od vendabenda » 2.10.2011 13:49
Ahoj. No, upřímně řečeno jsem se taky trochu zarazil a od té doby, co tady ten, s odpuštěním, blábol na fóru visí, není den, abych si to nepřečetl a popravdě mi z toho běhá mráz po zádech a já jen doufám, že se jedná o nějaké nedorozumění. Nedokážu si totiž představit jak takovou věc praktikovat? Je to snad myšleno tak, že někde o pět taktů dál vidím F3, tak v rychlosti přehodím nátrubek s mělčím kotlíkem, abych to F dal? Nebo chci hezčí tón, tak si vezmu zase hlubší kotlík? Já nevím, jestli je Luke učitel, nikde jsem to od něj nečetl, ale jestli je, tak Pán Bůh s jeho žáky a vřele doporučuji nastudovat skripta nějakého ze světově uznávaných učitelů hry na trpt. ( výborný je třeba Charles Colin ). Nátrubek vždy! jen jeden, nikdy při hraní nátrubky nestřídat. Vyber si ten, co je ti pohodlnej a na ten prostě hraj. Neexistuje univerzální rada, jakou velikost nátrubku, hraj na ten, co je pohodlný, dobrý trumpetista dokáže pracovat s barvou, intenzitou, razancí tónu bez toho, aby potřeboval nějaký berličky. Dobrý trumpetista zahraje malý fis, stejně jako C4 na jednu velikost nátrubku. Jiná kapitola je velikost nátrubku třeba na piccolu, ale o tom se tu asi nikdo nebavíme.
Nářadí: Blessing ML 1S, V.B. Strad. 37ML, Yamaha 5335GS, kapesní trpt. Amati a Kawai,
křídlo Thomann.
Nátrubky - V.B. 1C, Schilke 18.