Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

flétna Di zi

Dechové, smyčce, další strunné, ...

flétna Di zi

Příspěvekod zdené » 23.11.2011 22:35

Zdravím,
tentokrát mne zajímá, máte-li někdo zkušenost, čím se přilepuje bambusová blanka na rezonanční dírku čínské flétny Di zi. Koukal jsem na nějaká videa na netu, ale nenašel žádná instruktážní, kde by byly alespoň titulky, a textové návody vesměs jen vysvětlují funkci té blanky. V angličtině nebo čínštině se v odborném smyslu naprosto ztrácím, tak jsem to z toho nepobral. Voda nebo sliny se neujaly, po chvilce hraní blanka odpadne, jak se vysuší, nuže coby "čech" jsem šáhl po národním "pěnivém pokladu", ale byť pivko zatím vede, i ono není všespásné. Cukrovou vodu jsem nezkoušel, kdoví jaké by to zanechalo po čase na laku stopy, no a lepidlo myslím nepřichází rozhodně v úvahu. Na instruktážním videu kde to nějaká číňanka předváděla to vypadalo na čirou tekutinu podobnou vodě, nebo řídkému oleji.

Díky, Z.
zdené

Re: flétna Di zi

Příspěvekod lei » 5.04.2012 16:18

Upřímně řečeno, na pouhé cvičení je nejlepší dizi přelepit izolepou, Číňani to tak dělají běžně, i když ten zvuk pak není ideální. Jinak na to mají takové zvláštní lepidlo, za pár babek. Nevím, lidi, co na to hrajou na Západě, to asi většinou mají přivezené z Číny. Víc se určitě dozvíš přes stránky www.cinskahudba.cz mého kamaráda.
lei

Zpět na Ostatní nástroje