Nero píše:1) ono by to chtělo říct, kolik peněz jsi ochotný do toho dát - pak se dá poradit nejlepší nástroj v poměru cena/kvalita
2) velikost bych řešil tak, že skočím do nejbližších hudebnin a zkusím je na ty prsty nandat

Díky za reakci:-)
1. právě že si nechám poradit, protože vím, jak je to ošemetný určovat ceny s ohledem na kytary. Řeknu to jinak, jsou nástroje do 7 tis. Kč úplnej sh*t nebo se dá vybrat - viz kytary Squier, který jsou cenově super a dle mého názoru pro začátečníky i pokročilé velmi dobrá volba (nechci ale zevšeobecnit, záleží na konkrétním nástroji, ale např. já mám od nich 2 kytary, který za tu cenu jsou naprosto super, protože vím, co od nich čekám a třetí má můj mladej, kterej v 11ti začíná a pro něj je kytara za 5 litrů, která solidně ladí a dřevo rezonuje naprosto ok a když půjde dál, koupí si kvalitnější nástroj.) Jen pro info, jedno tele Squier Johny 5 - za 10 litrů např. hrálo líp než sign. Malmsteen za 50 tis.
Takže tak asi k bodu 1.
2. tady už jsem si teď objednal prstýnky, který mě vyjdou bratru za 120 Kč dohromady - a ty se prej dají ohnout - přizpůsobit.
No a navíc nejsem pražskej pepík, takže nemám ten luxus vybrat si z x shopů, ani v nejbližším větším městě - Olomócu, nejsou takový hudebniny, aby tam vedli věci pro banjo:-)