milouš píše:Ahoj.Četl jsem názor,že při menším výkonu na zesilovači při silnějších bednách může dojít ke zkreslení zvuku.Prostě když pustím do 150w beden 50watů tak to bude furt 50watů a ne plnohodnotnývh 150w.A nebo mi jeden zvukař říkal,když mám silnější zesilovač a míň watů v bednách,tak když to jen lehce zesílím abych je neodpálil tak zvuk bude čistší, konkrétní nezkreslený.Co vy na to?
ad 1)to neni o poměru výkonu zesilopvače a příkonu beden, ale jen o výkonu zesilovače - spousta lidí nemá odhad a nedělá jim problém zesilovače přebudit - přebuzenej zesilovač pak dokáže zničit bedny i se sebevětším příkonem...
ad 2) fígl je v tom, že při běžný reprodukci (koncert, CD, atd...) nikdy nevyrobíš zatížení stejně veliký, jako je teoretický símusový při daným výkonu - tudíž nikdy ti zesilovač nebude dávat 100% výkonu v kuse, ale jen ve špičkách (a nebo když ho přebudíš) - díky tomu máš domělou rezervu a můžeš si dovolit nasadit na bedny silnější zesilovač než je příkon beden....
například: na jedný instalaci mám 2 JBL JRX125 (500W, 4Ohm) živený QSC RMX 2450 (2x750W / 4 Ohm) - protože naštěstí nejni nikde zvuk přebuzenej, tak bedny zpávaj v pohodě a vesele již několik let každodenního provozu