Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

YAMAHA 02r / TASCAM DM-24

Pro živé ozvučení, studiové, monitorovací, ...

YAMAHA 02r / TASCAM DM-24

Příspěvekod srot55 » 6.11.2011 14:56

Chystám se koupit digitální mix na nahrávání.Rozhoduji se mezi Yamahou 02r a Tascamem dm-24. Co myslíte, který byste koupili vy? Chci nahrávat především rockovou muziku... :))
srot55

Re: YAMAHA 02r / TASCAM DM-24

Příspěvekod pupack » 6.11.2011 15:38

Nevím jestli Ti někdo na ně podá tady reference, v téhle kategorii už je to spíš o pohodlnosti používání a o funkcích které bud využiješ či ne.
Nicméně jsem měl možnost mít pod rukou pár měsíců Tascam 3200 což je vlastně následovník DM-24ky, a musím říct, že parádní záležitost, jak zvukově tak ovládáním a možnostma. (teda tak měsíc trvá než se to naučíš ovládat :mrgreen: )
Jen bych si troufnul říct, že je to spíš už téměřstudiové vybavení.. Nevím jak dalece se hodláš nahrávání věnovat, ale tohle rozhodně už nejsou hračky na domácí žvýkání :)
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack

Věk: 32

Příspěvekod Paris » 6.11.2011 17:52

a me se ani moc nezda, ze neco takovyho je dneska (kdy se vetsina veci odehrava v pocitaci s prakticky neomezenym poctem stop) na nahravani extra vhodny. pokud to clovek nema dobre promysleny (ucel takoveho zarizeni), muze to byt v urcitych ohledech spis omezujici.

a vzhledem k tomu, ze tu nepadlo jedine slovo o dalsim vybaveni, neda se rict nic ani k tem mixum.
Paris
Rádce

Příspěvekod pupack » 6.11.2011 18:07

jo, to je pravda. Je to o úhlu pohledu a o tom, jak člověk rád pracuje.
Pravdou je, že mít před sebou mašinu, která má 24 vstupů s dobrými preampy, motorizované stovkové fadery, přepínání vrstev, promakané routování, kvalitní EQ/comp + jiné efekty má prostě také svoje plus. To si musí dotyčný srovnat v hlavě sám. Je to jeden ze způsobů, jak mít "vševjednom".

Co jsem měl možnost s tím Tascamem, tak byť se vše dělalo v počítači, byl to pořád klíčový hardware, vlastně srdce malého studia. Naroutované lampové preampy, maximizer atd., přednastavené hally a roomy na několika šavlích, metronom na další, talkback, to vše napojené na Nuendo. Pak už jen stačí přehazovat kabely na patchbay.
Taky to má svoje plusy. Jen to člověk musí mít v hlavě srovnané, k čemu a jak to chce používat.
Každopádně na domácí nahrávání je to podle mě hloupost. Do menšího studia při dobré konfiguraci a po prvotním sestavení to poslouží jako jádro systému velmi dobře.
"Everybody’s going to remember your songs, it’s just that nobody’s gonna be able to play them" - Bob Dylan talking to The Edge
pupack

Věk: 32

Příspěvekod pavlii » 6.11.2011 22:23

Souhlas. Je to o potřebách a stylu práce a spíš to IMHO chce zvolit fakt něco, aby to nebylo moc "overkill" 8) Já třeba začínal s digi mixpultem (viz fotky u mě na webu), ale postupem času a jak se začly nabalovat různé akce vyplynulo, že mixpult je pro mě nesmysl a potřebuju HW rekordér.

Ale pokud někdo nevyjíždí do terénu a buduje si doma "píseček" a chce tomu věnovat investici (byť třeba z počátku "na doma") a prostě mu tenhle styl práce bude vyhovovat (externí HW gear na všechny vstupy + možnost použití jako HW kontrolér pro DAW), tak jako proč ne, já na moje období s digitálem (používaným přesně takhle) vzpomínám rád, má to něco do sebe. Teď sice pracuji jinak, ale opakuji, že ne z důvodu, že by to byl nesmysl používat doma mixák.

P.
Obrázek
http://www.studiokappka.cz Skype: studio_kappka
home recording: Cubase VST/32 5.2 & C5, WaveLab 4 & 6/7
Dynaudio BM6 + A500, Yamaha DSP Factory, Yamaha AW2400, Yamaha MOTIF ES 8
pavlii
Moderátor

Věk: 38

Zpět na Mixážní pulty