od Amorph » 23.10.2011 23:14
D112 i b52 jsou dobry, kazdej trochu jinej, ale z obou se da nahrat dobrej kopak. Oba maj ale v zakladu trochu jinou frekvencni krivku i dynamiku. Z mych zkusenosti mam zatim pocit, ze D112 je tak trochu univerzalnejsi (trochu rovnejsi), ale nelibi se mi uplne jeho attack (prijde mi takovej moc strmej ve stredech a malo mlaskavej nebo jak to rict:) a ma telo i tecku posazenou trochu vejs. B52 ma uz daleko vyraznejsi (asi pripravenejsi na live pouziti) krivku a niz posazenou, ale zase uz je vetsi problem s tim hybat, takze se muze stat, ze to treba nekde nesedne. B52 pusobi uz na sucho vic tezkotonane a tecku ma posazenou vic ve stredech, coz dava takovej drevenejsi pocit, kdezto d112 je odlehcenejsi a tecku ma vejs. Na D112 jsem zatim pouzival do rocku, punku, indie, b52 na rock a metal. Oboje v pohode, ale u obojiho je asi dobry to casem doplnit jeste o nejakej dalsi mikrak. No a vlastne jednou jsem nahraval kopak v indie rocku na Sennheiser md421 a bylo to taky docela dobry, zalezi tam hodne na umisteni, ale ma fajn charakter a navic je pak urcite super na kytarovej aparat, takze to taky stoji za zvazeni. Jinak ja bych se nebal to zkusit sehnat z druhe ruky, b52 mam z bazaru asi za 2,5K.
Co se tyce overheadu, tak ja uz leta pouzivam par Shure sm81 a spokojenost. Z ebaye se da sehnat par urcite pod 10K. Ale leckdo ti asi doporuci jiny varianty. Celkem popularni jsou myslim nejaky malomembranovy Oktavy -MK012 jestli se nepletu. Cemu bych se vyhnul, jsou akg 1000 mebo 3000 (obcas je nekdo pouziva). Co jsem z nich zatim slysel, to byl vzdycky dost tenky, divny a neprirozeny.