Ahoj, v zásadě máš tři možnosti a jejich kombinace:
1. piezo do kobylky (Fishman Aura + ale téměř nezbytně krabka Aura model Jerry Douglas, v jednom dobru to má Luboš Novotný), piezo na rezonátor (Schertler, montuje se standardně třeba do Wechterů). Osobně se mi zvuk Aury s krabkou zamlouvá, smutná pravda je že snímač + krabka tojí víc než průměrná folařská kytara i se snímačem a ekvalizérem v lubu. Poto taky to taky devadesáti procentům folkařů znějí jako kdyby hráli na záchodové prkýnko s nataženými strunami. Ale nechci zakládat flamewar, každému co jeho ouškům lahodí. Třeba ten navejškovanej piezozvuk je v pořádku a divnej jsem já.
2. mikrofon na husím krku - kamarádovi jsem objednával nástrojový kondík Audio Technica PRO 35, dodělal si (jak říkal na jedenáctý pokus) držák na kytaru a s preampem od Krampery to hraje skvěle. Dokonce to prý ve srovnávacích přehrávkách u Krampery porazilo DPA 4099. Ale DPAčka jsou zas výrazně odolnější proti feedbacku, tak pak si má člověk vybrat... A DPA hlavně stojí ranec a bez pořádného preampu to stejně není ono. Tu Audio Techniku jsem zkoušel doma na dobro a když bych něco pořizoval, tohle by byl jeden z favoritů.
3. na nějaké elektrické divočiny se dá pod krk mezi sítka prsknout na sucháč nějaký nízký humbucker (Radovan Macho ti umotá jakýkoliv snímač co si vymyslíš). Ale to bych si radši vzal lap steelku než prznit dobro elektrikou.
Obecně si myslím že dobro je tak dynamický nástoj že bohatě stačí nazvučit se na úroveň sól na normální kondík (a v podstatě i na slušnou dynamiku, třeba na tu SM57) a v pohodě můžeš stát třeba 40 čísel na podehrávky a chopy a na sólo prostě udělat ten půlkrok vpřed. Necítím se nijak svázanej kabelem na rozdíl třeba od kytaristy, kterej teda musí stát snad cenťák od dynamiky, aby ze svojí D-28 vyždímal do sóla pořádnej zvuk.