovolně zpožděn a nastavena mu harmonie a režim hlasu, kde je právě i reverse. To vše se pak dá míchat a vytvářet slušnou psychedelii.
Naposledy upravil Cybermuff dne 22.09.2011 10:14, celkově upraveno 1
Obrázek
Cybermuff
Odborník

Příspěvekod tomkinson » 22.09.2011 8:24

díky moc všem,především cybermuffovi, ten roland zní přesně jako neco co hledám, omlouvám se, že jsem se nedokazal asi vyjadřít předtím uplně přesně ;) ještě jednou díky za pomoc, hezký den všem ;)
tomkinson

Příspěvekod pupack » 22.09.2011 10:03

z principu DELAY = zpoždění. Osobně jsem se nesetkal s delayem, kde by šlo nastavit 0ms. Tuším nejníže jsem viděl 10 - 20 ms u svého PODxt (ale už ho nemám abych to otestoval) to je pak skoro "online" reverse.
Samotný efektor který by dělal reverse bez delaye sem ještě neviděl.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack

Věk: 32

Příspěvekod Cybermuff » 22.09.2011 10:18

no jasně, že tam musí být zpoždění - vždy co by mohl otáčet, když by nic neměl v paměti... Může otočit jen to, co má v RAMce.
Obrázek
Cybermuff
Odborník

Příspěvekod pupack » 22.09.2011 10:31

Cybermuff píše:no jasně, že tam musí být zpoždění - vždy co by mohl otáčet, když by nic neměl v paměti... Může otočit jen to, co má v RAMce.

ano, ale kolem těch 10ms se s tím ještě relativně dá hrát. Jen ne všechny reverse delaye mají možnost takhle nízkého nastavení. Pořád hovořím o tom, že tázající chce co "nejrychlejší" reakci, ne klasický delay v řádech desitek či stovek ms. Jinak z principu je to jak píšeš. Nejdřív musí efekt nahrát to co bude otáčet a opakovat.
Naposledy upravil pupack dne 22.09.2011 10:37, celkově upraveno 1
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack

Příspěvekod tomkinson » 22.09.2011 10:35

to jsem se právě asi mizerně vyjadřil. tím "zároveň" jsem měl na mysli, aby hráli jakoby dvě kytary - čili normalni delay + reverse
tomkinson

Příspěvekod pupack » 22.09.2011 10:37

:mrgreen: no to je ale uplně jiná situace chlape
pupack

Příspěvekod Dark Axel » 22.09.2011 15:17

tomkinson píše:to jsem se právě asi mizerně vyjadřil. tím "zároveň" jsem měl na mysli, aby hráli jakoby dvě kytary - čili normalni delay + reverse

aha, tak to pak jo :lol: z cenově dostupných a poměrně jednoduchých podlahových řešení se mi zatím na reverse asi nejvíce líbil Stereo Memory Man with Hazarai od EHX
Gear. Sometimes it sets my teeth on edge, other times it helps me control the chaos
Yamaha 302S -> MXR/CAE MC404, booster, SS/BS Fuck Overdrive, Digitech PDS 20/20, Blackout Eff. Fix'd Fuzz, Blackout Eff. Whetstone, Wampler Faux Tape Echo -> George Dennis Mighty Mouse

http://bandzone.cz/apisanteportas, http://apisanteportas.bandcamp.com/
Dark Axel
Moderátor

Věk: 20

Příspěvekod Nero » 23.09.2011 14:24

60'Rock_N'_Roll píše:a reverse je vždy digitální? nejde to udělat analogovou cestou?

Ne. Lze jen najít digitální delay simulující analog schopný dělat reverse.

S tipem na EHX SMMH souhlasím :)
:: PRS Custom 24 :: Ibanez SZ 520FM [DiMarzio D-Sonic & Air Norton] :: Ibanez PF 20 :: Mesa Boogie F-50 Combo - na prodej ::
:: Hermida Zendrive :: Malekko Ekko 616 :: Dunlop Tortex Jazz H3 :: E-Bow Plus ::

Do not go where the path may lead. Go instead where there is no path and leave a trail.

PetrPeter 1975 - 2008
Nero
Site Admin

Věk: 21

Příspěvekod subroofer » 26.09.2011 13:00

Dark Axel píše:
tomkinson píše:to jsem se právě asi mizerně vyjadřil. tím "zároveň" jsem měl na mysli, aby hráli jakoby dvě kytary - čili normalni delay + reverse

aha, tak to pak jo :lol: z cenově dostupných a poměrně jednoduchých podlahových řešení se mi zatím na reverse asi nejvíce líbil Stereo Memory Man with Hazarai od EHX

Hazarai má kromě hlavního programu REVERSE ještě jeden reverse a ten je spojenej s prostřední sekcí MULTI TAP. Když si nakroutíš mod 1sec + rev tak si nastavíš klasickej tap delay ale když stoupneš a přidržíš switch TAP/REC, tak vyvolá obrácenou frázi. Je to nedokonalé ale zřejmě nejjednodušší, nicméně i trochu nekomfortní...

Asi se nevyhneš kombinovaní různých FX jednotek... V minulosti jsem toho měl dost a třeb ENSONIQ DP/4 má zajímavý algoritmy na dozvuk, jeho nelineární reverby jsou legendární a nepřekonané, reverse echo tam je taky, další zajímavej stroj byl DigiTech IPS-33B SUPER HARMONY MACHINE... Od Ensoniqa by stačil v podstatě model DP/2. Mě osobně přestaly digitály v souvislosti hlavně s živým hraním zajímat. Čím více ADDA konverze, tím méně přirozený zvuk, takže mi stačí ten Hazarai. A na rovinu - ty převodníky v těhle efektech jsou low end. A člověk nemá hned na EVENTIDE že?
subroofer

Příspěvekod Kinx » 28.09.2011 13:41

suprovej tapovatelnej reverse ma line6 DL4. uzivatelsky jednoduchy a dobre plnici svoji funkci. navic v nem vsechny ty zvuky zneji super a ma looper :) akorat ma jednu velkou vadu, neni mozne jej zapojit do smycky (teda je, ale hrozi ze odejdou nejake vstupni obvody, je to primio na strankach line6).

na reverse bych teda urcite chtel tap tempo.
Hip Hop vládne světem!
Metal nechte dětem!
Kinx

Zpět na Kytarové efekty