Ahoj,
docetl jsem se, ze existuje "altissimový rejstrik", ale uz nikde nenasel, jak se to vlastne hraje ...
Pochopil jsem, ze jsou to asi tony vyssi, nez fis a to jdou hrat "plynule", nebo jen nektere tony a jak vysoko a ktere ??? Dekuju ...
![]() |
![]() |
![]() |
|
|

rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
Na křídlovce kromě normálního rozsahu trubky zahraješ ještě tóny od velkého fis po malé c, to je skutečná základní frekvence. Trubka začíná na druhé harmonické, proto jsou nejnižší alikvotní tóny c', g', c', e" a dál. Kdyby bylo c' základním tónem, nejbližší alikvotní tón by bylo až další c.VladaS píše:Diky moc - ted mam slibenou tabulku na hmaty od nejakeho saxofonisty mailem, tak uz se moc tesim co to posle a jestli to budou opravdu jen takove ty "prepiskuti", anebo hlavne "normalne pouzitelne tony pro rozsireni rozsahu", ktere bych samozrejme nejradeji ...
Ted se musim ale priznat, ze jsem moc nepochopil ty "flazolety na trubku" ;-(.
Na kytaru hraju, takze tam jsou flazolety jasne, u saxofonu by mohl byt "flazolet" uz i prefouknuti do oktavy, ze tam uz to vlastne take kmita na harmonicke a na trubku umim take (jen skoda ze jsem dlouho nehral a kde jsou ty casy, kdy jsem hraval g3 a kdyz ted chybi natisk, tak to "boli" a za 10 minut tou bolesti a bez vysek "nebavi", i kdyz libi...), takze temi "flazolety" vlastne myslis ty "prefouknute" tony g,c,e,g,c atd. vlastne kmitajici na harmonickych ???
Zas mi to ale nejde dohromady s tou kridlovkou, kde se hraje stejne, jen jsou mene slyset prave ty vyssi harmonicke, takze ma jen "mekci" ton, takze jsem Te nejspis moc nepochopil co jsi myslel s tou "zakladni frekvenci" na kridlovce a trubce ...

rushfan píše:They want to be equal, but point out how they are different. That's hypocrisy.
woro90-1 píše:Na křídlovce kromě normálního rozsahu trubky zahraješ ještě tóny od velkého fis po malé c
Uživatelé procházející toto fórum: Žádní registrovaní uživatelé a 1 návštěvník