Bazar hudební nástroje Hudební nástroje

Hudební fórum

Diskuze o všem, co souvisí s hudbou a hudebními nástroji.

Je těžké naučit se na trubku?

Dechové, smyčce, další strunné, ...

Re: Je těžké naučit se na trubku?

Příspěvekod vendabenda » 24.06.2011 0:08

Ahoj.
Jo, to je celkem pěkný svinstvo, kdysi, tak před 20 lety jsem to měl taky, i když ne v tak velkém rozsahu. Jeden starý trumpeťák mi poradil následující fígl. Kup si žvejkačky, takový ty polštářky a strč si je dozadu mezi stoličky ( na každou stranu jen jednu :D ) a tak hraj. Ono tě to nutí mít zuby dost od sebe, neskousávat stoličky k sobě a jako by se ti otevře krk, ten vzduch pak jde rovnou pusou ven a necedíš to přes zuby a nos. Doporučuji vyřezat si ze dřeva špalíčky a strkat si tam spíš to, ty žvejkačky jsou svině klouzavý. Mně to pomohlo a to dost rychle, cca po týdnu bylo po problémech, zvykl jsem si hrát s takhle pootevřenou pusou, a časem se dost zlepšil rozsah a hraní celkově.
Hodně štěstí !!
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
vendabenda

Věk: 38

Příspěvekod woro90-1 » 24.06.2011 11:50

Hele to je dobrá věc, teď mi došlo že já vlastně taky hraju se zuby hodně daleko od sebe, ale jako školní špunt jsem tak nehrál - možná jsem k tomu nevědomky došel právě když mi začal ucházet vzduch nosem, jak mi rostl krk :D

Ale nedokážu si představit hraní se stoličkami úplně u sebe, to snad ani není technicky možné... Vždyť by spodní ret úplně plandal, jak by nebyl podepřený spodními zuby, které by byly schované za horními, ne? Nebo si to představuji špatně?
Jsem woro90, původní účet přestal fungovat.
Obrázek
rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1
Rádce

Věk: 21

Příspěvekod vendabenda » 24.06.2011 14:03

Ahoj Woro.
No, já si to taky nedokážu úplně představit, ale možný to je a dost lidí tak i hraje. Samozřejmě úplně skousnutý ty stoličky nemají, ale moc místa tam nezbývá. Je to hodně způsobený tím, že nepředsadí sanici a cedí vše přes zuby. Leze z toho potom takovej úzkej tón, nahoře jsi zralej na prasklou žilku v mozku a stejně z toho nic moc nedostaneš.
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.
vendabenda

Věk: 38

Příspěvekod Skalapaja » 26.06.2011 22:46

Čau, o víkendu zase strašný, nemohl jsem to vůbec udržet, já pořád doufám v lepší zítřky, i když naší trumpetové profesi (co si budem povídat, aspoň u mě při dechovce nejni budoucnost vidět ani na krok)... Zkusím trochu roztáhnout krk, ale tohle není tak jednoduché, tady jde asi o nějaký "zkrat" v hlasivkách atd, těžko říct jestli s tím někdo dokáže něco dělat, já sám už si nevím rady. Každopádně se nehodlám trubky vzdát, je to můj život, nevím, proč zrovna mě se musí tohle stávat. Všem moc děkuji za příspěvky
Skalapaja

Příspěvekod Eichbaum » 21.08.2011 14:01

Souhlasím s nadechováním do břicha. Ještě teď si pamatuju jak mi to pan učitel vtloukával do hlavy :lol: Na trubku už dost let, intenzivně to bylo kolem 8 let. Začínal jsem jako malej klučina a pořádný tón jsem vyloudil tak po 3-4 letech. Ale abych pravdu řekl, ve vyšším věku, třeba 17 a výš, tak si myslím, že iniciativní player by se to naučil rychleji...
A co se týče klavíru, o kterém jsem tu četl také, tak pianistu ze sebe člověk doma neudělá, ale přeci jen se něco jako samouk naučíš ;)
Jakub Sloup
Eichbaum

Příspěvekod Strov » 18.09.2011 22:30

Tak jsem přestoupil k novému učiteli a teď už klidně hraju G i A, někdy i H3. A co se týče dýchání, řekl mi že dýchání do břicha je nesmysl. Používat se má jen kombinované dýchání.
Strov

Předchozí

Zpět na Ostatní nástroje